Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Český film dobývá Ameriku! Tentokrát on-line formou

Info ikona

Filmový festival Czech That Film představí šest českých snímků.

Václav Havel, sklo a pivo! To jsou asi tři hlavní atributy naší kultury, které se vybaví Američanům, když se řekne Česká republika. Dost možná se tento výčet brzy rozroste o slovo film. Od pondělí 27. dubna se totiž v Severní Americe koná filmový festival Czech That Film, který se snaží seznámit amerického diváka s naší filmovou tvorbou. Původní dvacítka měst Spojených států amerických a Kanady, ve kterých se měl festival konat, se nyní „díky“ koronaviru značně rozšířila, a výběr šesti českých filmů tak diváci zhlédnou v celé Americe. „Festival Czech That Film je vlajkovou lodí našich prezentačních aktivit ve filmové oblasti pro severoamerické publikum. Každoročně probíhal ve více než dvaceti městech USA a Kanady. Letos jsme se však museli přizpůsobit aktuální situaci a přinést český film on-line za divákem – domů. Pevně věřím, že se nám díky posunu do výhradně internetového prostředí podaří oslovit nové zájemce o film po celé Americe. Třeba i těch, kteří by promítání v klasickém kině nenavštívili,“ říká Ondřej Černý, generální ředitel Českých center. 

Diváci si užijí drama i komedie
Ve spolupráci s platformou Dafilms se na stránkách festivalu každý týden objeví 1 film z výběru, který si bude možné po zaplacení poplatku přehrát. Prvním promítaným snímkem se stal film Staříci, který je doplněn krátkým rozhovorem s režiséry Martinem Duškem a Ondřejem Provazníkem. V dalším dramaturgickém plánu figurují tituly Karel, já a ty od režiséra Bohdana Karáska, Klec , Na střeše, Přes prsty a Hra. „Bedlivě sledujeme situaci v Americe, a i když víme, že online svět nikdy plně nenahradí diváckou zkušenost z fyzického kina, jsme rádi, že společně s Českými centry jsme našli cestu, jak zůstat i v této napjaté době v kontaktu s kulturou. Globální VOD portál Dafilms se sídlem v Praze má za 15 let fungování své diváky v mnoha amerických metropolích,“ říká Diana Tabakov, výkonná ředitelka Dafilms. 

Staříci
Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička ve snímku Staříci. Zdroj: CinemArt

Informace o konání této české filmové události se šíří především prostřednictvím sociálních sítích festivalu Czech That Film (Facebook a Instagram), Českého centra New York, zastupitelských úřadů ČR ve Washingtonu a v Ottawě a generálních konzulátů ČR v Los Angeles, Chicagu a Torontu a dalších místních partnerů. Festival je svým rozsahem mimořádnou událostí. Díky Czech That Film se americkému publiku nabízí možnost seznámit se s výběrem aktuálních snímků české kinematografie. V průběhu uplynulých let navštívilo každoročně festival 6 000 lidí, a to v rámci všech přehlídkových míst. 

ČTĚTE TAKÉ: Umíme nejen sklo! Český design odkrývá svůj půvab v Turecku

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.