Přejít k hlavnímu obsahu

6 tipů, jak se stravovat v zimě a čemu se raději vyhnout

Zimní období je náročné nejen svým chladným počasím, ale rovněž tím, že před Vánocemi narůstá stres. Proto je dobré hlídat si jídelníček, aby vaše tělo mohlo bojovat nejen s chladem, ale i se stresem.

Redakce Marianne | 6. 12. 2013

1.

Stravování v zimě by se v zásadě nemělo lišit moc od léta, tedy co se živin týká. Tělo má stále stejné výživové nároky a je jedno, zda je léto nebo zima. Na druhou stranu, přece jen tu nějaké rozdíly jsou. A to především v tom, jak teplé potraviny konzumujeme (nebo bychom měli konzumovat).

2.

Zatímco v létě máme přirozenou chuť se osvěžit lehkým a studeným jídlem, v zimě jsou potřeby opačné. Zahřát se. Nebo snad máte v zimě chuť na právě vytaženou okurku z lednice, když je venku minus dva stupně? „V zimě zapomeňte na saláty, zaměřte se na sezonní zeleninu, jako je mrkev, květák, zelí a kapusta, a tu vařte v páře, duste, grilujte nebo ji zpracujte do hutnější podoby,“ radí nutriční terapeutka Lada Nosková z Diet Planu.

3.

I v hlavních jídlech si vybírejte stravu bohatou na bílkoviny, dušenou zeleninu a sacharidy – teplé přílohy. Připravujte si ‚teplé pánve‘, restovanou zeleninu s masem, fazolemi, čočkou, polévky a zapékaná jídla.

winter-vegetable-croustade-au-gratin

4.

Zejména zeleninové polévky jsou výživné, zahřejí a jsou snadno stravitelné. Připravujte je především z kořenové zeleniny, a nezapomeňte na česnek a zázvor či kajenský pepř, ty dodají nejen ostrost vašim pokrmům, ale také vám zahřejí prsty u nohou.

chicken-noodle-soup

5.

Skvělou základní potravinou zimního jídelníčku jsou vařené obiloviny. Tyhle sacharidy tělo využije jako palivo a kromě toho jsou dobré pro vaše střeva a vylučování. Například proso a pohanka skvěle zahřejí a mají méně škrobu než třeba rýže, pšenice a ječmen.

ginger-tea

6.

Chcete navíc předcházet virózám a nachlazení? Lada Nosková doporučuje několik zázračných potravin, které přes zimu stoprocentně zvýší vaši imunitu: česnek, cibuli, citrusy, med a zázvor, zelí, pálivé koření, kuřecí vývar a zelený čaj. „Spoustu z těchto ingrediencí můžete spojit do jednoho jídla à la thajská kuchyně, nebo je jíst samotné,“ říká.


Dnes s námi můžete soutěžit v naší vánoční soutěži http://vanoce.marianne.cz/ o výrobník sody LIMO BAR Start.


Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

×
  • Marianne
  • 1 099 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + ULTRAZVUKOVÁ ŠPACHTLE ETA + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + ULTRAZVUKOVÁ ŠPACHTLE ETA + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit