Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

5 tipů, jak sbírat umění

Přemýšlíte o investici do uměleckého díla, ale nevíte, jak na to? Poradíme vám, co je dobré si před nákupem obrazu promyslet a kde se vlastně umělecká díla shání.

Eliška Vrbová | 27. 11. 2018

Proč sbírat umění?

Zprávy o tom, za kolik se prodalo které slavné dílo, plní stránky světových médií. Čínský milionář Liu Yiqian v roce 2015 koupil obraz Reclining Nude od Modiglianiho za více než 170 milionů dolarů. Rockefellerova sbírka umění se letos v květnu vydražila za 832 milionů dolarů, což je dvakrát více než do té doby rekordní sbírka Yves Saint Laurenta a Pierra Bergé, za níž se vybralo 443 milionů dolarů. Umění má nepochybně stále potenciál sloužit jako dobrá investice i jako užitečný majetek. Ale případy, kdy hodnota jednoho konkrétního díla vzroste až o desetinásobek, jako tomu bylo například u Basquiata, jsou spíš rarita. 

Koupit si obraz není jako koupit si pár bot, které jednoho dne přestanete nosit. Je to něco, co budete mít pověšené na stěně a na co se budete muset každý den koukat. Proto by při takové investici mělo ve vaší hlavě proběhnout něco víc než jen líbí-nelíbí. Obrazy totiž v případě, že si zvolíme ty správné, mohou přispívat k naší životní pohodě. Některé vědecké výzkumy dokonce říkají, že díváním se na výtvarné umění se vytváří ten stejný dopamin, jako když jsme zamilovaní. 

Záleží na vkusu

Vkus je skutečně zajímavá věc. Je to jakoby jen pár vyvolených rozhodovalo, co je skutečně důležité sbírat a ponechat si to. David Walsh, zakladatel Muzea starého a nového umění (MONA) v Tasmánii je něco jako Willy Wonka ve světě umění. "Všichni sbíráme umění," tvrdí. "I tehdy, když si jen schováváme desky s našimi dětskými čmáranicemi." Abychom si dobře vymezili náš vkus, je dobré chodit na různé výstavy a navštěvovat stálé sbírky muzeí. Když budete s uměním trávit nějaký čas, poznáte, co na vás jak působí, co si o tom myslíte a jaké umělecké kousky byste chtěla sbírat.

Jaká je ta správná cena?

Sběratel umění Stefan Edlis ve svém dokumentu The Price of Everything cituje Oscara Wilda: "Někteří lidé znají cenu všeho a hodnotu ničeho." Cena je totiž důležitým faktorem, pokud jde o umělecká díla. Různé webové stránky, jako například Counter Editions nebo Studio Voltaire pracují přímo s umělci a nastavují příznivější ceny. Galerie, které vystavují díla začínajících umělců, jsou také dobrým startem k pořízení prvních uměleckých děl. Cena daného uměleckého díla může odrážet prakticky cokoliv. Ale většinou je to původ, stav, pravost, publicita a kvalita. Když dobře koupíte, "pouhé" umění se najednou stane investicí.

Kde kupovat umění?

Buď přes konkrétní galerii nebo na aukci. Existují také online aukce, jako například Paddle8 nebo Artsy. Dnes však sběratelé umění kupují zejména na veletrzích, které se pořádají po celém světě. Každá galerie má na těchto veletrzích svůj stánek, kde vystavuje pár uměleckých děl. I zde je však důležité mít oči na stopkách a nenechat se ošálit.

Jak své úlovky vystavit?

Teď už jste si pořídila první umělecké dílo a je na čase začít přemýšlet o tom, jak ho vystavit, starat se o něj a udržovat ho v dobrém stavu. Neexistuje jeden univerzální návod, každý obraz či jiný kousek je z jiného materiálu a vyžaduje jiný druh údržby. V případě vystavování prvního obrazu je dobré si najmout odborníka, jak rámaře, tak i toho, který v daném prostředí zkontroluje teplotu, osvětlení či vlhkost. Každý z těchto faktorů může totiž značně ovlivnit stav obrazu. Stačí jeden upršený den v historické budově a už můžete mít na Piccasovi černou plesnivou skrvnu, kterou nikdy neodstraníte.