Reklama

Tajemství Francouzek: Kuchařka receptů, po kterých neztloustnete

Mireille Guilianová ve svých knihách prozrazuje, jak je možné, že Francouzky netloustnou. V prvním díle radí, jak na to, v dalších, které také vyšly v nakladatelství Ikar, najdete různé recepty, dozvíte se, jak se celý rok bavit a jak si užívat práci. Dnes pro vás máme několik Mireilliných předpisů.

Napsal Markéta Kronovetrová Vydáno 25. leden 2013
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Veselá kuchařka držící francouzskou vlajku Veselá kuchařka držící francouzskou vlajku

francouzky-netloustnou-kucharkaDocházejí vám nápady na dietní snídaně, svačiny, obědy nebo večeře? Vtip je v tom jíst všechno, ale jen v rozumné míře. Nedali byste si některou z těchto pochoutek?

 

Frittata se šunkou a pórkem

Co budete potřebovat na 4 porce?

  • 6 vajec
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • špetka mleté papriky
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • tenká kolečka bílé části jednoho pórku
  • 120 g šunky nakrájené na nudličky

Jak na to?

Troubu přepneme na gril a necháme předehřát. V misce rozšleháme vejce s hořčicí, paprikou, solí a pepřem.

Do nepřilnavé pánve vhodné i pro pečení v troubě dáme máslo a olej, které zahřejeme na plotně. Přidáme pórek, který za stálého míchání restujeme 3 až 4 minuty do změknutí. Přidáme šunku a restujeme ještě asi 2 minuty, aby se prohřála.

Směs zalijeme vejci a pánví zakroužíme, aby se rovnoměrně rozprostřela po dně. První 2 minuty pánví potřásáme a nadzvedáváme okraje frittaty špachtlí, aby se syrová vejce svrchu dostala dospod. Poté necháme vejce ještě zhruba 3 minuty mírně zatuhnout. Pánev vsadíme na minutu pod gril, aby frittata nadýchaně vyběhla do výšky a navrchu se ožehla dozlatova.

Po vyjmutí z trouby obracečkou opatrně sesuneme frittatu na talíř a rozkrájíme na klínky. Může se podávat horká, vlažná nebo studená.

 

frittata

Chlebíčky s kozím sýrem a lískovými oříšky

Co budete potřebovat na 4 porce?

  • 150 g čerstvého sýra
  • 4 krajíčky celozrnného chleba
  • 5 lžic nasucho opražených a nahrubo nasekaných lískových oříšků
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička nasekaných lístků čerstvého rozmarýnu

Jak na to?

Krajíčky chleba mírně opečeme v topinkovači. Topinky potřeme kozím sýrem, posypeme lískovými oříšky, pokapeme medem, ozdobíme rozmarýnem a ihned podáváme.

 

chlebicky

 

Provensálská clafoutis

Co budete potřebovat na 4 porce?

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malý lilek nakrájený na 1cm kostky
  • 1 žlutá paprika, odsemeněná a nakrájená na 1cm kostky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 krajíc chleba s odkrojenou kůrkou
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek ricotty
  • 3 vejce
  • 2 lžíce nakrájené čerstvé bazalky
  • půl šálku rozpůlených černých oliv
  • 12 lžic čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • máslo na vymaštění formy
  • čerstvá bazalka (nebo máta) na ozdobu

Jak na to?

Troubu nastavíme na 180 °C a necháme předehřát. Na středním žáru v pánvi rozehřejme olej, na němž restujeme lilek a papriku asi 6 minut do změknutí. Směs osolíme, opepříme a necháme vychladnout. V kuchyňském robotu rozšleháme dohladka ricottu s vejci, chlebem a česnekem. Poté měchačkou vmícháme do směsi špetku soli, pepře, bazalku, olivy, parmazán a lilek s paprikou. Směs nalijeme do máslem vymazané čtvercové (20 × 20 cm) formy. Vložíme do trouby a pečeme 30–35 minut do zezlátnutí povrchu.

Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout na pokojovou teplotu a podáváme ozdobené bazalkou či mátou.

 

lilek

Jogurt s čokoládovým krémem

Co budete potřebovat na 4 porce?

  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 120 g tmavé čokolády (70–80 % kakaového prášku) nasekané nadrobno
  • 500 ml přírodního řeckého jogurtu

Jak na to?

Smetanu nalijeme do hrnku a na nízkém žáru zahřejeme těsně pod bod varu. Čokoládu vsypeme do misky, zalijeme horkou smetanou a necháme 2 minuty změknout. Poté obojí vymícháme dohladka. Jogurt rozdělíme do 4 mističek, doplníme vrstvou čokoládového krému a ihned podáváme.

jogurt

Číst 4363 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:05

Další články

Reklama