Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Dobroty ve znamení RAW

Raw neboli syrová či živá strava je velký trend. Chcete nějaký recept vyzkoušet, ale přijde vám to moc složité a zvláštní? Společně s Jitkou Adamovou, která právě vydává svou kuchařku RAW pro zdraví a krásu, jsme vybrali recepty, které zachutnají všem, nejen veganům a vitariánům. Pokud chcete občas svůj jídelníček odlehčit, zkuste ne-vařit!

Pomazánka ze slunečnicových semínek

Vitariánské pomazánky si nejlépe namažte na zeleninu nebo zarolujte do salátových listů. Tahle slunečnicová, dochucená lahůdkovým droždím, se k tomu obzvlášť hodí. Jen se nesnažte nahradit lahůdkové droždí tím pekařským, moc byste si nepochutnali.

Snímek obrazovky 2016 03 04 v 13.38.56 copy

Co potřebujete:

150 g  (1 šálek) slunečnicových semínek

4 lžíce lahůdkového droždí

1 stroužek česneku

1 lžíci ume octa

1 lžičku uzené sladké papriky 

1/4 lžičky kurkumy

salátovou okurku nebo papriku k podávání 

Postup:

Slunečnicová semínka namočte přes noc do studené vody. Většinu vody slijte, trochu nechte na mixování. Slunečnice vsypte do mixéru, přidejte droždí, česnek, ume ocet a koření a umixujte na hladkou pastu. Natřete pomazánku na silnější plátky salátové okurky nebo na rozkrojenou papriku. Ozdobte naklíčenými semínky nebo čerstvými bylinkami.

Tip: 

Do pomazánky můžete přidat místo česneku cibuli nebo chilli papričku. Slunečnice snese různé způsoby ochucení, klidně si jich pár zkuste – po italsku s česnekem, tymiánem a rozmarýnem, po asijsku s česnekem, zázvorem a trochou omáčky tamari, nebo do růžova s kouskem řapíkatého celeru, na slunci sušenými rajčátky a koprem.

 

Kulajda s houbičkami shiitake

„Veganská kulajda? Chtěla jsem dokázat sobě i všem okolo, že to jde a že se to bude dát jíst. Myšlenkami jsem přitom pořád zůstávala u kulajdy. Proto tuhle polévku neuvidíte studenou. Je teplá, světlá a koprová. A dochucená exotickými surovinami,“ říká Jitka Adamová.  

Snímek obrazovky 2016 03 04 v 13.40.01 

Potřebujete:

80 g / ½ šálku slunečnicových semínek

2 středně velké cukety

1 zralé avokádo

4 větší hlavičky shiitake

2 polévkové lžíce tamari

2 polévkové lžíce sezamového oleje

2 řapíky celeru

svazek čerstvého kopru

sůl podle chuti

1 lžíce sirupu z agáve

3 polévkové lžíce citronové šťávy

Postup:

Slunečnicové semínko namočte přes noc do vody. Ráno vodu slijte a slunečnici umixujte do hladka spolu s očištěnou cuketou a vypeckovaným oloupaným avokádem. 

Umíchejte marinádu ze sójové omáčky tamari a sezamového oleje, vložte do ní houby a nechte asi hodinu marinovat. Poté slijte marinádu a nakrájejte houby na tenké plátky.

Celer očistěte, oškrábejte vypouklou stranu a nakrájejte ho najemno. Kopr oberte ze stonků a nasekejte, vmíchejte do polévky. Polévku dochuťte solí, sirupem z agáve a citronovou šťávou, až dosáhnete požadované sladkokyselé chuti. Ohřejte polévku na 42 °C a vložte do ní houby s celerem. Podávejte teplé. 

Tip: 

Do polévky můžete přidat špetku koriandru a drcený kajenský pepř. Toto koření krásně prohřeje v chladných dnech a dodá polévce orientální příchuť.

Co možná nevíte o kopru:

Z kopru v kuchyni použijete nejen nať, ale i semena. Obzvlášť pokud vám jde o léčivé účinky, má spíš smysl přidávat si do jídla drcená koprová semena, než spoléhat na sezónní koprovou nať. Kopr se doporučuje při ledvinových onemocněních a chorobách močových cest, také podporuje tvorbu mléka u kojících matek, tvorbu žaludečních šťáv, tiší kašel, pomáhá při nespavosti. Při velkých hostinách se ve středověku běžně podávala miska koprových semen – ať už to mělo být na zklidnění žaludku, nebo k rychlejšímu uspání hostů. Nebo třeba proto, že žvýkání koprových semen způsobuje sladší dech a údajně také zahání škytavku.

ČTĚTE TAKÉ: Nové podoby snídaně

 

Květákový kuskus

Květák upravený jako kuskus nebo rýže se rychle rozšířil i mimo oblast živé stravy. V paleo dietě úspěšně supluje sacharidové přílohy. Pokud vás sekaný květák zatím míjel, neváhejte a pusťte se do práce. Bude se vám hodit jako hlavní jídlo i příloha v mnoha různých obměnách. A oproti kuskusu-těstovině je navíc báječně svěží a křupavý.

Snímek obrazovky 2016 03 04 v 13.40.18 

Potřebujete:

1 menší květák

svazek petrženky

25 g (1/2 šálku) černých sušených oliv

25 g (1/2 šálku) sušených rajčat (nebo 60 g okapaných sušených rajčat v oleji)

nať zelené cibulky

velkou hrst čerstvého koriandru nebo baby špenátu

3 lžíce olivového oleje

2 lžíce citronové šťávy

himalájská sůl, pepř

Postup: 

Namočte sušená rajčasta a olivy, alespoň na pár hodin. Vodu pak slijte. Květák nasekejte v robutu s nožem ve tvaru písmene S. Vytrvejte, dokud květák nedosáhne konzistence kuskusu. Nakrájejte rajčata, olivy, zelenou cibulku. Nasekejte koriandr nebo mladý špenát nadrobno. Umíchejte zálivky z olivového oleje, citronové šťávy a znovu ji promíchejte s kuskusem. Přidejte pokrájenou zeleninu a znovu krátce promíchejte s kuskusem. Dochuťte solí a pepřem, ozdobte špenátem nebo čerstvým koriandrem. 

Tip: 

Pokud máte chuť na sytější pokrm, posypte kuskus nasekanými vlašskými ořechy a podávejte s bohatou zeleninovou přílohou dle sezóny. 

 

Detoxikační koktejl

Tenhle zeleninový koktejl vám pomůže snížit tlak i cholesterol, čistí játra, ledviny i krev a ještě vás vyjde levněji než výživové doplňky z lékárny. Je superzelený, zeleněji už to snad ani nejde.

Snímek obrazovky 2016 03 07 v 9.44.49

Potřebujete:

1 okurku

1 řapík celeru

hrst zelené petrželky 

hrst natě koriandru 

hrst čerstvého špenátu

asi 2cm kousek zázvoru

1 bio citron 

Postup:

Rozmixujte okurku s řapíkatým celerem, pak přidejte ostatní suroviny a mixujte do hladka. Připravte se na zeleninovou bombu a podávejte. 

Co možná nevíte o detoxikaci:

Většina detoxikačních diet a očistných kúr se v první řadě zaměřuje na podporu činnosti jater. Právě játra čistí tělo od všeho toxického. Správná jaterní očista zahrnuje spoustu zelené zeleniny, hlavně listové. Naopak si při ní odpustíte všechny živočišné produkty, ale i soju a sirupy (javorový, agávový, i med). Očistné kúryobvykle zaberou asi týden, ale už po dvou či třech dnech se cítíte líp a pozorujete na sobě změny.  

{{infobox|left}}Kniha RAW pro zdraví i krásu neobsahuje jen spoustu receptů na polévky, hlavní jídla a dezerty, ale má i obsáhlou teoretickou část. „Syrová strava není jen módní záležitost, je to styl života plného energie, pozitivního přístupu, s nímž se pojí krása a duševní pohoda,“ říká Jitka Adamová. Vydal Smart Press, 499 Kč {{/infobox}} Snímek obrazovky 2016 03 04 v 13.41.02