Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Dejte si do mobilu připomínku: Zajít na prevenci!

Info ikona
PREVENCE

„Hlavně zdraví“- přejeme si navzájem na začátku každého nového roku, o narozeninách, svátcích a při mnoha dalších příležitostech. Na hodnotovém žebříčku většiny lidí zaujímá zdraví nejvyšší příčky. Aspoň to prohlašují. Praxe vypadá jinak.

Karolína Peřinová | 19. 02. 2019

Podle posledních průzkumů například na pravidelné preventivní prohlídky chodí jen zhruba pětina lidí, přestože jsou pojišťovnami hrazeny a například VZP na ně dokonce své pojištěnce zve dopisem. Mnozí ani nemají svého praktického lékaře, natož, k němu zašli na preventivní prohlídku. Muži jsou v tomto ohledu větší „hříšníci“ než aktivnější ženy.

Prohlídka – vratná investice

Pravidelná preventivní prohlídka u praktického lékaře (nárok je na ni každé dva roky) může odhalit řadu vážných nemocí v počátečním stádiu, kdy je šance na jejich úspěšné léčení vysoká. Návštěva v ordinaci, kontrola krevního tlaku, hladiny cukru v krvi (pro starší 45 let), laboratorní vyšetření krve a moč, které jsou její součástí, sice zaberou nějaký čas, ale ten je dobře investovaný. Spočítané to nepochybně mají mnohé společnosti, které svým zaměstnancům v klíčových pozicích platí komplexní zdravotní prohlídky každoročně. Ale i „obyčejný smrtelník“ má nárok na preventivní kontrolu chrupu ze zdravotního pojištění dokonce dvakrát ročně. Dvakrát ročně (nebo vícekrát, podle stavu chrupu a dásní) by bylo vhodné zajít i na zubní hygienu. Tato návštěva sice z pojištění hrazená není, ale i v tomto případě se vložené peníze i čas vrátí v ušetřených nákladech na stomatologickou péči a především ve zdravých zubech.

Ani kontroly mužů u urologa nejsou na rozdíl od gynekologické prevence žen součástí pojišťovnami hrazené péče. Nicméně na rakovinu prostaty, která je u mužů v ČR nejčastějším zhoubným nádorem, se praktický lékař zaměří při preventivní prohlídce zejména v případě pozitivní rodinné anamnézy na toto onemocnění. Muži po padesátce mají na vyšetření prostaty nárok při každé preventivní prohlídce u praktického lékaře. Podle výsledků vyšetření prostaty konečníkem a laboratorních testů při podezření na onemocnění prostaty doporučí pacienta ke specializovanému urologickému vyšetření. Do klinické praxe bylo již na přelomu 80. a 90. let zavedeno také vyšetření prostatického specifického antigenu (PSA), díky kterému se daří odhalovat onemocnění v nižších stadiích. Jedná se o jednoduchý krevní test ke zjištění hladiny PSA v krvi.

Nepromeškat léčbu

O zrak a prevenci jeho onemocnění by se měli starat muži i ženy. Včasný zásah oftalmologa totiž dokáže uchovat kvalitu vidění do pozdního věku. Osmdesát procent zrakových vad je dnes léčitelných. „V dospělosti se vyšetření očním lékařem doporučuje minimálně jednou za dva roky. Preventivní prohlídka slouží nejen k případnému stanovení dioptrií, ale i k odhalení závažných očních chorob, které dlouho probíhají nepozorovaně a pacient si jich sám nevšimne, například zeleného zákalu. Pokud se v takovém případě léčba promešká, může být i pozdě,“ upozorňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.

Na preventivní prohlídky by neměli zapomínat především lidé s vyšším rizikem nějaké oční choroby – například silně krátkozrací, diabetici, anebo ti, v jejichž rodině se vyskytl zelený zákal. Současná oftalmologie nabízí nejen včasnou, účinnou a efektivní léčbu, ale také implantaci vysoce kvalitních nitroočních čoček nebo odstranění očních vad laserem. Světovým trendem jsou rychlé bezkontaktní a bezpečné zákroky prováděné femtosekundovým laserem.

