Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Pořádné pecky! Poslechněte si inaugurační playlist Joe Bidena a Kamaly Harissové

Info ikona
Harris Biden

Zatímco předchozí prezidentské inaugurace si nenechali ujít příznivci nového prezidenta z celých Spojených států amerických, letošní inaugurační scénář bude mnohem střídmější. Joe Biden společně s Kamalou Harrisovou poprosili americké občany, aby zůstali ohleduplní a do Washingtonu nedorazili. Inauguraci si totiž mohou užít v pohodlí domova, a to nejen díky speciálnímu hudebnímu playlistu.

Omezený počet lístků na tribuny, prázdné prostranství před Kapitolem i zrušené doprovodné akce. Už teď je jasné, že inaugurace Joe Bidena bude od předchozích prezidentských inaugurací zcela odlišná. Hlavním viníkem je pandemie koronaviru, kvůli které museli organizátoři podniknout některé nepopulární kroky. Joe Biden i viceprezidentka Kamala Harrisová ale bezpečnostní opatření kvitují a vyzývají Američany, aby si celý obřad vychutnali z pohodlí domova. Ptáte se, jak si užít prezidentskou přísahu z obývacího pokoje?

Mohlo by se vám líbit

Nalaďte správný playlist

Prezidentský inaugurační výbor vytvořil seznam skladeb, které navodí inaugurační náladu v každé americké domácnosti. „Během bouřlivého roku, který odděloval tolik milovaných od sebe, byla hudba prostředkem, který nás udržoval ve spojení. Ať už jste country duše, jazzový nadšenec, hip hopový člověk, klasik nebo prostě milujete old-time rock and roll, hudba inspiruje, sjednocuje a uzdravuje,“ řekl předseda inauguračního výboru Tony Allen pro Billboard. A tak si kdokoliv může pustit inaugurační playlist, který je žánrově doopravdy rozmanitý. Nechybí na něm rapper Mac Miller, nesmrtelní Led Zeppelin, Kygo nebo Dua Lipa. „Všechny vybrané písně představují rozmanitost našeho národa, sílu, odolnost a těšení na nové vedení a novou éru Ameriky,“ dodal Allen. 

Kompletní inaugurační playlist, který obsahuje šestačtyřicet písní, si můžete poslechnout níže. 

Televizní speciál s Tomem Hanksem

Nedílnou součástí prezidentské inaugurace bude také televizní speciál s názvem Oslavujeme Ameriku. Jeho moderování se zhostil herec Tom Hanks a účast přislíbila také Demi Lovato, Justin Timberlake nebo rocková kapela Jon Bon Jovi. V živém vysílání samozřejmě nebude chybět ani nový prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová. Prostor však dostanou také pracovníci z první linie jako zdravotníci nebo učitelé. Hlavní myšlenkou televizního speciálu je totiž oslavovat americké hrdiny.

Inaugurační ceremoniál na západním schodišti sídla Kongresu ve Washingtonu začne dnes, tedy 20. ledna, kolem 17:00 SEČ.

Mohlo by se vám líbit