Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Nefalšované české vánoční ozdoby: Víte, jak vznikají?

Info ikona
Ozdoby

Vánoční stromek patří neodmyslitelně k Vánocům. Ovšem pro ještě svátečnější atmosféru by stromek nestačil. Bez vánočních ozdob by totiž nebyl úplný. Právě dekorace v podobě pestrých a různorodých ozdob umocňují kouzlo Vánoc. Víte ale, jak takové ozdoby vznikají?

Redakce Marianne | 14. 12. 2013

Výroba a dekorace vánočních ozdob je jedním z posledních odvětví, kde se pracuje ručně. Řeč je samozřejmě o původních českých skleněných ozdobách, které se vyrábějí například ve Vsetíně na Moravě. „Při výrobě skleněných vánočních ozdob se pracuje s otevřeným ohněm, baňky se nahřívají na příslušnou teplotu a pak se vyfukují vánoční ozdoby. Vyfouknout ozdobu není vůbec lehké – naučit se je správně vyfouknout trvá řadu měsíců a dalších několik let pak trvá, než se naučí pracovnice vyfouknout příslušné množství ozdob,“ vysvětluje Vlastimil Juřička ze společnosti Irisa.

Jak na netradiční tvary ozdob

Výroba vánočních ozdob začíná trubičkou a foukáním. Skleněná trubička se nahřeje nad přímým plamenem a následuje už samotné vyfouknutí ozdoby. „Když je potřeba vytvořit ozdobu netradičního tvaru nebo figurku, vyfukuje se vždy do forem. Ty se skládají ze dvou částí, připomínající formičky na vánoční pracny. Mezi ně se vloží nahřátá baňka a dále se ozdoba vyfoukne do požadovaného tvaru. Tento styl foukání je asi nejtěžší, pracovnice musí správně odhadnout, jakou silou fouknout, aby dosáhla požadovaného tvaru ozdoby,“ popisuje náročný proces Vlastimil Juřička.

Průhlednou, nebo zrcadlovou ozdobu?

Každý z nás má v oblibě jiný typ ozdob. Někdo miluje průhledné ozdoby, přes které se může dokonce i dívat, jiní zase dávají přednost ozdobám se zrcadlovým efektem, díky němuž se v nich vše odráží. A právě zrcadlový efekt je asi nejoblíbenější. „Převážná část ozdob prochází procesem stříbření, kterým se uvnitř vytvoří zrcadlový efekt, kdy po smáčení v barvě zůstává barva krásně plná, a ozdoba je neprůhledná,“ vysvětluje Vlastimil Juřička.

Lákavé třpytivé dekorace

Na samotné ozdobě je pak kromě tvaru a barev důležitý i dekor. Hlavně nejrůznější třpytivé motivy od ornamentů přes hvězdičky nebo sněhové vločky. „Při dekoraci se pracuje se skleněnými, stříbrnými nebo různě barevnými posypy. Pomocí jednoduchého nástroje připomínajícího dutou tužku, naplněného speciálním lepidlem, se na ozdoby malují nejrůznější vzory. Poté jsou ozdoby zasypány třpytivou směsí, která díky užití speciálního lepidla snadno přilne,“ dodává Vlastimil Juřička.

Kovový věšáček na konec

Jako poslední přichází na řadu samotné odstranění pomocné trubičky, která byla součástí ozdoby od začátku výroby a sloužila pro snazší manipulaci. Na konci se pomocná trubička odřízne a na její místo se nasadí kovový věšáček, správně nazývaný záponka, který pak bude sloužit pro háčky a umožní zavěšení ozdoby na vánoční stromek.