Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

BLOG MONIKY WHITE: Le Marais – to je Paříž vašich snů

Kde lze ještě zažít esenci pravé Paříže co nejméně dotčené globalizací? Designérka Monika White vás provede čtvrtí Marais, která je vhodná na prodloužený víkend nejen pro zamilované páry nebo boho nadšence, ale i rodiny s dětmi.

Anonymous | 25. 11. 2018

Když jsem pracovala jako diplomatka ve Vietnamu, potkala jsem se tam s manželským párem francouzských aristokratů. Ti mně vyprávěli, jak si v 70. létech na Place des Vosges koupili byt a celá jejich rodina nemohla pochopit, proč si, proboha, na takovém neprestižním, neatraktivním místě koupili nemovitost! Střih, jsme v 21. století a Place des Vosges je centrem vyhledávané, super atraktivní francouzské čtvrti Le Marais. Vlastnit zde byt je to, co by si přál nejeden Pařížan, ale prakticky každý turista, který tento dokonalý francouzský mikrosvět navštíví. Mimochodem, Place des Vosges je jedním z nejstarších plánovaných náměstí v Paříži se sochou Ludvíka XIII. uprostřed. Náměstí tvoří nádherné renesanční paláce – zde bydlela královská rodina v období, kdy nepobývala v Louvru.

Jak se sem dostat a jak zvolit ubytování

Do Le Marais se pohodlně dostanete z letiště RER a metrem. Projdete náměstím Republiky a najednou se octnete v jiném, esteticky dokonalém světě! Ten je plný krásných a úspěšných lidí, všude jsou sympatické kavárny s terasami, které jsou otevřené i v zimě. Designové obchody, galerie, skvělé restaurace a autentické tržnice jsou samozřejmostí. Když dodám, že jsou zde obchody otevřené i v neděli, protože šlo původně o židovskou čtvrť, a naopak ve stejný den sem nesmí auta, máte perfektní místo na prodloužený víkend.

Rádi si zde s manželem pronajímáme byt, který nám umožní alespoň na chvíli se cítit jako praví Pařížané a užít si vše, co máme rádi: Chodit na místní trhy, do kaváren, na výstavy nebo do inspirativních zahrad.

Rue de Bretagne a koncept store Merci

Jedním z center čtvrti je Rue de Bretagne, kde najdete oblíbenou tržnici Marché des Enfants Rouges s permanentními stánky okolo, kde si při nákupu můžete dát pár ústřic se sklenkou bílého nebo si zajít do sympatických kaváren, kterých je v okolí víc než dost. Já mám ráda Café Charlot s příjemnou obsluhou a zajímavým interierem . A přímo naproti je velmi dobré knihkupectví. Když projdete Rue de Bretagne o kousek dál, dostanete se ke kultovnímu koncept storu Merci, který určitě stojí za to navštívit díky své neopakovatelné atmosféře. Kromě designového obchodu s nábytkem, doplňky a módou je součástí Merci šik bobo restaurace a vždy nějaká výstava. Kromě toho, že se o Merci neustále zmiňuje francouzská Elle Decoration, účastní se i pařížského Design Weeku, který se částečně odehrává právě v Marais.

Must-see pro milovníky umění a designu

Před třemi lety se znovuotevřelo zrekonstruované Musée Picasso, kam se snažím zajít, kdykoliv jsem v Paříži. Jen pozor, lístky je lepší si zajistit předem přes internet. Nádherně zrekonstruovaná budova, vybavená nábytkem a lustry od Diega Giacomettiho, vždy nabízí výstavu zaměřenou na Picassovo dílo, která se pravidelně obměňuje. Kulturní zážitek se dobře snoubí se sklenkou šampaňského na střešní terase muzea s krásným výhledem na zahradu a okolní paláce.

Jedním z prvních, kdo objevil kouzlo industriálních budov Marais, byl známý francouzský návrhář Azzedin Alaia. V zrekonstruovaných prostorách bývalých skladů si v 80.letech zřídil fantastický loft a umístil zde také svůj ateliér. V přízemí budovy dnes sídlí jaho nadace, která pořádá velmi zajímavé výstavy.

Carreau du Temple mě fascinuje přeměnou bývalé tržnice v kulturní a experimentální komunitní centrum celé čtvrti. Kovová budova z 19. století, která byla postavená na troskách templářského hradu, hostí nejen módní přehlídky, ale můžete si tam jít začvičit jógu nebo se účastnit workshopu.