Gynekologický screening – nejen pro mladé

Od patnácti let by ženy měly každoročně zajít na preventivní prohlídku ke gynekologovi. Lékař provádí pohmatové vyšetření dělohy, vejcovodů a vaječníků, v případě potřeby také ultrazvukové vyšetření malé pánve. V ČR existují tři organizované programy screeningu zhoubných nádorů. Screening nádorů děložního hrdla prostřednictvím cytologického vyšetření stěru z děložního čípku na akreditovaných pracovištích je jedním z nich. Kromě běžného cytologického vyšetření navíc ženy mohou gynekologa požádat o takzvaný HPV DNA test. Na rozdíl od cytologie, která odhalí až přednádorové změny na buňkách, dokáže HPV DNA test diagnostikovat infekci rizikovými typy lidského papilomaviru, tedy HPV (typy 16 a 18), které způsobují drtivou většinu nádorů na děložního hrdla. Lékař tak ví, že má ženu detailněji sledovat. Účinnosti testu se věnuje unikátní česká lékařská studie LIBUSE, podle které se díky použití testu podařilo detekovat čtyřikrát více případů přednádorových změn než při samotném cytologickém vyšetření (34 versus 8 případů). To je silným argumentem pro investici do testu, který sice nehradí pojišťovny, ale jeho cena okolo tisícikoruny odpovídá výdaji za lepšího kadeřníka. Zároveň stále platí, že základní ochranou proti rakovině děložního čípku je očkování proti infekci HPV, která tuto nemoc způsobuje. „Mějte na paměti, že pravidelné gynekologické prohlídky se netýkají pouze mladých žen, ale i těch starších, které již neřeší antikoncepci, těhotenství apod., a tím pádem často gynekologické prohlídky opomenou. Diagnóza rakoviny děložního čípku v pokročilém stádiu je velmi často diagnostikována právě u těchto starších žen, které přestaly na gynekologii docházet,“ upozorňuje MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D., mluvčí osvětové organizace HPV College a předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP.

Mamografie slaví úspěchy

Další, velmi úspěšný screenigový program, díky němuž se v posledních letech podařilo odhalit vysoké procento nádorů prsu v raných stadiích a podstatně snížit počet těch žen, které na rakovinu prsu zemřou, je mamografický. Na mamografické vyšetření na akreditovaných pracovištích mají ženy nárok od 45 let jednou za dva roky. Mladší ženy mají toto vyšetření zdarma, pokud patří do rizikové skupiny. Ale některé pojišťovny poskytují všem mladším ženám na toto vyšetření příspěvek.

Poslední screeningový program se týká nádorů tlustého střeva a konečníku. Statistiky ukazují, že je to druhé nejčastější nádorové onemocnění jak u žen (po nádorech prsu), tak u mužů (po nádorech prostaty). Vyšetření se provádí prostřednictvím testu na okultní krvácení do stolice od 50 do 55 let 1x ročně; od 55 let si lidé mohou vybrat buď tento test 1x za dva roky nebo screeningovou kolonoskopii na akreditovaných pracovištích 1x za 10 let. Přestože nejde zejména v případě koloskopie o příjemné vyšetření, stojí za to ho podstoupit. Pokud endoskop neodhalí ani polyp (výrůstek, z něhož by se mohl vyvinout zhoubný nádor), máte prakticky stoprocentní jistotu, že rakovina tlustého střeva a konečníku vás během příštích deseti let nepostihne.

Dát si zkrátka do mobilu připomínku nebo si do diáře zapsat: objednat se na preventivní prohlídku, je tak to nejmenší, co může každý, ať žena, nebo muž, pro své zdraví udělat.