Reklama

Tvarohový mazanec

Velikonoce se blíží, co vyzkoušet pro změnu mazanec? Netroufáte si na kynuté těsto? Vyzkoušejte nekynutý mazanec. Díky tvarohu je těsto krásně vláčné, a přitom vůbec není těžké.
Napsala Apetit Vydáno 10. duben 2014
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Tvarohový mazanec


Doba přípravy: 20 minut

Pečení: asi 40 minut

Počet porcí: na 1 větší nebo 2 menší bochánky

Budete potřebovat:

  • 250 g měkkého polotučného tvarohu (nejlépe balený v kostce)

  • 150 g másla, změklého

  • 200 g moučkového cukru

  • 2 celá vejce + 1 vejce na potření

  • 1 sáček vanilkového cukru

  • 2 lžíce rumu

  • 500 g hladké mouky

  • asi 5 lžic mléka

  • 1 a 1/2 sáčku kypřicího prášku

  • hrst spařených oloupaných mandlí

  • hrst spařených rozinek

Postup:

1. Troubu předehřejte na 200 °C. V míse utřete tvaroh, změklé máslo, oba cukry, vejce a 2 lžíce rumu dohladka. Do směsi prosijte mouku s kypřicím práškem, přidejte polovinu oloupaných a nasekaných mandlí, spařené rozinky a mléko. Vařečkou vypracujte tužší těsto. Pokud chcete mít dva menší bochánky, rozdělte těsto na poloviny a na pomoučněném vále vytvarujte dva hladké bochánky.

2 Přesuňte je na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými oloupanými a rozpůlenými mandlemi a ihned vložte do trouby. Pečte 10 minut na 200 °C, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova. Ke konci pečení přikryjte bochánek shora kouskem alobalu, aby se nespálil povrch, než se propeče uprostřed. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda se těsto ve středu nelepí. Nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem. Skladujte zabalený v potravinové fólii.

DOBRÁ RADA

Bochánek z tvarohu před pečením nenařezávejte do kříže, i když to tak velí tradice. V místě naříznutí většinou praskne a rozjede se do stran.

Číst 2322 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:20

Další články

Reklama