Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Pozor na skryté cukry! Oblíbené nápoje, kterým byste se měli vyhnout

Asi všichni si hlídáme příjem tuku, soli a kalorií v našem jídle, ale jen někteří z nás v tekutinách, kde se ukrývají skryté cukry. Ty jsou většinou hlavním důvodem nadváhy a obezity nejen v Česku. Nastudujte si obsah cukru v nápojích, možná se už nebute divit, proč se vám nedaří zhubnout.

Dominika Bártová | 27. 10. 2018

Podle nutriční terapeutky Markéty Hytmanové je nezbytné, abychom se naučili číst tabulky s výživovou hodnotou a vybírat nápoje s minimálním, nejlépe s nulovým obsahem cukru a sladidel

Kolik kostek cukru obsahuje jedna sklenička (330 ml) těchto oblíbených nápojů? 

Coca-Cola/Pepsi Cola: 9 kostek cukru

Je pro nás ohrožující nejen vysokým obsahem cukru v podobě fruktózo-glukózového sirupu, ale také kyselinou fosforečnou, která způsobuje kazivost zubů a řídnutí kostí.

Fanta: 9 kostek cukru

Ledové čaje: 6 kostek cukru

100% džusy: 8 – 9 kostek cukru

Ovocné limonády: 4 – 6 kostek cukru

Zdravé nápoje jako Aloe vera: 10 kostek cukru / 0,5 l

Chai latte: 8 kostek cukru  

Café latte: 4,5 kostek cukru

Káva samotná žádný cukr neobsahuje, ale přidáním mléka (ve většině případech plnotučného) a sirupů z něj vykouzlíme nálož cukru.

Pivo 0,5 l: 16 kostek cukru!!!

Víno (láhev): 500 kalorií (To je pro většinu žen třetina denního energetického příjmu.) 

fotoCo bychom tedy měli pít? 

Kojeneckou filtrovanou vodu

Stolní pramenité ochucené vody

Bylinné a zelené čaje

Minerální vody s nízkou mineralizací 

Tip: Pokud má dojít ke slazení a dochucování, tak pouze vždy šťávou z čerstvého ovoce: citronu, pomeranče, grepu či mandarinky (max. 1 ks na 1,5 l vody) nebo můžete použít mixér a ve vodě rozmixovat trochu oblíbeného ovoce, případně dosladit čekankovým sirupem.

Ideální příjem tekutin

Za normálních teplotních podmínek minimálně 0,5 l (až 0,7 l) na každých 15 kg hmotnosti. Tedy např. 70 kg člověk: 70:15=4,7 krát 0,5=2,3 l. Pozorujte si barvu moči, která by měla být světlá nebo bezbarvá.

Na článku se podílela nutriční terapeutka Markéta Hytmanová