Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

Cestovatelský deník Dominiky B. – Do Chorvatska jedině na podzim

Možná se budete divit, proč jsem si pro svoji další cestu vybrala právě Chorvatsko, populární dovolenkovou destinaci, kam každý rok vycestuje přibližně půl milionu Čechů. Kde si v letních měsících nelehnete na pláž, protože zkrátka není kam a kde ta nejznámější letoviska připomínají v sezóně spíše lidská mraveniště než cokoliv jiného. Důvod je jednoduchý…

Dominika Bártová | 27. 09. 2018

Odjezd směr Zadar byl naplánovaný na druhou polovinu září. Ideální doba pro cestování po Dalmácii! Kromě menšího počtu “československých” turistů, tu navíc není takové horko a také tu začínají slavnosti oliv a bílých lanýžů, které rozvoní všechny restaurace a obchody široko daleko. 

Chorvatsko je ideálním místem i pro ty, kteří se bojí dalekých cest mimo Evropu. Najdete tu oblázkové pláže a křišťálově modré moře. Ty nejvíce oceníte na dovolené na jachtě či plachetnici, protože můžete zakotvit na otevřeném moři u jakéhokoliv ostrova si zrovna umanete. 

denik

Místa, kde se natáčel Vinnetou

A pokud vám koupání v moři nebude stačit, můžete se vypravit do hor nebo k jezerům se smaragdově zelenou barvou. Doporučuji národní park Plitvická jezera s několika desítkami vodopádů a dvaceti krasovými jeskyněmi. Jezera jsou bohatá na ryby a raky, na loukách kvete několik desítek voňavých druhů orchidejí a lilií a dokonce tu žijí medvědi, vlci a rysi. 

Další sladkovodní alternativou jsou Bačinská jezera rozprostírající se na jihu Makarské riviéry. Místní se tu snaží podnikat, takže se tu na lodičkách pořádají okružní jízdy po jezerech a také tu u stánku nakoupíte bio fíky a granátová jablka. A když budete mít štěstí tak i “podpultovku” rakije. 

Sklizeň olivovníků

Jedním z dalších důvodů, proč se vypravit do Dalmácie na podzim, je sklizeň olivovníků, která probíhá každoročně v říjnu. Právě v tomto měsíci, kdy o přímořské destinace není takový zájem, se pracovníci v cestovním ruchu snaží do země přilákat návštěvníky na olivové slavnosti tzv. dani maslina v překladu dny oliv. 

Olivovou slavnost pořádají třeba v městečku Punat na jižním pobřeží ostrova Krk vždy koncem září a začátkem října. Jestli ale této pochoutce zrovna neholdujete, raději sem nejezděte. Celá obec totiž žije v těchto dnech jen a pouze olivami – v hotelech, restauracích a konobách se připravují zcela olivové pokrmy. Turisti se aktivně účastní sběru oliv v olivových hájích, jejich zpracování v lisovnách i následné degustaci. Aby také ne, když je punatský olivový olej považován svojí kvalitou za jeden z nejlepších v zemi. 

Tartuf: houba králů

Tuto jedinečnou pochoutku si oblíbili mezopotámští vládci už před čtyřmi tisíci lety. Podávala se na francouzském dvoře, nechyběla v kuchyni rakouskouherské šlechty a ani teď v těch nejluxusnějších finediningových restauracích po celém světě. Bílý lanýž (chorvatsky tartuf) roste na několika místech ve Francii, Itálii, ale také chorvatské Istrii, protože těmto ušlechtilým houbám vyhovují malé teplotní rozdíly a vápenitá půda v blízkosti kořenů listnatých stromů.

A vrchol sezóny je právě teď v období října, kdy jej pod zemí hledají speciálně vycvičení psi. Dny lanýžů na Istrii zahrnují stejně jako olivové slavnosti na Krku kuchařské show, přednášky, ochutnávky, festivaly a soutěže zasvěcené těmto vzácným houbám. 

I já jsem si tuto delikatesu v podobě lanýžového oleje odvezla jako suvenýr z cest. Úplně skvěle totiž chutná jako dochucovadlo v salátech, těstovinách či v kombinaci s grilovaným kozím sýrem.

Tradiční chorvatské pokrmy

Téměř ve všech resturacích po celé Dalmácii najdete super čerstvé mořské pochoutky. Když jsme večeřeli společně s vedením cestovní kanceláře CK Aquarius Adriatic, jež pořádá zážitkové infocesty po Chorvatsku, v konobě Bukara v Drveníku, obsluhoval nás číšník, který každé ráno vstává kolem 6. hodiny ranní, aby zákazníkům ulovil čerstvé ryby. Ochutnala jsem rybí polévku a grilovaného mořského vlka (chorvatsky lubin riba) a opravdu! Co se týče čerstvosti, byl bezkonkurenční. 

vlk

Kromě grilování patří k dalším tradičním úpravám pokrmů ryba “na lešo”, tedy ryba vařená v osolené vodě, do níž se přidává zelenina a koření. A taky peka. Pochoutky připravované ve žhavém popelu pod kovovým poklopem.

Jak cestovat do Chorvatska? 

Nejlépe letadlem z Prahy do Splitu. Let vám zabere pouze hodinu a půl a když budete kupovat letenky s předstihem, seženete zpáteční už od tří tisíc korun. Ale cestovat můžete i po vlastní ose autem či autobusem, s nímž se dostanete pohodlně na místa, která jsou místní autobusovou dopravou stěží dostupná. Šibenik, Primošten, Trogir, Split, Baška Voda, Drveník a Dubrovník. To jsou města, která nesmíte při vaší návštěvě Chorvatska minout. 

Cestovatelský deník - Chorvatsko

Související články

Zábava

<span>Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce</span>

Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce

Dobrý nápad

<span>KVÍZ: Víte, jak na vás působí barvy, kterými máte doma vymalováno?</span>

KVÍZ: Víte, jak na vás působí barvy, kterými máte doma vymalováno?

Byt

<span>Pražský byt ze 30. let ve zbrusu novém kabátku</span>

Pražský byt ze 30. let ve zbrusu novém kabátku

Zábava

<span>KVÍZ: Jak by se vám vedlo v opakovacím testu z dějepisu pro 6. ročník ZŠ?</span>

KVÍZ: Jak by se vám vedlo v opakovacím testu z dějepisu pro 6. ročník ZŠ?