Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Zahradní architekt Ferdinand Leffler: Udělejte si zahradu hlavně pro sebe

V červencové Marianne, která je právě na stáncích, nám zahradní architekt ze studia Flera Ferdinand Leffler prozradil, tři největší zahradní trendy. Proč je podle něj světlo, oheň a umění i v zahradě tak zásadní?

Co by měla splňovat ideální zahrada v roce 2018?
FL: Měla by být svěží, krásná a přívětivá. Měla by lákat k pobytu a těšit při pohledu z okna obýváku. Mělo by nám v ní být dobře.

Všímáte si nějakého trendu?
FL: Jednoduchosti, přirozenosti, udržitelnosti, zodpovědnosti k planetě a prolnutí zahrady s interiérem domu. Zahrady už nejsou jen ke koukání, ale jsou zde pro nás, proto, aby nám daly něco, co nám nedá ani pobyt v našem domě, ani každodenní shon za brankou našeho plotu.

O SVĚTLE

Proč je v zahradě důležité světlo?
FL: Umožní nám užívat si zahradu i v době, kdy by to bez světla nešlo. Představí nám svou další tvář. Noční scenérie chytře nasvícené zahrady poskytuje zcela odlišné prožitky a pocity od té denní. Díky světlu máte vlastně zahrady dvě. Světlo nám také vytváří jistý pocit bezpečí a přehledu o tom, co se za okny děje.

Jak osvětlení vybírat?
FL: Nedoporučuji solarní světla, jejich zdroje nemají pěknou barevnost světla. Je dobré to se světlem nepřehánět, ale když už se rozhodnu něco nasvítit, tak to opravdu nasvítit. Nezůstat na půl cesty. V  menších zahradách stačí nasvícení pár stromů, vyšších keřů nebo vícekmenů. Ve větších se nebojte skupinek keřů a stromů. Decentní nasvícení travinovo-bylinných záhonů bezvadně dokreslí noční scenerii. Při výběru s osvětlením doporučuji obrátit se na odbornou firmu. Neni to taková legrace, jak by se mohlo zdát. Profík přijde večer s kufříkem a než nakoupíte, ukáže vám v zahradě co, které světlo dělá.

Jaké druhy světla máte rád?
FL: Mám rád ohně a svíčky. Co se umělého osvětlení týká, baví mě nabídka venkovních stojacích lamp na terasy. To v minulosti chybělo. Rád také nasvětluji vodní prvky.

O UMĚNÍ

Jaké umělecké dílo v zahradě vás zaujalo?
FL: Zaujala mě kdysi návštěva u mého dobřichovického kamaráda Jindřicha Vokorky, který měl svou zahradu plnou pěkných soch od svých přátel. Neváhal sochy v zahradě ledabyle rozhodit. Bylo to kouzelné. Já jsem tehdy ještě dostudovával a tahle návštěva ve mně nechala hluboký zážitek. Začal jsem hledat sochaře a přemlouvat klienty, aby se nebáli do umění investovat. Miluju zahrady umělců, které jsou doslova venkovními galeriemi.

Co když někdo argumentuje tím, že na drahé umělecké plastiky nemá prostředky?
FL: Pokud je rozhodnutý o tom, že k němu do zahrady socha patří, určitě se někde dříve nebo později vynoří nějaká taková, na kterou si prostředky sežene a nebo je prostě mít bude. Umění není nutně o velké investici. Ale na druhou stranu, jak říká můj kamarád, sochař Michal Trpák: "Kupujte sochy od žijícíh umělců, ti mrtví už vaše peníze nepotřebují."

Jak poznat, co je ok a co je kýč?
FL: Ptejte se sami sebe, zahradu děláte pro sebe. Přeci si do zahrady nedáte něco, co vám bude připadat jako kýč! A jestli vám udělají dobře trpaslíci, jděte do nich. Jen nedělejte nic jen tak na oko, protože jste to viděli v časopise nebo u souseda. To pak zpravidla nedopadne dobře.

O OHNI

Proč nás tak fascinuje oheň?
FL: Je tady s námi od pradávna. Nahání hrůzu i přináší bezpečí. Živel. V jeho přítomnosti zapomínáme na malichernosti moderní doby. Jsme s ním zpátky u kořenů. Stáváme se zase divochy.

Jaké jsou kromě ohniště další možnosti, jak přinést oheň do zahrady?
FL: Svíčky, spousta svíček. Krby, sauna s kamny, louče, případně i vkusný ohnivý prvek: tedy oheň na dálku krmený plynem nebo biolihem. S takovým prvkem ale opatrně, právě nakládání s ním velmi často ke klišé a snobismu sklouzává. Ale při troše soustředění najdete vhodnou cestu i s ním.

Co je podle vás nejpraktičtejší řešení?
FL: Ohniště, přenosné ohniště, nad kterým si v pohodě i ugrilujete a oheň si uděláte přesně tak velký nebo malý, podle toho, na jaký máte náladu.

Studio Flera

Oheň, světlo, umění:

Související články

Zábava

<span>Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce</span>

Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce

Dobrý nápad

<span>KVÍZ: Víte, jak na vás působí barvy, kterými máte doma vymalováno?</span>

KVÍZ: Víte, jak na vás působí barvy, kterými máte doma vymalováno?

Byt

<span>Pražský byt ze 30. let ve zbrusu novém kabátku</span>

Pražský byt ze 30. let ve zbrusu novém kabátku

Zábava

<span>KVÍZ: Jak by se vám vedlo v opakovacím testu z dějepisu pro 6. ročník ZŠ?</span>

KVÍZ: Jak by se vám vedlo v opakovacím testu z dějepisu pro 6. ročník ZŠ?