Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Letní osvěžení: Recepty na studené polévky

Také si polévky spojujete s chladnými dny, kdy vás krásně zahřejí na těle i na duši? Vyzkoušejte jejich studenou verzi. Polévky ze zeleniny nebo ovoce můžete připravit na sladko i na slano a hlavně jsou neskutečně osvěžující! Vyzkoušejte naše recepty.

Karolína Peřinová | 30. 06. 2018

V létě se snažíme jíst zejména lehká jídla. Ve vedrech ani kolikrát nemáme chuť na nic vydatného a vystačíme si se zeleninovým salátem, který náš organismus tolik nezatíží. Své místo v letním jídelníčku si získaly i studené polévky. Co je na nich tak zázračného? Nejenže přináší osvěžení, ale jsou i plné minerálů a vitamínů. Navíc dostatečně zasytí a díky vysokému obsahu vody pomáhají také s hydratací.

Jejich příprava je mnohem rychlejší a snadnější, než vaření klasických polévek. Abyste dosáhli bohaté chuti, je potřeba dát polévku uležet do lednice. Jedině tak se všechny ingredience spojí a pokrm získá příjemnou teplotu.

Studené polévky

Okurková

Ingredience:

- 60 g másla

- 1 cibule

- 3 okurky

- 1/5 litru kuřecího vývaru

- 1/5 hrsti pažitky

- 1/5 hrsti petržele

- 2 citrony

- 200 ml smetany na vaření

Cibuli a okurku oloupejte a nakrájejte na hrubo.

Máslo rozpusťte ve větším hrnci. Cibuli smažte 4 až 5 minut na středním ohni do té doby, než změkně. Poté přidejte okurku, snižte teplotu a pokračujte ve vaření po dobu 5 minut.

Přidejte vývar, přiveďte k varu a poté opět teplotu snižte. Osolte mořskou solí a černým pepřem a nechte pět minut povařit.

Nakrájejte pažitku s petrželí, vymačkejte citronovou šťávu a vše přidejte do polévky. Vařte dalších 5 minut. Poté polévku rozmixujte dohladka.

Nechte vychladnout při pokojové teplotě a následně v lednici.

Na závěr přidejte smetanu a můžete podávat.

Studené polévkyKiwi polévka s vínem a hřebíčkem

Ingredience:

- 0,5 kg kiwi

- 6 lžic javorového sirupu (částečně se dá nahradit bílým cukrem)

- 0,5 l bílého vína

- 100 ml zakysané smetany

- celá skořice

- cca 5 hřebíčků (koření)

Nejdříve přiveďte k varu bílé víno se skořicí a hřebíčkem. Pokud použijete javorový sirup, vmíchejte ho do vína až po odstavení, pokud cukr, lze ho vařit spolu s vínem. Víno po odstavení nechte vychladnout, následně ho přeceďte.

Oloupané kiwi rozmixujte, smíchejte ho se zakysanou smetanou a vínem.

Polévku poté nechte vychladnout a uležet. Podávejte dozdobenou plátky kiwi.

Studené polévky

Meruňková

Ingredience:

Na 0,5 kg meruněk bude třeba:

- 250 ml smetany

- 0,5 l mléka

- 2 žloutky

- 2 plátky toastového chleba

- 50 g cukru

K dochucení lze využít muškátový oříšek, skořici, citronovou šťávu a případně i trochu kvalitního rumu. K dozdobení poslouží lístky meduňky.

Umyté, vypeckované meruňky povařte asi v 0,5 l vody spolu s cukrem. Mezitím nechte toastový chléb změknout v mléku a smetaně. Rozvařené meruňky následně rozmixujte ve směsi mléka, smetany a toastového chleba.

Poté přidejte špetku muškátového oříšku, příp. další koření a krátce povařte.

Po odstavení ještě horkou směs doplňte vmícháním žloutků, dle chuti citronovou šťávou, rumem či dalším cukrem.

Polévku nechte vychladnout a až poté podávejte. Dozdobit ji můžete lístky meduňky.

Obdobně jako meruňkovou si můžete připravit také polévku z dalších druhů letního ovoce, například malin nebo jahod.