Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Nesmrtelné hity Karla Gotta aneb Zavzpomínejme na Božského Káju

Vyučený elektromontér, který se stal nejúspěšnějším českým interpretem. Zpěvák Karel Gott za svůj život získal 42 Českých slavíků, více než 120 televizních ocenění a nazpíval přes 1000 skladeb! Pojďme společně zavzpomínat na Karla Gotta prostřednictvím jeho nesmrtelných hitů.

Začátek října se pro fanoušky Karla Gotta nese ve znamení vzpomínání. Několikanásobný slavík totiž 1. října 2019 podlehl zákeřné nemoci, a to pouhé dva měsíce po svých 80. narozeninách. I když od smrti Karla Gotta uplynuly dva roky, z rádií se stále linou jeho nezapomenutelné hity, a navíc můžeme na zpěvákovu tvář narazit také v knihkupectví. V létě letošního roku totiž vyšel titul Má cesta za štěstím, autobiografická kniha Karla Gotta, která je plná textu, obrazového materiálu a ručně psaných poznámek. Karel Gott se sice slavnostního vydání knížky nedočkal, avšak díky manželce Ivaně Gottové nakonec kniha spatřila světlo světa přesně v takové podobě, jakou si zpěvák přál.

Ostatně Ivana Gottová byla pro Karla Gotta životní oporou, která nepotřebovala plnit stránky bulvárních plátků. Této životní filozofie se Ivana Gottová drží i po smrti svého manžela, a tak si můžete všimnout, že rozhovory novinářům poskytuje zcela výjimečně. O Ivaně totiž více promlouvají činy než slova, což dokazuje nejen zmiňované dokončení knihy Má cesta za štěstím, ale také spolupráce na celovečerním dokumentu Karel nebo spravování agentury Karel Gott Agency, která se snaží zachovat zpěvákův odkaz.

Ostražitost vůči bulvárním médiím vštípila Ivana Gottová také svým dvěma dcerám Charlotte Elle (15) a Nelly Sofii (13). I když jsou obě slečny ve věku, kdy většina teenagerů tráví čas u sociálních sítí, dcery Karla Gotta na svých oficiálních sítích příliš aktivní nejsou. Charlotte Elle na Instagramu má pouze jednu fotografii, a to z letošní dovolené v Itálii. Je otázkou, zda dívky nemají své „tajné“ profily, prostřednictvím kterých komunikují s vrstevníky. Pravdou ale zůstává, že tímto chytrým krokem si pojistily své soukromí

Mohlo by se vám líbit

ROZHOVOR S KARLEM GOTTEM: Vysoká hra bez oddechu

Bilanční rozhovor pro Marianne vznikl těsně před tím, než Karla Gotta před čtyřmi lety schvátila zákeřná nemoc. Pro všechny v redakci to byl výjimečný zážitek, vzpomínáme.
marianne.cz

Také si myslíte, že jsou hity Karla Gotta nesmrtelné? Na jeho počest jsme pro vás vybrali deset písní, které si 1. října s chutí poslechneme. 

Oči sněhem zaváté (1963)

Krásná melodie protkaná úžasným textem. Píseň Oči sněhem zaváté složila dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr a Karel Gott si ji osvojil v době, kdy jako začínající umělec působil v divadle Semafor. Podle Supraphonu jde o nejprodávanější singl Karla Gotta, kterého se prodalo přes 3 miliony kusů. Klobouk dolů!

Trezor (1964)

"Ze zdi na mě tupě zírá, po trezoru temná díra, poznám tedy bez nesnází, že tam nepochybně něco schází." Písnička Trezor je jednou z mála, ke kterým Karel Gott s pomocí Ladislava Štaidla napsal hudbu. Nutno podotknout, že se mu povedla na jedničku! Navíc se píseň Trezor objevila ve filmu Pelíšky, díky čemuž si zajistila nesmrtelnost. 
 

C’est la vie (1966)

V šedesátých letech už Karel Gott patřil k umělecké špičce Československa. Svou pozici si upevnil i písničkou C’est la vie, která se po právu stala hitem. Za jejím vznikem stojí Ladislav Štaidl a Jaromír Klempíř. 
 

Lady Karneval (1968)

Chytlavá píseň Lady Karneval získala ocenění z mezinárodního písničkového festivalu v Riu de Janeiro 68. Hudba Karla Svobody a text Jiřího Štaidla se ale líbil i domácím posluchačům, a tak je Lady Karneval bezesporu jednou z nejoblíbenějších písní od Karla Gotta. 
 

Kdepak ty ptáčku hnízdo máš (1973)

Kdo neviděl pohádku Tři oříšky pro Popelku, ten jakoby nikdy neslavil Vánoce v Česku. Legendární pohádku navíc zdobí písnička Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, pod kterou se podepsal hudební skladatel Karel Svoboda a textař Jiří Štaidl. 
 

Včelka Mája (1976)

Další spojení Karla Gotta a skladatele Karla Svobody, které se vyplatilo! Písničku Včelka Mája si totiž zamilovaly nejen děti v Československu, ale také v Německu nebo v Portugalsku. No uznejte, že její melodie je opravdu povedená. 
 

Když milenky pláčou (1982)

I v osmdesátých letech nazpíval Karel Gott skvělé hity, díky kterým se udržel na hudebním výsluní. Určitě nejde opomenout například písničku Když milenky pláčou, kterou si Karel Gott převzal od amerického zpěváka Johna Denvera. V originále se píseň jmenuje Annie’s Song.
 

Když muž se ženou snídá (1992)

Věděli jste, že k písni Když muž se ženou snídá napsal hudbu Pavol Habera? Krásnou melodii doplnil poetickým textem Karel Šíp a další "šlágr" byl na světě! Písnička Když muž se ženou snídá byla jednoduše řečeno trefou do černého. 
 

Für immer jung (2010)

Karel Gott si získal fanoušky nejen u nás, ale i v zahraničí. Píseň Být stále mlád se proto dočkala i německé verze s názvem Für immer jung, na které Karel Gott spolupracoval s rapperem Bushidem. Toto zajímavé spojení se brzy ukázalo jako zdařilé, neboť písnička zněla na rtech nejen starším posluchačům, ale i mladšímu publiku. 
 

Srdce nehasnou (2019)

Poslední píseň Srdce nehasnou nazpíval Karel Gott se svou dcerou Charlotte v květnu 2019. Zpěvák se svou manželkou tehdy poprosil Richarda Krajča, aby napsal písničku s myšlenkou, že se bude jednat o Karlovu poslední píseň. Výsledek? Emotivní písnička, u které málokdo neuroní slzu. 

Související články

Zábava

<span>Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?</span>

Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?

Zábava

<span>Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?</span>

Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?

Zábava

<span>Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?</span>

Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost