Přejít k hlavnímu obsahu
Krása

Rozjasní i hydratuje! Objevte sílu rakytníkového oleje

Info ikona
Olej

Oleje zažívají boom! Pokud patříte k olejovým nadšencům, pak byste na své kosmetické poličce měli uvolnit místo pro objev letošního roku – rakytníkový olej.

Šípkový, hroznový, mandlový, jojobový, meruňkový a nově také rakytníkový! Oleje na pleť jsou v poslední době vyhledávaným kosmetickým produktem, na který vsází čím dál tím více žen. Není divu, povětšinou jsou pleťové oleje čistě přírodního složení, vynikají superschopnostmi a navíc je jejich pořizovací cena přívětivá k naší peněžence. Aktuálně se velké popularitě těší olej rakytníkový, který se získává z bobulí, semen a listů keře rakytníku.

Proč dát rakytníkovému oleji šanci?

Olej extrahovaný z rostliny rakytníku je nabitý blahodárnými složkami, které jsou velmi přívětivé ke všem typům pleti. K jeho největším přednostem patří fakt, že skvěle hydratuje pokožku, což je dáno především přítomností kyseliny linolové. „Kyselina linolová se přirozeně nachází v kožním mazu, a proto může pomoci regulovat hladinu vlhkosti a celkově pomoci s hydratací pokožky,“ vysvětluje estetický lékař Usman Qureshi. Stejně tak je rakytníkový olej vhodný pro všechny, kteří touží po zářící pleti s minimem pigmentových skvrn. „Bobule z rostliny rakytníku ve skutečnosti obsahují až dvanáctinásobné množství vitamínu C než je v pomerančích. Rakytníkový olej je tedy ideální k rozjasnění pleti,“ říká lékař pro Stylist.

Sytě oranžová barva rakytníku je způsobena vysokým množstvím karotenoidů, které zároveň podporují tvorbu kolagenu a elastinu. Pokud tedy hledáte produkt, který pomůže zlepšit strukturu vaší pleti, zvýší její pružnost a zabrání předčasnému stárnutí, pak je rakytníkový olej jasnou volbou. V neposlední řadě je důležité vypíchnout, že rakytníkový olej má protizánětlivé vlastnosti, a tudíž může zmírnit průběh některých kožních problémů, například ekzému, lupénky nebo růžovky.

Info ikona
Rakytník

Jak používat rakytníkový olej?

Rakytníkový olej sice patří k produktům, které by měly vyhovovat každému typu pleti, avšak existují určité výjimky. „Někdy se rakytníkový olej využívá v hustších krémech, které mohou být problematické pro osoby s mastnou či aknózní pletí,“ apeluje lékař. Na druhou stranu platí, že čistý rakytníkový olej nebo receptury kombinované s jinými nekomedogenními oleji jsou pro mastnou nebo aknózní pleť skvělé.

V ideálním případě rakytníkový olej aplikujte přímo na pleť, případně několik kapek přidejte do vašeho hydratačního krému. Používejte ho ráno před nanesením SPF krému, nebo večer, a to jako poslední krok ve vaší pečující kosmetické rutině.

Zdroj: stylist.co.uk