Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

6 překvapivých příznaků, které signalizují, že jste ve stresu

Jste ve stresu, jsme ve stresu, všichni jsou ve stresu. Žádný problém, ne? Vzhledem k tomu, že je to tak běžné, si možná myslíme, že pokud neležíme na podlaze totálně vyčerpaní, je to pořád ještě dobré. Ale stres je zákeřný zabiják, který se k vám blíží a jenž může mít dopad na tělo i duši.

Redakce Marianne | 8. 08. 2014


Psychiatrička Nancy Molitor, profesorka psychiatrie na Northwestern University Feinberg School of Medicine říká, že k ní chodí ženy převážně až tehdy, když cítí fyzické příznaky stresu. A to je prý největší problém. Nová studie přitom zjistila, že stres a další negativní emoce byly trvale spojeny se špatým zdravím u více než 150 tisíce lidí ve 142 zemích světa. To proto, že mysl a tělo jsou neoddělitelné nádoby. „Emocionální stres upozorní tělo, aby produkovalo stresové chemikálie, jako je kortizol. Ovšem ten, pokud je produkován neustále, začne docházet k rozkladu imunitního, gastrointestinálního, neurologického a muskuloskeletálního systému,“ říká dr. Molitor. A co je horší, tyto fyzické příznaky mohou samozřejmě ještě více rozhodit emocionální stav. Jedno s druhým způsobuje postupně závažné problémy, jako je obezita, deprese a srdeční onemocnění. Nejlepší způsob, jak snížit celkově stres, je dostatek spánku (sedm až devět hodin), zdravý jídelníček, cvičení a dobré mezilidské vztahy. Můžete se ale naučit číst také svoje tělo a rozpoznat ne tak zřejmá znamení, že jste přetížení. Tohle jsou ‚červené praporky‘, na které byste měli dávat pozor:

Bolesti břicha

Mozkový nervový systém je propojen se střevy, takže psychický stres může způsobit katastrofu ve vašem gastroenterálním traktu, říká Bincy Abraham, gastroenterolog na Baylor College of Medicine. V závislosti na situaci můžete začít svoje bříško léčit různými léky na změkčení stolice, proti průjmu, můžete změnit svoje stravovací návyky a tak dále. Nejlepším přírodním lékem na stres, který způsobuje zácpu, průjem či nevolnost, je… cvičení. Může to znít jako poslední věc, kterou byste chtěli dobrovolně dělat, ale věřte, že dvacet minut cvičení vytvoří endorfiny (hormony štěstí), které vyčistí nejen vaši mysl, ale i střeva.

Ztráta vlasů

Zhruba tři až šest měsíců po stresující události (ztráta zaměstnání, rozchod či rozvod) možná zjistíte, že máte v hřebenu mnohem víc vypadlých vlasů, než je obvyklé (asi 100 vlasů za den je normální). Při stresu se zvyšují hladiny pohlavních hormonů zvaných androgeny, které způsobují, že vám dočasně začnou padat více vlasy. Jezte potraviny, které pomáhají proti padání vlasů, ale hlavně se dostaňte do pohody.

Záškuby očních víček

Tyhle nepříjemné svalové křece se obvykle objevují v jednom oku a trvají třeba několik minut. Jednou z nejčastějších příčin je stres, i když lékaři přesně netuší proč. Když se škubání objeví, zavřete na chvíli oči, pokuste se uvolnit a zhluboka dýchejte. Nadechněte se na čtyři sekundy, zadržte dech na sedm sekund, pak vydechněte na osm sekund. Tento postup opakujte čtyřikrát, zatímco prstem mírně tlačte na víčko, ve kterém došlo k záškubům. Křeče pomohou zmírnit také tzv. umělé slzy.

Akné

Stejně jako vaše vlasy je i vaše pokožka citlivá na vyšší hladinu androgenů, což může způsobit stres a následně vyšší náchylnost k zánětlivým onemocněním kůže. Nesnažte se pupínky vymačkávat, i když je někdy těžké odolat – zvyšujete tak riziko vzniku infekce. Pokuste se zbavit stresu, vaše pokožka se začne uzdravovat.

Bolesti zad

Hormony, které vyrábí vaše tělo při stresu, spolu se zvýšením krevního tlaku a srdeční frekvence působí i na vaše svaly, které jsou pak tužší. Chronický stres vede k bolesti svalů, například bolestem zad, ramen či krku. Minimalizujte problémy a snažte se během dne aspoň dvakrát denně na patnáct minut vstát od pracovního stolu a projít se.

Vyrážky

Díky stresu se vám mohou objevit na pokožce tajemné vyrážky či flíčky. To je proto, že při stresu je rozhozen imunitní systém, který má samozřejmě vliv i na kvalitu pleti. Je-li naše obranyschopnost snížená, můžeme být náchylnější k vyrážkám či infekci, které jsou způsobeny bakterií stafylokoka.