Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Bára Rektorová: Vzdát se a vyhrát

Bára Rektorová. Ta, co naučila Čechy jíst sushi. Jedna z nejvtipnějších Češek na Facebooku. A taky ta, které diagnostikovali nádor mozku. Rok po rozchodu s manželem, v době, kdy bylo jejím synům šest a čtyři roky. Petra Šroubek Pohlová se s Bárou zapovídala několik hodin a výsledkem je vtipný rozhovor o nevtipných věcech. Přesně takový jako postřehy, které bude Bára od ledna do Marianne psát.

Petra Pohlová | 30. 11. 2017

Když jsem se na poslední chvíli přiřítila na schůzku v obchodním domě a uviděla Báru, první, co mi blesklo hlavou, byla Mia Farrow. Je sice úplně jiný typ, ale obě mají stejně intenzivní pohled. Navíc Báře dorůstají po ukončení léčby rakoviny vlasy, a tak má účes jako Mia v Rosemary má děťátko. „Alespoň si to zkusím, na krátké vlasy jsem nikdy neměla odvahu. Tušila jsem, že to bude hrozný, a potvrdilo se to. Každé ráno trčí. Všichni mi říkají, neřeš vlasy, buď ráda, že žiješ. A já na to, ty přece taky žiješ, proč jen já mám být ráda, že žiju?“ rozohňuje se nad šálkem americana.

Říká se, když se to sejde, tak se to sejde. A váš život to, zdá se, potvrzuje. Nejdřív rozvod a po pár měsících těžká nemoc.

Doktoři říkají, že se to stává často, rok po rozvodu dostane hodně lidí rakovinu. Existuje teorie, že na základě stresu selže imunitní systém, souvislost tam být může. Ale dokázáno to asi není. 

Váš bývalý muž je uznávaný psychoterapeut. Člověka napadne, že rozcházet se s odborníkem na vztahy by mohlo být alespoň o trochu lehčí, nebo ne?

To je úplně jedno. Terapeuti jsou doma úplně normální a dělají stejné blbosti jako všichni. Věřím, že můj bývalý muž spoustě lidí strašně pomohl, ale sám je stejný jako ostatní. Profese u rozvodu nehraje roli.

Ale tak asi nedělá takové ty úplně největší vztahové hrůzy jako my ostatní.

Ale dělá!(smích) Když jsem svému terapeutovi říkala, že se bojím rozchodu, řekl mi jen, počkejte, muž vám zahýbá, a vy se bojíte mu říct, že se s ním rozcházíte? Nemělo by to být obráceně? Víte, já byla podle známých vždycky typ od rány, ale u rozvodu jsem si říkala, že kdyby na mě muž začal být hnusný, využil mé slabosti a začal mě třeba vydírat, možná bych se s ním nakonec nerozešla, kdo ví, jak by to dopadlo. Podepsala bych mu všechno, co by chtěl. Pochopila jsem ženy, co s někým zůstávají, zatímco ostatní říkají, jak s tím šíleným chlapem můžeš být? Došlo mi, co je to za peklo. Já si ale v určité chvíli řekla, že nebudu hrdinka, a rozhodla jsem se ulevit si úplně ve všem.

Jak přesně taková úleva kolem rozvodu vypadá?

Třeba některé detaily vyjednával s mým manželem můj táta. Věci typu kdy si přijít pro děti a kam s nimi jet, to jsme normálně zvládali vyřešit v klidu, ovšem říct si, že se opravdu rozcházíme a jak to všechno bude dál, bylo těžší. Pořád jsem si říkala, dneska ne, dneska to nepůjde. Když jsme se ale nakonec i celkem v klidu rozešli, najednou jsem neměla žádnou perspektivu. Byla jsem dost na dně. Žádná budoucnost.

Žádný nový muž?

To vůbec! To mě v té době ani nezajímalo. Spíš jsem řešila finance. Věděla jsem, že potřebuji víc pracovat, víc vydělávat. Muž mi sice platil slušné alimenty, ale nechtěla jsem, aby klukům klesla životní úroveň. Jenže jsem nebyla schopná udělat ani ň, tři měsíce jsem zírala do zdi, v bytě bordel, zvládala jsem jen to nejnutnější. Hodně mě podrželi přátelé a Yuki, můj zaměstnanec v Sushiqueen, dneska už ho vnímám jako člena rodiny. Díky němu firma přežila i mou nemoc.

Co vám kromě nejbližších pomohlo dostat se z krize?

Blue Sky Thinking  podle Briana Tracyho. To je motivační speaker, strašně moudrý starý pán. Lehnete si a představíte si...

...CELÝ ROZHOVOR NAJDETE V PROSINCOVÉ MARIANNE!

prosinec

ČTĚTE TAKÉ: Zajděte si s Martou Kubišovou na Štroodl. Bára Rektorová je jedním z hostů vánočního Štroodlu!

Související články

Rozhovory

<span>Dvě kamarádky se rozhodly změnit zákon, který může ovlivnit tisíce žen. Úspěch je nyní jen krůček od nich</span>

Dvě kamarádky se rozhodly změnit zákon, který může ovlivnit tisíce žen. Úspěch je nyní jen krůček od nich

Rozhovory

<span>„Mary Shelleyová předběhla svou dobu a možná je teď více inspirativní než kdy jindy,“ tvrdí autorka knihy Mary Anne Eekhout</span>

„Mary Shelleyová předběhla svou dobu a možná je teď více inspirativní než kdy jindy,“ tvrdí autorka knihy Mary Anne Eekhout

Rozhovory

<span>"Naučme děti vytvářet si zdravé hranice", říká psycholog Jakub Smetana</span>

"Naučme děti vytvářet si zdravé hranice", říká psycholog Jakub Smetana

Krása

<span>Redakční tipy na produkty pro pevnější pleť: Kvalitní pořídíte za pár stovek i v drogerii</span>

Redakční tipy na produkty pro pevnější pleť: Kvalitní pořídíte za pár stovek i v drogerii