Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Baby shower: Trend, kterému podléhají nastávající maminky

Info ikona
Baby shower

Možná jste baby shower viděli v americké komedii, možná jste tuhle oslavu poprvé zahlédli až na Instagramu…

Pomalu ale jistě se baby shower dostává do povědomí českých maminek, a tak je nejvyšší čas, abychom si ujasnili, o čem tahle oslava vlastně je. V první řadě je důležité říci, že jde o oslavu ještě nenarozeného miminka, kterou však nepořádá nastávající maminka, ale její blízké kamarádky.

Podle původní tradice se do příprav nesmí zapojit rodina maminky, neboť by to mohlo budit dojem, že rodina chce „nastřádat“ výbavičku pro miminko. V současné době ale baby shower může v klidu uspořádat kdokoliv.

Mohlo by se vám líbit

Jak (ne)udělat z rodičovství tragédii

Čím dál tím častěji kolem sebe vídám rodiče, častěji matky, pro které je rodičovství ze všeho nejvíce stresující povinností. Celé dny leží v knihách, internetových diskusích a mobilních aplikacích, které jim říkají, jak správně jíst při kojení, jak nosit miminko v náručí, jak ho dávat spát, jak si s ním hrát, a jak na něj mluvit. Bez návodu z knihy či aplikace se pak pomalu ani neodváží na své vlastní miminko sáhnout. Je tohle ale to, co vaše dítě skutečně potřebuje?
marianne.cz

Proč baby shower?

Baby shower můžeme přirovnat k menším křtinám. Zjednodušeně řečeno jde o malou oslavu, která se většinou koná čtyři až šest týdnů před plánovaným porodem. Hlavní hvězdou párty je samozřejmě nastávající maminka, která je obklopena nejbližšími kamarádkami.

V dobách minulých byla baby shower určena pouze pro prvorodičky, které se prostřednictvím starších kamarádek dozvěděly, co je vlastně v následujících týdnech čeká. Dnes se ale baby shower připravuje i pro ženy, které už s mateřstvím mají zkušenost.

Jak by měla správná baby shower vypadat?

Pokud ve svém okolí máte nastávající maminku, pak s přípravou baby shower dlouho neotálejte. Stačí, když pozvete všechny kamarádky, připravíte malé pohoštění, vyzdobíte místnost dekoracemi, a především se budete po celou dobu věnovat nastávající mamince.

Někteří připravují i speciální program složený z hraní her nebo prohlížení dětských alb. Zároveň si ale mnoho nastávajících maminek chce „jenom“ popovídat se svými kamarádkami a užít si správné holčičí odpoledne plné dobrého jídla. Nezapomeňte při organizování baby shower myslet na povahu maminky a vytvořte program, který jí bude na míru sedět.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

A co pánové?

Ještě před několika lety měli pánové na baby shower přísný zákaz vstupu. Pravidla se ale postupně mění, a tak ničemu nevadí, když pozvete i pány. Myslete pouze na to, že občas není na škodu, užít si odpoledne jenom ve společnosti žen. S muži asi těžko proberete úskalí domácího porodu nebo nejlepší značku dětských přesnídávek.

Mohlo by se vám líbit

Když domov řídí miminko: co a jak mu přizpůsobit?

Pokud se má vaše rodina brzy rozrůst o nejmenšího člena, už jste asi řešili, jak dítěti přizpůsobíte bydlení. Nároky dětí naštěstí rostou postupně, a tak vás, alespoň ze začátku, tolik zásadních změn v bytě nečeká. Tedy kromě spaní!
marianne.cz