Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

KLÁRA KOTÁBOVÁ: Nikdy není pozdě

Myslíte si, že po čtyřicítce je pozdě na to měnit věci? Chyba. Na změnu je ta pravá chvíle vždy, kdy vám dojde, že je ve vašem životě něco špatně. Což může být třeba v dnešní turbulentní době. Na to myslete, až vám Instinkt bude radit změnit život a Pohodlnost oponovat, že status quo máte nechat být.

Klára Kotábová | 4. 06. 2020

Už mockrát v životě jsem měla intenzivní nutkání změnit věci. Uspořádání nábytku v kuchyni, vztahů, styl výchovy, přístup k věcem obecně, práci… A dost často, když mi moje duše podobný impuls nabídla, odbyla jsem jí vnitřním tvrzením, že na podobné veletoče není ani čas, ani nálada, a že je vlastně zbytečné měnit něco, co roky jakž takž funguje.

Vnímáte sama, jak hloupě výše popsané zní? De facto se přiznávám k tomu, že mě baví žít v zatuchlosti, vyčpělosti a šedi jen proto, že se mi nechce nic měnit. Pozor ale, nemyslete si, že bych měla život nudný. Tak tomu opravdu není. Naopak se v obrovských veletočích ubírá směrem, kam třeba vůbec nechci, jenže mě se jen nechce, ten samospád řešit. Protože na akci z mojí strany nezbývá energie, vnitřní síla… Co já vím.

Je to ovšem obrovská chyba. To, co se kolem vás i vám děje, je třeba řešit. Ne že bych vám doporučovala, abyste se stala doživotním řešičem, ale občas má smysl zamyslet se nad tím, co od života chcete, co byste chtít mohla - a jestli tím směrem se vaše snažení ubírá. Stejně jako jistě víte, že nezhubnete, když budete sedět na pohovce a cpát se sladkostmi, nemá nejspíš cenu věřit, že si vás muž vašeho života najde na vaší trase: domov – práce – domov. Nebo jedno přirovnání: Fotbalisté často v rozhovorech říkají, že je třeba jít tomu štěstíčku naproti. A mají pravdu. Považujte život za jedno velké utkání a dojde vám, že je občas třeba udělat kličku vlevo, vpravo, jindy dát hlavičku, pokud je to nezbytné tak i faulovat. A právě tak se doberete změn ve svém životě, které tolik potřebujete, po kterých toužíte.

Restarty, nové poločasy, to vše má za cíl jediné – dát vám další šanci a je jen na vás, jak jí uchopíte a jestli vůbec. Chcete skvělého partnera, který vás bude vnímat a milovat? Dořešte si situaci s tím, který vás ocenit ani docenit nedokáže. Myslíte si, že by vás víc, než právničina bavily vztahové konzultace? A proč už dávno nechodíte na nějaké kurzy, kde zjistíte, jestli se k lidem dokážete dostat blízko, či nikoliv? Uvědomte si, a budu dál pokračovat ve sportovní terminologii, že musíte předvést pořádná tah na branku, abyste si mohla z plných plic a šťastná zakřičet: „Gól.“

Nechcete přece, aby váš život skončil na střídačce, nebo abyste si jednou musela přiznat, že jste do něj nešla s plným nasazením. Zápasy ani život se totiž nedají zkusit zahrát znovu. Další šance nejsou k dispozici. Nikdy nebyly a nebudou. Tak si važte každého instinktivního doporučení, že je třeba začít něco dělat. Právě a jen instinkt je v životě člověka tím nejlepším koučem. Tak mu dejte šanci. Kdykoliv.

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?