Také nelze opomenout, že na rozhraní s Marais je slavné Centre Pompidou, se špičkovou sbírkou moderního umění a výbornými výstavami. Z druhé strany čtvrť hraničí s Place de la Bastille, kde je budova národní opery.

Fotoreport

Co všechno reprezentuje Marais?

Když si vzpomenu na Marais v 90. létech, šlo o velmi autentickou čtvrť, která nebyla příliš navštěvovaná turisty. Marais je v současné době považované za bobo ráj, ve kterém jsou bývalé sklady a ateliéry vytlačované designovými butiky, veganskými restauracemi a biomarkety. V místech, kde jsem si v židovském lahůdkářství kupovala vánočního kapra, dnes najdete obchod nadnárodního módního řetězce. Stejně jako v jiných městech to, co bylo zajímavé, se začalo gentrifikovat a dnes je čtvrť na hraně mezi stále zajímavým místem a rájem pro turisty s největší nabídkou airbnb bydlení z celé Paříže. Každopádně Marais zůstává tou klidnější, přívětivější oázou v Paříži. Jak dospělí, tak i děti ocení tuto malebnou a poklidnou čtvrť v centru jednoho z největších evropských měst.

Potkáte zde zajímavé lidi, můžete navštívit krásné zahrady, které místní hojně využívají. Zůstaly zde také tradiční dílny, kde se něco vyrábí, tvoří – od brašnářství, restauratérů nábytku, až po architektonická studia. Mě při poslední návštěvě okouzlila šperkařka Alexandrine, která vyrábí originální bižuterii. Neodolala jsem a nakoupila jsem kolekci barevných náhrdelníků i do svých obchodů!

K vidění je spousta galerií se současným uměním, ulice jsou postříkané uznávanými streetartisty a vybrat si můžete neotřelou módu v alternativních buticích. Pravdou ale je, že i luxusní značky, jako např. Gucci, se na Marais začínají zaměřovat a to určitě přispívá k rychlejší komercionalizaci čtvrti.

Nákupy a restaurace

Chanel zaměřený jen na kosmetiku

Není náhoda, že právě v Marais otevřela značka Chanel svůj první obchod na světě zaměřený jen na dekorativní kosmetiku a limitované série parfémů. Zážitkem je už samotný interiér v industriálním stylu. Adresa pro ty, kdo by chtěli butik navštívit: Boutique Chanel Beauté – 40 rue des Francs-Bourgeois 75003 Paris.

Parfémy od Marie Antoinette

Pokud si chcete z Marais odvézt něco výjimečného, zajděte si do niche parfumérie Marie Antoinette. Najdete zde například i parfém, který měla Kate, když se vdávala za prince Williama. Parfumérie je navíc na půvabném náměstí Place Sainte-Catherine, kde je pár příjemných bister s terasami na sluníčku.

Chcete se najíst v klasické brasserii, jejíž interiér se od 19. století nezměnil? Pak musíte do Bofinger brasserie, kam chodil i Toulouse-Lautrec. Kromě krásných secesních interiérů zažijete i ten pravý servis, jak má být.

Na nákupy se vydejte na Rue Charlot nebo Rue de Poitou. Pro milovníky trhů mám ještě jeden tip: trh na 11 Boulevard Richard Lenoir. Skvělá boulangerie, která navíc vyhrává ceny o nejlepší croissanty, je na 134 Rue de Turenne.

Osobně doporučuji si zajít na ústřice v bistru L’ilôt, na 4 Rue de la Corderie. Jak už název napovídá, jde o ostrůvek, v tomto případě gastronomický, který uspokojí všechny milovníky rybích plodů. Jen zde nevedou rezervace, takže je třeba mít štěstí nebo být trpělivý..

I přes veškeré změny je Marais stále krásnou čtvrtí, kde je velmi příjemné žít. Vždy, když si plánuji novou cestu do Paříže, říkám si, že chci poznat i jiné méně turistické čtvrti, ale nakonec se většinou znovu vracím sem…

Souvislející články

Zábava

<span>Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?</span>

Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?

Móda

<span>Kožená saka i šaty ve stylu Kate Moss: 5 trendů z 90. let, které hlásí comeback</span>

Kožená saka i šaty ve stylu Kate Moss: 5 trendů z 90. let, které hlásí comeback

Zábava

<span>Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?</span>

Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?

Zdraví

<span>Tajemství dlouhověkosti: Jak docílit pevného zdraví pomocí jídelníčku z modrých zón?</span>

Tajemství dlouhověkosti: Jak docílit pevného zdraví pomocí jídelníčku z modrých zón?