Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Sanna Marinová: Příběh mileniálky, která se stala premiérkou

Info ikona

Finská premiérka Sanna Marinová vyměnila avokádový toast za snídaně s ministry a odpolední flat white za řešení státních problémů. Vítejte ve světě, kterému pomalu ale jistě začínají vládnout mileniálové!

Nová krev! Tak lze označit Sannu Marinovou, která už v šestadvaceti letech byla zvolena do městské rady města Tampere. Kariérní tempo nabralo u mladé Finky takové obrátky, že o rok později se stala předsedkyní městské rady a v roce 2015 byla zvolena za Sociálnědemokratickou stranu do parlamentu. Pomyslného politického Olympu dosáhla Marinová minulý týden, kdy se ve svých čtyřiatřiceti letech stala finskou premiérkou, a zároveň nejmladší předsedkyní vlády na světě.

Věk je jenom číslo

Právě nízký věk vyvolává v některých lidech rozpaky, které však Sannu Marinovou vůbec neznepokojují. "Nikdy jsem nepřemýšlela o svém věku nebo pohlaví, přemýšlím nad důvody, kvůli kterým jsem šla do politiky, a také nad věcmi, které nám pomohly vyhrát důvěru voličů," řekla Marinová v rozhovoru pro The Guardian. Nutno podotknout, že Sanna Marinová není jedinou mladou ženou ve finské politice. Levicový svaz vede dvaatřicetiletá Li Anderssonová, stejně stará Katri Kulmnuniová stojí v čele Finského středu a čtyřiatřicetiletá Maria Ohisalová vede Zelený svaz. Vypadá to, že Finsko dalo vale konzervativnímu smýšlení!

Duhové rodiny nejsou tabu

Mimochodem jedním z důkazů, že Finsko uvažuje velmi progresivně, je fakt, že Sanna Marinová pochází z tzv. duhové rodiny. Sama Marinová přiznala, že její dětství nebylo jednoduché, neboť společnost v tu dobu nebyla připravena na diskusi ohledně rodičovského modelu – maminka a její přítelkyně. Není tedy divu, že deníku The Guardian řekla: "Chci vybudovat společnost, ve které se každé dítě může stát čímkoli a ve kterém každá lidská bytost může důstojně žít a stárnout."

Je otázkou, jak se Sanna Marinová vyrovná s novou rolí, a zda zvládne skloubit péči o malou dceru s náročným úřadem. Na druhou stranu inspiraci může čerpat například od novozélandské premiérky Jacindy Ardernové, která je taktéž maminkou. 

ČTĚTE TAKÉ: #POWERWOMEN: Inspirativní ženy, které by v tomto století byly influencerky