Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Je prekrastinace horší než prokrastinace?

Info ikona
Práce

Zaparkujete na prvním místě, které spatříte, i když to znamená, že k obchodu půjdete déle? Splníte pracovní úkol ještě před tím, než vás šéf o to požádá? A při úklidu rychle naházíte oblečení do skříně, aniž byste ho pečlivě roztřídili? Pokud jste alespoň na dvě z těchto otázek odpověděli ano, pak jste prekrastinátor! Vítejte v klubu.

Chorobné odkládání věcí na poslední chvíli je doménou prokrastinátorů. Vy, jako prekrastinátor, ale bojujete s opačným problémem – úkoly plníte dychtivě, a především rychle. Plná schránka nezodpovězených mailů je vaší noční můrou a se stejnou hrůzou si nedokážete představit, že byste některý ze svých úkolů museli odložit na následující den. Život prekrastinátora se může zdát produktivní a nalajnovaný, jenže má jednu slabinu, a tou je již zmiňovaný čas. Tak moc se snažíte danou aktivitu splnit, až častokrát zapomenete na kvalitu. „Práce kvapná, málo platná,“ říká české přísloví a možná ani netuší, že promlouvá právě k prekrastinátorům.

Mohlo by se vám líbit

Je to sice dál, ale zato horší cesta

Prekrastinaci poprvé zkoumali vědci David Rosenbaum, Lanyun Gong a Cory Adam Potts, kteří na sedmadvaceti vysokoškolácích vyzkoušeli jednoduchý test. Přivedli je k uličce, ve které stály dva plastové kbelíky naplněné haléři. Jeden kbelík byl postavený blíže k účastníkům, druhý stál na konci uličky. Úkolem studentů bylo, aby vybrali jeden z kbelíků a přenesli ho ke stanovenému cíli. K překvapení vědců si většina studentů vybrala kbelík, který sice stál blíže k nim, zato byl dále od cílové čáry. „Chtěl jsem se ihned pustit do úkolu,“ vysvětlit jeden z účastníků. „Rychlé popadnutí kbelíku způsobilo, že se dokončení úkolu zdálo být pro studenty blíže,“ zhodnotili výsledek testu vědci pro BBC.

Prekrastinace jako synonymum neefektivity?

Znáte pocit, když si napíšete seznam úkolů a intuitivně začnete od toho nejjednoduššího? Díky tomu stihnete hned několik věcí a váš mozek se cítí jako král produktivity. U prekrasitnátorů to funguje na podobném principu. Tak moc chtějí úkol splnit, až naprosto přehlédnou, že některé věci dělají zbytečně a neefektivně. Radši vše udělají „hned teď“, než aby o dané aktivitě déle přemýšleli a třeba vymysleli lepší způsob, jak ji vykonat.

Myslete tedy na to, že prekrastinace není pokaždé výhra a občas je potřeba ji ukočírovat. Je sice lákavé mít všechny úkoly splněné dávno před deadlinem, avšak nikdy bychom neměli pracovat na úkor kvality. Pokud s prekrastinací bojujete, snažte se sešlápnout nohu z plynu a dát některým aktivitám čas. Plňte své úkoly pečlivě, s rozmyslem a neměřte úspěch podle toho, kolik času jste nad danou věcí strávili.

Zdroj: bbc.co.uk

Mohlo by se vám líbit