Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

11 věcí, které jste nevěděla o Coco Chanel

Celosvětově slavnou a často kontroverzní francouzskou módní návrhářku Coco Chanel dnes známe zejména díky jejímu charakteristickému parfému, ikonickým kostýmkům a luxusním kabelkám. Kromě toho díky této dámě začaly ženy nosit pohodlné kalhoty a volnější halenky namísto obrovských suknic a stahujících korzetů. Stále však zřejmě existují fakta, která o Coco Chanel zatím nevíte. A ta jsou právě zde.

Eliška Vrbová | 27. 08. 2017

1. Když se 19. srpna 1883 narodila, v matrice stálo její jméno jako "Gabrielle Bonheur Chasnel". Její příjmení bylo napsané s chybou a přezdívku "Coco" si později osvojila z dětství.

2. Coco Chanel nejdříve doufala, že uspěje jako bavička, když pracovala v lázeňském resortu ve Vichy. Rychle však zjistila, že s jejími omezenými pěveckými schopnostmi by to daleko nedotáhla.

3. Poté, co se přestěhovala do Paříže, začala navrhovat klobouky a v roce 1910 se stala jejich licencovanou výrobkyní. Svůj první obchod otevřela na pařížské Rue Cambon, později přidala obchody v Deauville a Biarritzu.

4. První, dnes ikonický "Chanel kostým" představila v roce 1925. Během let se styl kostýmu samozřejmě vyvíjel a mírně pozměnil, ale tenkrát byl design dobře padnoucího sáčka bez límce, zdůrazňující pohodlí a funkčnost, naprosto revoluční

5. Coco Chanel nevytvořila Chanel N° 5, ale spíše dala její jméno parfumérovi. Stala se tak vůbec první návrhářkou, která se podílela na parfému. Vybrala pátý vzorek, který měli, protože pětka byla její šťastné číslo, a tak se zrodil dnes světově známý Chanel N° 5.

6. V roce 1929 představila Coco Chanel kabelky inspirované vojenskými taškami. V designu se snoubily vzpomínky na její dětství v klášteře, její láska ke sportu, odkaz na vojenské uniformy pak představovalo obroubení v barvě burgundy a prošívaný zevnějšek odkazoval na žokejské bundy.

7. Koncept malých černých šatů (LBD), je často přisuzován právě Coco Chanel. Právě ona totiž vzala barvu do té doby chápanou jenom jako barvu smutku a povýšila ji na barvu večerních šatů. A nosíme je tak dodnes.

8. V roce 1921 se seznámila se Samuelem Goldwynem ze společnosti Metro-Goldwyn-Mayer. Ten jí nabídl milion dolarů (dnes asi 75 milionů dolarů) za navržení kostýmů pro hvězdy MGM. Bohužel pro Hollywood, nakonec se její na míru ušitá designová estetika nepřenesla na stříbrné plátno moc dobře.

9. Ve dvacátých letech se také setkala s ruským skladatelem Igorem Stravinskym a po dobu devíti měsíců hostila jeho rodinu v jednom z jejích domovů. Také darovala ruskému baletu menší jmění (asi 300 000 franků) a navrhla pro ruskou baletní společnost několik různých kostýmů.

10. Do Coco Chanel se údajně bezhlavě zamiloval princ z Walesu, Edward VIII. a říká se, že ji prý dokonce požádal o ruku. Později už jako král abdikoval, aby si vzal Wallis Simpson, v té době už třikrát rozvedenou. O 26 let později se jeho neteř Alžběta stala britskou královnou a dnes je nejdéle panující žijící panovník na celém světě.

11. Coco Chanel zemřela ve věku 87 let 10. ledna 1971 v Hotelu Ritz, kde bydlela přes třicet let. Její pohřeb se konal v kostele Madeleine v Paříži a účastnilo se ho mnoho modelek a návrhářů, mezi nimi například i Yves Saint Laurent (na snímku) nebo Pierre Balmain.