Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Byt, který je sladký jako dortík

Info ikona
Vydařená rekonstrukce pavlačového bytu

Vydařená rekonstrukce pavlačového bytu postaveného ve dvacátých letech minulého století tvoří most mezi současností a minulostí. Ač dřív sloužil jako levné ubytování pro dělnické rodiny, dnes je byt moderní s vytříbeným stylem.

Terezie Benoni | 24. 08. 2022

Po Pobřežní třídě na bývalém nábřeží Karlínského přístavu se dnes prohánějí auta právě v místě, kde kdysi kotvily lodě v bočním korytu Vltavy. Nacházíme se ve dvoře jednoho z původních nábřežních domů. Dodnes v něm dřímá dobová atmosféra a to díky prudkému kamennému schodišti, vysokým vídeňským stropům, špaletovým oknům a samozřejmě nechybí ikonické pavlače. „Tuto dobovou atmosféru jsme promítli i do kompletní rekonstrukce jednoho z pavlačových bytů. Z původního dvoupokojového bytu bez koupelny a záchodu jsme sofistikovaným prostorovým uspořádáním vytvořili plnohodnotné bydlení se dvěma ložnicemi, koupelnou a větším obytným prostorem. Využili jsme vyšší strop pro rozšíření konstrukčního principu pavlače až do bytu na samostatnou pracovnu a galerii. Fakticky jsme stavebními úpravami rozšířili využitelnou podlahovou plochu bytu téměř o čtvrtinu,“ vysvětlují základní ideu architekti ze studia No Architects. Celková plocha 68 m² se tak z původního dvoupokojového byt proměnila ve velkoryse řešené 3kk

Most mezi historií bytu a současným světem

Stěny mají vápenocementové omítky, povrch podlah je z dubových parket. „Volně jsme se inspirovali dobovým architektonickým diskursem, který se odehrával evidentně stranou pragmatických problémů architekta a stavitele domu Václava Žaloudka. Zatímco jeho dům kopíroval osvědčenou rakouskouherskou klasiku, tedy co nejlevnější bydlení pro dělnické rodiny se společným hygienickým zázemím, české architektonické špičky se paralelně trápily hledáním národního slohu a rodícími se kritickými reakcemi na roli dekorativních prvků v architektuře,“ popisují autoři projektu. „Dobovými architektonickými experimenty s oblouky a zjednodušenými formami dekorací jsme se volně inspirovali pro pojetí současného interiéru. Pokrok z roku 1927 přeložený do roku 2017 s mírnou nadsázkou nezbytnou pro absorpci soudobých technologií.“ V tomto bytě tak samozřejmě nechybí moderní plynový kotel, nebo elektrické dotápění chladných povrchů. Televize byla schovaná do jakéhosi dřevěného oltáře. Obrazy a reprodukce dotvářejí most mezi historií bytu a současným světem. 

Zdroj informací: Studio No Architects