Využijte toho, co nám právě teď dává příroda, a uvařte si k obědu pořádnou českou bramboračku s houbami. Hutné polévky jsou navíc na podzim ideální, protože nejen zahřejí, ale taky zasytí.
This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.

Doba přípravy:

10 minut

Vaření:

20 minut

Počet porcí:

pro 4 osoby

Co budete potřebovat:

  • hrst sušených hub (nebo misku čerstvých hub)
  • 6 středních brambor
  • 1 větší mrkev
  • kousek celer
  • 1 petržel
  • asi 10cm kousek pórku
  • 1 menší cibuli
  • asi 2 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíci sušené majoránky
  • hrst nasekané čerstvé petrželky
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky, očistěte mrkev, celer a petržel a vše pokrájejte nadrobno. Pórek podélně rozpulte a pořádně vypláchněte. Pokrájejte na půlkolečka. Cibuli oloupejte a pokrájejte najemno. Jakmile houby začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou a znova přiveďte k varu.

  2. V polévkovém hrnci rozehřejte máslo s olejem a osmahněte na něm doměkka cibuli, trvá to asi 4 minuty. Pak přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až získáte tmavě zlatou jíšku. Zalijte ji 1,25 l studené vody.

  3. Do polévky přidejte brambory, vlijte povařené sušené houby i s vodou, osolte a vařte asi deset až patnáct minut. Pak přidejte mrkev, celer, petržel a většinu pórku. Stranou si nechte trochu zeleného pórku a do polévky ho přidejte až úplně před koncem vaření. Do hrnce prolisujte česnek a přisypte majoránku. Vařte asi čtyři minuty, pak přihoďte zbytek pórku, ještě minutu povařte a stáhněte z ohně. Podle chuti dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a podávejte.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz