Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Dokument o Vivienne Westwood zachycuje její úspěchy i strasti

Nový dokument režisérky Lorny Tucker zachycuje královnu punkové módy nejen ve světle jejích úspěchů. Ukazuje také stinnou stránku vedení úspěšné módní značky a další nelehké situace, kterými si Vivienne Westwood za dobu své kariéry musela projít.

Eliška Vrbová | 17. 06. 2018

Dokument režisérky Lorny Tucker s názvem Westwood: Punk, Icon, Activist (Westwood: Punkerka, ikona, aktivistka) už měl premiéru v New Yorku a v Los Angeles, ale brzo by se měl dostat do kin i v dalších městech. Film zachycuje život, dílo a aktivismus slavné módní návrhářky Vivienne Westwood. Nezobrazuje však jenom její úspěchy, jako například vytvoření punkové módy, moudrost, zvídavost a sebevědomí, které se v její kariéře odráží už bezmála čtyřicet let, nebo její aktivistickou činnost v oblasti občanských práv, životního prostředí či nukleárních zbraní.

V dokumentu jsou vidět i překážky, které musela na cestě ke svému úspěchu překonat. Vidíme zoufalou Vivienne, jak připravuje přehlídku nové kolekce a svému manželovi a zároveň kreativnímu řediteli Andreasovi Kronthalerovi říká: "Já ani nechci nic z tohohle ukazovat, vůbec nevím, co to sakra je."

I v momentě, kdy Vivienne Westwood získala vyznamenání za její práci s Malcomem McLarenem, neusnula na vavřínech. Namísto toho, aby se snažila otevřít novou pobočku své značky v Pekingu, začala tuto vizi pomalu opouštět s tím, že svět zkrátka další obchod s oblečením nepotřebuje. Tento dokument se vyvaroval známým klišé o velkých hrdinech módního průmyslu a ukázal nejen krev, pot a slzy, kterými si tato avantgardní diva za desítky let vedení svého módního domu prošla. Otevírá také kapitolu otázek etiky a mravního přesvědčení, které při provozování módní značky často vyvstanou.

Vivienne Westwood je dnes 77 let. V roce 1992 jí britská královna Alžběta II. udělila Řád britského impéria. Proslavila se hlavně navrhováním punkového oblečení zejména pro britskou kapelu Sex Pistols.