Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Cukr. Chraňme děti před jeho nadměrnou konzumací

Sladkosti jsou zlozvyk a z výživového hlediska je děti vůbec nepotřebují. Sladká chuť je však přirozená a většina dětí sladkosti miluje. Máme je od sladkostí odstřihnout? Případně jak máme sladkou chuť u dětí uspokojit? Zeptali jsme se na názory odborníků na zdravou výživu.

Anonymous | 12. 04. 2020

Je cukr pro lidské tělo toxický?

I když strava s vysokým obsahem sacharidů je spojována s rizikem obezity, cukrovkou II. typu a srdečními chorobami, cukr sám o sobě není toxický. „Sacharidy jsou přirozenou a důležitou složkou naší potravy. Jsou skvělým a hlavně nezbytným zdrojem energie, ale samozřejmě je důležité jako u všech ostatních nutričních složek hlídat jejich množství a kvalitu. Je důležité rozlišovat mezi sacharidy přirozeně se vyskytující v potravinách (ovoce, zelenina, ořechy, luštěniny, rýže, celozrnné obilniny) a bílým cukrem, kterého bychom měli konzumovat co nejméně,“ tvrdí zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Ing. Mgr. Tereza Havrlandová. Naneštěstí mnohé výzkumy naznačují, že dnešní děti i dospělí jedí příliš mnoho cukru a kromě toho nevolí přirozeně sladká jídla, jako je například ovoce či obiloviny, ale dávají přednost průmyslově zpracovaným potravinám, které jsou nadměrně doslazovány. „V tomto případě nadměrná konzumace sladkostí způsobuje u dětí obezitu a dokonce bylo prokázáno, že batolata, které pijí slazené nápoje, například čaje, mohou mít sklon k nižší inteligenci,“ varuje hlavní nutriční specialistka výživových poraden NUTRIADAPT Ing. Monika Bartolomějová a dodává: „Slazené nápoje tvoří často největší zdroj cukru v dětské stravě a jsou nejčastější příčinou obezity i řady dalších zdravotních obtíží. Doporučuji slazené nápoje omezit a nahradit je čistou vodou. Eliminujete tím riziko nadváhy či obezity, srdečních onemocnění, nebo cukrovky.“

Co dělat, když děti honí mlsná?

Děti vyžadují sladkosti z chuťových důvodů a vyhledávají je zejména tehdy, pokud jsou u nich doma tyto potraviny na denním pořádku. „Čistě z výživového hlediska děti nepotřebují sladkosti. Sacharidy by měly pocházet z potravin, které je přirozeně obsahují a neprošly vysokým zpracováním. Najdete je v těch nejběžnějších potravinách – ovoci, zelenině, luštěninách, obilovinách, mléce a mléčných výrobcích,“ vysvětlujete Monika Bartolomějová a dodává, že sladká chuť je přirozená, což ale neznamená, že ji potřebujeme dostávat v podobě nezdravých sladkostí a nápojů. Platí, že dokud děti nenaučíme jíst „běžné“ sladkosti, nebudou je požadovat. Obtížné to však může být v případě návštěv u babiček, či neustále útočící reklamy v televizi, které říkají, jak je skvělé některé sladkosti například snídat, či svačit. Je důležité být pro děti vzorem. Vzít je do lesa, aby tam ochutnaly čerstvé borůvky a sladké lesní jahody. „Doporučuji zajet jako rodina k místním farmářům, chodit na trhy, péct společně vlastní pečivo, připravovat domácí dezerty a podobně,“ dává své tipy Monika Bartolomějová.

5 tipů, jak nadchnout děti pro zdravé sladkosti

Základem, jak naučit děti zdravě jíst a co nejvíce oddálit konzumaci nezdravých sladkostí, je dávat jim přibližně tři kvalitní hlavní jídla za den a mezitím svačinku například ve formě ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva s domácí pomazánkou, nikoliv sušenku plnou cukru.

1. Začněte sladkou zeleninou

Konzumace čerstvé zeleniny je naprosto přirozená. Pokud ji však vaše ratolest odmítá, zkuste doporučení Terezy Havrlandové: „Zvolte sladší zeleninu a nakrájejte ji na malé kousky. Doporučuji okurku, mrkvičku, hrášek či jinou sezónní zeleninu.“

2. Uvařte polévku

Skvělou alternativou jsou zeleninové polévky. „U nás doma je oblíbený zeleninový krém s kousky opečeného žitného chleba. Děti moc baví kousky chleba vyjídat a hustou polévkou se zasytí,“ radí Monika Bartolomějová. Polévku můžete servírovat třeba i s naklíčeným mungem nebo naklíčenou čočkou, případně ozdobit hrstkou namočených slunečnicových semínek. Vhodné je zkoušet různé variace, aby jedna polévka nezevšedněla.

pol

3. Připravte veselé ovoce

Ke svačince dávejte svým dětem každý den čerstvé ovoce, nejlépe samostatně a formou hry. „Děti si rychle zvyknou na vesele nakrájené kousky ovoce ve tvaru kytiček nebo dalších obrazců, které si mohou samy vytvořit – třeba s pomocí vykrajovátka na perníčky,“ dává svůj tip specialistka na raw stravování Tereza Havrlandová.

4. V hlavní roli smoothies

Mnoho dětí má rádo ovoce rozmixované v podobě pyré nebo ovocných pudingů. Tereza Havrlandová doporučuje přidat do nich i trochu zelených listů: „Listový salát, špenát, kozlíček polníček nebo nať petržele patří k výživově nejhodnotnější zelenině a s ovocem tvoří vhodnou kombinaci. Některé děti odrazuje zelená barva, proto začínejte jen s malým podílem zeleného, časem třeba množství zvyšte. A hlavně si o tom s dětmi povídejme, aby už od malička vnímaly zdravou stravu jako přirozenou součást jídelníčku.“

chia

5. Využijte síly chia semínek

Chia semínka jsou bohatá na antioxidanty, vlákninu, bílkoviny a omega 3 mastné kyseliny. Zkuste je přidávat do některých oblíbených dětských pokrmů. Může to být hutnější ovocný puding nebo lahodný nápoj z namočených chia semínek a rozmixovaného ovoce. „Po namočení nabobtnávají a fungují i jako pojivo. Navíc se běžně používají ve velkém množství diet a výživových směrech,“ říká nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde