Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

„Potkat správné lidi je mirákl,“ říká zpěvačka Dáša Zázvůrková

Info ikona

Můžete ji znát z Divadla Semafor, zazářila v roli Vanilky v jazzové opeře „Dobře placená procházka“ a aktuálně žije hudebním zázrakem – svým autorským albem, které pojmenovala MIRÁKL 9. Dáša Zázvůrková bezesporu patří mezi ženy s velkým Ž a my jsme rádi, že byla součástí jarního Koktejlu s Marianne.

                                                                                             Zdroj úvodní fotky: Gedeon Drapák

Dáša Zázvůrková se v hudebním a divadelním světě pohybuje od devatenácti let. Začínala v hudebním divadle Karlín, dlouhá léta byla členkou divadla Semafor a k jejím nejzásadnějším kariérním milníkům patří spolupráce s legendárním režisérem Milošem Formanem. Ten si ji v roce 2007 vybral jako představitelku hlavní role Vanilky v jazzové opeře Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Dobře placená procházka. Kromě divadelních rolí Dášu vždy lákalo skládání vlastních písní. Dříve si však na to netroufla, srovnávala se, a to ji brzdilo vyjít s něčím opravdu svým. “Po třicítce jsem ale pocítila změnu. Z holky se stala Žena, přestalo mě zajímat, co si kdo o mně myslí a smířila jsem se s tím, kdo vlastně jsem,” vysvětluje Dáša.

Dáša Zázvůrková
Zdroj: Gedeon Drapák

Hudební zázrak se zrodil vloni v létě, kdy se Dáša setkala s vydavatelkou Katkou Žbirkovou a producentem Honzou Horáčkem. Slovo dalo slovo a přípravy na desce mohly začít. „V srpnu mi Honza poslal první aranž mojí písničky “Co řekne žena ženě” a já jsem okamžitě pochopila, že to je ta správná cesta. Když najdete člověka, se kterým si rozumíte profesně i lidsky, je to pak “mirákl” a v našem případě MIRÁKL 9,” vypráví Dáša Zázvůrková. Honza svými aranžmá napomohl Dáše najít současný styl, ve kterém se cítí dobře. Dvě písničky také sám napsal, jedna z nich se jmenuje právě “MIRÁKL 9”. Text druhé písničky, “Na city rejžák”, pro Dášu napsala Vanda Hybnerová a na desce bude jako jejich společný duet.

A proč je název alba doplněn o číslici devět? Odpověď je jednoduchá – jde o Dáši oblíbené číslo. Zpěvačka se narodila devátého, na albu je devět skladeb, album vydává po devíti letech a navíc devítka odkazuje k devíti veslařům, kteří šli za svým snem a dokázali vyhrát na berlínské olympiádě v roce 1936 zlatou medaili. O Dáše se totiž možná neví, že je vášnivá amatérská veslařka, která vesluje za VKS (Veslařský Klub Smíchov). “Tento sport pro mě představuje krásné souznění těla a duše. Je to komplexní zapojení všech svalů a hlavně je to nádherná čistička hlavy uprostřed romantické Prahy,” vysvětluje Dáša.

Dáša Zázvůrková
Zdroj: Jirka Jansch

Nikoho asi nepřekvapí, že Dáša si jako den pro křest nového alba vybrala 9. září. Kmotry alba se stali Dášiny nejbližší přátelé a spolupracovníci - vydavatelka alba Kateřina Žbirková, producent Honza Horáček, herečky Jitka Sedláčková, Vanda Hybnerová a Kateřina Kaira Hrachovcová. “Křest CD Mirákl 9 byl opravdu zázrak… Uvědomila jsem si, kolik přátel mám po svém boku. Kolik lidí do mě vložilo důvěru. Teď teprve začíná moje práce dostat naši hudbu k mému publiku i k lidem, kteří ji dosud neznají,” dodává Dáša Zázvůrková.

Přejeme Dáše, aby album MIRÁKL 9 dělalo posluchačům jenom a jenom radost. 

ČTĚTE TAKÉ: VÁCLAV NEUŽIL: Střežím si svou lenost