Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zdraví

Na skok do lázní. Naordinujte si aktivní odpočinek v Karlových Varech

Z hlubin země tryská na povrch jedinečně změněná dešťová voda, která má dar léčit. V Karlových Varech můžete s klidem ochutnat patnáct pramenů, na které narazíte během zdravotní procházky zvané korzo po kolonádách. Očistnou kúru si může po konzultaci s odborníkem vyzkoušet každý, kdo chce posílit svůj unavený organismus.

Promotion | 1. 02. 2019

Už slavný lékař a balneolog Dr. David Becher v 18. století přišel s tím, že kromě pravidelného pití jednotlivých pramenů (pokud možno na lačno) je vhodné při léčbě chodit. A tak předepisoval svým pacientům korzování po kolonádách, konverzaci s krásnými dámami a samozřejmě neopomíjet plnění lázeňského koflíku blahodárnou tekutinou.

Právě Becher upozornil na skutečnost, že voda by se měla pít přímo u pramene hlavně z důvodu, aby nevychladla a nevyprchal z ní CO2, což by výrazně snížilo její léčebné účinky. A tak se i dnes lékaři řídí doktorovo základními radami ohledně léčby.

KV

“Prameny mají stejný obsah sloučenin – mikroprvků a soli (6,4 g v 1 litru), ale liší se objemem kysličníku uhličitého, který je projevem postvulkanické aktivity zdejšího území, a teplotou. Významný je např. obsah selenu, jenž má schopnost odstraňovat z těla kumulativní jedy (olovo, kadmium aj.) a zřejmě i radionuklidy,” upozorňuje docent Petr Kolisko, který zkoumá v Karlových Varech vliv lázeňské léčby na autonomní nervový systém. “Pitná lázeňská kúra se ale vždy musí konzultovat s lékařem, jenž na základě biochemického vyšetření krve a někdy také mineralogramu doporučí vhodnou komplexní lázeňskou proceduru,” upozorňuje Kolisko, který sám prodělal silnou gastritidu a vyléčily ho až karlovarské prameny. 

Pro celkovou regeneraci organismu je kromě pitné a pohybové léčby vhodná i dieta, a to obzvlášt pro lidi trpící nadváhou. Pokud se chcete zregenerovat efektivně, je lepší zvolit komplexní lázeňskou třítýdenní proceduru namísto krátkodobého wellness pobytu. 

Jeho slova dnes potvrzuje další uznávaná karlovarská balneoložka Milada Sárová, hlavní lékařka v hotelu Prezident, která si oblíbila horkou vodu z pramene Svoboda, jenž čistí játra, tvoří a vylučuje žluč, zlepšuje funkci slinivky břišní, pomáhá jako prevence cukrovky, při tvorbě nové mikroflóry a celkově má bláhodárné účinky na náš imunitní systém. Svým klientům ho doporučuje pít každý večer na lačno po dobu tří týdnů.

KV

Důležité je uvědomit si, že naše tělo je tvořeno ze sedmdesáti procent z vody. A každá buňka, které dáte možnost obohatit se o jedinečné minerální látky karlovarské vody, vám vaši péči vrátí. „Preventivní lázeňská léčba je velmi důležitá. A tahle voda v ní pomáhá,“ potvrzuje i samotná Sárová, která je pravidelnou uživatelkou minerální vody. A není jediná, prameny tady lidé z celého světa pijí už 750 let.

„Kvalita a kvantita vody v Karlových Varech nemá obdoby. Je nejlepší a my ji můžeme pít zdarma,“ zdůraznila Sárová. Kromě toho klade také důraz na správnou životosprávu. Podle ní jsou důležité antioxidanty, zdravá strava, pohyb a také deci vína denně.

Tip: Zkuste započít svoji očistu u Hadího pramene, který se nachází v Sadové kolonádě u hotelu Thermal, je studený, méně mineralizovaný a tudíž i chutnější.

Místa, která musíte zažít!

Karlovy Vary ale nejsou jen o vodě. Správný výlet má být okořeněný výborným jídlem. A proč tedy nezkusit místní asijskou restauraci Sakura. Mají zde nový gril, na kterém vám připraví skvělý oběd a k tomu jedinečnou podívanou.

KV

Stačí si objednat Teppanyaki menu a z lázeňského města se na malý okamžik přesunete do Asie. Kolem Tepannyaki, tedy horkého stolu, se pohodlně usadíte se svými přáteli a budete pozorovat umění místního gril mistra, jak připravuje smaženou jasmínovou rýži s vajíčkem, grilovaného lososa, tuňáka, krevety, mušle svatého Jakuba a kuřecí prsíčka. Vše dokonale ochucené. A pro milovníky omáček je v nabídce chilli mayonnaise, green pepper pasta nebo hoisin barbecue pasta. Nepopsatelný gastronomický zážitek završí zmrzlina ze zeleného čaje a černého sezamu.

Po dobrém jídle je na čase vydat se na cestu, aby vám vytrávilo. Doporučujeme cestu přes kolonády k budově karlovarského muzea, kde se můžete podívat na výstavu Zimní radovánky aneb Zima v Krušných horách v 19. a 20. století. Tady se dozvíte něco o historii a vývoji lyžování, což ozvláštní ukázka historických lyží, saní a dalšího zimního vybavení. Výstava potrvá až do 28. února.

KV

Pokud chcete zažít aktivní odpočinek na vlastní kůži, nejen v muzeu při pohledu na historické lyžařské vybavení, zajeďte si do nedalekého Skiareálu Plešivec, kde najdete 1,5 km dlouhou sjezdovku. A hned u ní si vychutnejte wellness ve stylovém hotelu Orion, jenž disponuje bazénem, vířivkou a saunou, kde můžete načerpat síly po vašich “zimních radovánkách”. 

KV

Více tipů, jak strávit příjemné chvíle v Karlových Varech, se dozvíte na intagramovém profilu průvodce Vary Guide. Projekt můžete podpořit už teď v kampani na HitHitu.

Foto: Pavel Vítek a Petr Gebauer