6 potravin, které prospějí vaší pleti
Napadá vás při pohledu do zrcadla, že vrásek nějak podezřele přibývá? S plynutím času jen stěží něco uděláte, ale s vráskami něco udělat můžete. Jednou z možností je používání vhodných krémů, druhou pak volba správných potravin. Některé totiž zpomalují příznaky stárnutí.
Mango
Je plné vitaminů A a C a tyto vitaminy společně tvrdě pracují na tom, aby oživily vaši pleť a podporovaly tvorbu buněk. Díky tomu bude vaše pokožka vypadat mladší. Můžete si vyrobit změkčující masku na pleť, kterou vyrobíte z 1 manga (oloupaného a nakrájeného) a 1 vaječného bílku. V mixéru rozmixujte mango a přidejte bílek. Vyšlehejte dotuha. Poté aplikujte konečky prstů na obličej a krk. Nechte působit asi 15 minut, pak opláchněte teplou vodou.
Rajčata
Ideální přírodní ochránce před sluncem. Vařená rajčata mají nejvyšší hladinu lykopenu, přírodního UV blokátoru pro vaše tělo. Lykopen se navíc usazuje v buňkách pokožky a dodává jí snědší vzhled. Kosmetické přípravky obsahující lykopen se hodí pro mastnou a smíšeou pleť, protože má silné čisticí účinky.
Okurky
Vitaminy v nich obsažené (hlavně C a B) dávají pleti lesk a výživu. Okurky navíc hydratují a osvěžují. Prý bychom si měli každý den dopřávat okurkovou masku. Tu si můžete vyrobit násedujícím způsobem: Do odšťavňovače nebo kuchyňského robotu dáte 1 šálek plátků ananasu, ½ okurky a ½ zeleného jablka. Hotovou šťávou si pak potřete pleť. Šťávu můžete ještě smíchat s 1 polévkovou lžící smetany – budete pak mít masku, kterou si nanesete na pokožku a necháte asi 25 minut působit.
Jahody
Skvěle fungují proti stárnutí, a to díky vitaminu C. Výzkum publikovaný v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukazuje, že lidé, kteří jedí potraviny bohaté na vitamin C, mají méně vrásek a s postupujícím věkem i méně suchou pokožku. Vitamin C totiž bojuje proti volným radikálům, které poškozují buňky. Aby byla vaše pokožka hladší a lépe hydratovaná, jezte jahody aspoň dvakrát týdně a také si dopřejte jahodovou masku – rozmačkejte tři jahody a aplikujte je na obličej, nechte asi 10 minut působit. Pak opláchněte.
Červená paprika
Udržuje pokožku jemnou a vláčnou. Obsahuje více vitaminu C než citrony nebo pomeranč. Zejména červená paprika má v sobě spousty nutričně zajímavých látek, kromě ‚céčka‘ má i hodně vitaminu A, B1, B2 a E. Brzdí proces stárnutí a chrání před UV zářením.
Ostružiny
Zabraňují tomu, aby byla kůže povislá, díky ostružinám se pleť projasní a vypne. Ostružiny totiž obsahují přírodní barvivo antokyan, což je organická kyselina obsahující síru, která je důležitá pro vzhled pokožky. Kromě antokyanu mají ostružiny také spousty flavonoidů, které pomáhají posílit pleť a zvyšují produkci kolagenu.