Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Režisér Filip Záruba: Po zkušenosti s Bufo Alvarius nevěřím, ale vím

V sonorské poušti žije kouzelná žába, která prý dokáže člověku změnit život. První celovečerní dokument na světě o ní natočil režisér Filip Záruba. Tento týden bude mít film „Bufo Alvarius – The Underground Secret“ premiéru, což je důvod o tajemné ropuše coloradské i o cestě odvážného filmaře něco zjistit.

Jak vám žába Bufo Alvarius změnila život?
Představte si, že celý život hledáte, čtete, meditujete, cvičíte, věříte... Pak si potáhnete z dýmky s pár miligramy látky, kterou se ta žába brání proti predátorům a najednou během patnácti minut zažijete něco, díky čemu přestanete pouze věřit - začnete vědět. Zjistíte, že všechna ta moudra, o kterých mluví slavní mudrci a mystici, jsou pravda. Je to zároveň šokující i uklidňující, rozumem to vlastně nejde pochopit a ještě složitější je to někomu vysvětlit. Přesto nebo možná právě proto jsem se po téhle první zkušenosti rozhodnul o žábě Bufo Alvarius natočit film. Svůj první.

Bez předchozích filmařských zkušeností?
To zase ne. Víc než dvacet let se věnuju 3D animacím a speciálním filmovým efektům, poslední dobou jsem dělal hlavně reklamy. O to spíš jsem pak těm svým dosavadním aktivitám potřeboval dát smysl. Po žábě jsem získal pocit, že konečně můžu vytvořit něco opravdu důležitého a poslat do světa zprávu o tom, co jsem zažil a co může zažít každý z nás. Věci, které se pak začaly dít, mi daly zapravdu. Najednou jsem potkával lidi s podobnými zkušenostmi a s pohledem na svět a dostával se do situací, které mě dovedly až k samotnému natočení filmu a vlastně i teď k vám sem. Tohle se děje hodně lidem. Něco je po návratu do reality jinak a to jinak spustí celý řetězec změn. Pochopitelně ale záleží na tom, jak s tím vším naložíte.

A možná i s jakým jdete do takové zkušenosti záměrem?  
Taky. Hlavně je důležité vědět, že to není zábava, ani hračka nebo něco jen tak na zkoušku. Bufo Alvarius je nejsilnější známé přírodní psychedelikum na světě, které způsobuje totální rozložení ega a jeho nové znovu-uspořádání. V realitě pak spouští radikální změny a silné procesy, které jsou sice pozitivní a zdravé, ale ne každý je na ně připraven. U lidí, kteří si nejsou jistí, se doporučuje užití této látky konzultovat s vhodnými odborníky, kteří mohou sehrát skvělou roli v přípravě i v integraci po zkušenosti. U některých psychiatrických diagnóz se nedoporučuje žába vůbec, na druhou stranu – spoustě lidem pomohla z depresí, z těžkých závislostí na drogách a alkoholu, z post-traumatických poruch a z nejrůznějších složitých životních situací. To vše se ostatně dozvíte ve filmu.

Kdo všechno v něm vlastně hraje? Bylo těžké účinkující přesvědčit, aby do natáčení takového tématu šli?   
Základ filmu jsem natáčel v Kolumbii, kam jsem se vydal se skupinou přátel právě za zkušenostmi se šamany a s jejich medicínami. Někteří z nich jsou naštěstí v takové životní situaci, že si mohli dovolit mluvit na kameru, aniž by jim to následně jakkoliv ublížilo, a někdo byl dokonce tak odvážný, že se nechal natáčet během své ceremonie. Sami uvidíte, že z role pozorovatele působí průběh občas dost drsně. Během zážitku je ale vše jinak – odkládáte tělo, odkládáte celou svoji identitu, rozpouštíte se do univerzálního světla a lásky, sami se stáváte tou energií, která je zdrojem a tvůrcem všeho. To, co se děje „tam“, jsem ve filmu snažil přiblížit 3D animacemi ve spojení s hudbou. Nesmím ale zapomenout zmínit hlavního „herce“, se kterým jsem v Kolumbii dělal rozhovor, šamana a lékaře Octavia Rettiga. Právě on hodně přispěl k tomu, že se dnes stává z Bufo Alvarius takový fenomén. Sám se kdysi díky žábě vyléčil z mnoha závislostí a dodnes zprostředkoval zkušenost s ní více než sedmi tisícům lidí po celém světě.  

Ve vašem dokumentu mají velký prostor ale i odborníci, například zakladatel transpersonální psychologie Stanislav Grof...
Jak jsem mluvil o sledu událostí, které mě vedly k natočení filmu, tak tohle je jedna z nich. Z Kolumbie jsem se vrátil se spoustu materiálu, ale vůbec nevěděl, jak s ním naložit, aby tématu uvěřil a správně mu porozuměl i normální divák ze západní společnosti. No a Stanislav Grof byl tou dobou náhodou v Čechách a možnost se na takovém filmu podílet ho úplně nadchla. To mi vrátilo sílu pokračovat v nelehkém úkolu, který jsem si na sebe ušil. Doktor Grof v dokumentu velmi otevřeně sdílí vlastní zkušenost s Bufo Alvarius i její terapeutický potenciál. A jeho žák, klinický psycholog Michael Vančura do dokumentu následně přispěl komentářem o možných kontraindikacích a rizicích psychedelických látek, aby trochu vyvážil to nadšení, které z ostatních vystupujících ve filmu přímo srší.

Slyšela jsem vás vtipkovat, že film „Bufo Alvarius - The Underground Secret“je vaše verze jihoamerické romantické telenovely. Proč?
To je takový náš interní fórek, který po shlédnutí filmu moc dobře pochopíte. Bufo Alvarius je totiž v porovnání s jinými přírodními psychedeliky velmi specifické. Zatímco během zkušenosti například s ayahuascou nebo s houbičkami se člověk setkává s jinými entitami, sám se sebou, zpracovává zážitky ze své minulosti i z minulých životů, prožívá kolektivní nevědomí, s žábou je to jiné. Dostáváte se ještě dál. A dál už je jen láska.    

Premiéra filmu Bufo Alvarius proběhne 11. ledna v Ostravě (kino Vesmír) a 12. a 13. ledna v pražském NoDu. Více na www.bufoalvarius.com

 

Režisér a žába:

Související články

Rozhovory

<span>Dvě kamarádky se rozhodly změnit zákon, který může ovlivnit tisíce žen. Úspěch je nyní jen krůček od nich</span>

Dvě kamarádky se rozhodly změnit zákon, který může ovlivnit tisíce žen. Úspěch je nyní jen krůček od nich

Rozhovory

<span>„Mary Shelleyová předběhla svou dobu a možná je teď více inspirativní než kdy jindy,“ tvrdí autorka knihy Mary Anne Eekhout</span>

„Mary Shelleyová předběhla svou dobu a možná je teď více inspirativní než kdy jindy,“ tvrdí autorka knihy Mary Anne Eekhout

Rozhovory

<span>"Naučme děti vytvářet si zdravé hranice", říká psycholog Jakub Smetana</span>

"Naučme děti vytvářet si zdravé hranice", říká psycholog Jakub Smetana

Rodina a děti

<span>Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?</span>

Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?