Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Eva Samková: Konečně jsem se zastavila

Jak tráví karanténu olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková?

Jak koronavirus zamával s vaší sportovní sezonou?
Naštěstí jsme stihli ještě poslední finále Světového poháru, takže až na pár zrušených menších závodů v podstatě nijak. Já osobně jsem odjela všechny závody, co jsem měla.

Dala jste si pauzu od tréninků, nebo cvičíte doma?
Každý rok si dávám po sezoně měsíc pauzu, což samozřejmě neznamená, že ho celý proležím na gauči, ale odpočívám a regeneruji. V rámci cvičení se protahuju, dělám různá kompenzační cvičení, jezdím na kole a chodím na túry. 

Máte roušku, na které je váš typický knírek?
Tak tu bohužel nemám. ☺ 

Eva Samková
Zdroj: Toyota Česká republika

Dočetla jsem se, že ráda vaříte. Co jste naposledy uvařila?
Vařím ráda, ale je pravda, že teď jak jsem byla měsíc zavřená doma, jsem měla pocit, že nedělám nic jiného než nakupuju, vařím a skládám nádobí do myčky. Naposledy jsem uvařila bramborové noky s mangoldem. Snažím se péct si domácí chleba. To jsou zatím takové pokusy, ale baví mě to. 

Našla jste si čas i na pilování hry na saxofon?
Chvilku ano, ale zjistila jsem, že jsem se snažila hrát asi zbytečně těžkou skladbu, tak jsem ho teď na chvíli odložila, abych si odpočinula a nepřestalo mě to bavit. Ale tuším, že to nebude na dlouho. 

Vnímáte na aktuální situaci něco pozitivního?
Myslím si, že rodiny, které spolu nebyly zvyklé trávit tolik času to ocenily. Teda samozřejmě má to dvě strany mince. Je to i dost náročné, zvlášť když se děti musí učit doma. Taky mají lidi konečně čas na věci, kterým se při každodenním shonu nestíhají věnovat. Můžou se rozvíjet a dělat, co je baví. Podle satelitních snímků to vypadá, že naše planeta si také oddychla. Což je podle mě taky super. Já osobně jsem se zastavila a dodělala všechny resty. A mohla jsem strávit hodně času se svým koněm. 

Eva Samková se po ulicích ráda prohání v hybridní Toyotě Rav4.

Máte recept na dobrou náladu?
Dobře se vyspat a udělat si dobrou snídani. Tohle je zaručený recept na skvělý start dne. A pak si dělat radost i během dne. Tím myslím, dát si dobrou kávu a dortík, přečíst si knížku nebo si pustit oblíbený seriál. Ale obecný návod neexistuje. Mně osobně nejvíc na dobrou náladu pomáhá jít do přírody a za koněm.

Letošní léto bude asi většina z nás trávit v České republice. Jaké je vaše nejoblíbenější místo u nás v Česku?
Já jsem doma v Krkonoších, takže to je pro mě srdcová záležitost. Pak mám ráda Český ráj a všechny místa, kde jsou pískovcové skály a Českou Kanadu. A taky chalupy v přírodě, kde můžu trávit čas s kamarády. Myslím si, že v Česku je krásných míst opravdu hodně. 

Na jakou otázku se vás nikdy nikdo nezeptal a vy byste ji chtěla zodpovědět?
Abych pravdu řekla, tak mě nic nenapadá. Za těch pár let, co jsem udělala nespočet rozhovorů, jsme se dotkli snad všech témat. Až mě něco napadne, dám vědět. Ale dobrá otázka! ☺ 

ČTĚTE TAKÉ: Na slovíčko s Matějem Ruppertem

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.