Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Nejlepší čtvrť v Praze? Odborníci mají jasno

Info ikona

Britský list The Guardian sestavil žebříček deseti „cool“ čtvrtí v Evropě…a nezapomněl ani na Prahu.

Najdete tam bistra i útulné kavárny. Večer můžete zajít do experimentálního divadla nebo techno klubu ve zrenovované továrně. Už tušíte o jaké městské části je řeč? Nebudeme vás dlouho napínat, jedná se o pražskou čtvrť Holešovice, která podle webu The Guardian patří mezi deset nejlepších čtvrtí v Evropě.

Proč Holešovice?

Jasně, můžete namítat, že Vinohrady či Letná, nabízejí mnohem více architektonických skvostů nebo zajímavějších podniků, avšak Holešovice zazářily především díky rychlému vzkříšení. „Severně od centra Prahy, na levém břehu Vltavy za Stromovkou, se nacházejí Holešovice, které po dlouhou dobu byly považovány za nezajímavou čtvrť s málo starousedlíky, natož turisty. Za jejich oživení v posledních deseti letech můžou především kreativní a komerční podnikatelé, kteří využili nízké nájemné a prázdné prostory, a vytvořili z nich zajímavé galerie, obchody, kavárny, kluby a bary,“ píše The Guardian. Zároveň si web všímá bohatého kulturního vyžití – od Veletržního paláce, DOXu až po Jatka 78, La Fabriku a Trafo Gallery.

Holešovice

Odborníci z The Guardian neponechali stranou ani gastronomii Holešovic, která si v posledních letech také buduje své jméno a prestiž. Za zmínku stojí například Vnitroblock, ve kterém si může dopřát skvělou kávu nebo Bistro Jankovcova, v jehož nabídce jsou slané snídaně, polévky a saláty. Pokud máte dostatek energie, pak podle The Guardian nesmíte minout ani Cross Club či klub Mekka. V neposlední řadě web doporučuje také návštěvu restaurace SaSaZu.

Kde jsou další „cool“ čtvrti?

Bez ostychu můžeme říci, že se Holešovice nachází v dobré společnosti. V žebříčku zabodovala například městská čtvrť Ostiense, která se nachází přímo u řeky Tibery v Římě. Prosadila se i turistům neznámá pařížská Quartier de la Réunion ve 20. obvodu či multikulturní berlínská čtvrť Neukölln. Pro někoho překvapením mohl být výběr bělehradské čtvrti Dorćol, která však v posledních letech, stejně jako Holešovice, jenom kvete. Dále zabodovaly městské části Järntorget a Långgatorna v Gotenburgu, University Quarter v Bruselu, El Cabanyal ve Valencii, Bonfim v Portu a Powiśle ve Varšavě.

Jakou pražskou čtvrť milujete vy? 

ČTĚTE TAKÉ: Fenomén Letná: Městská čtvrť plná (ne)obyčejných lidí