Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Nájemní byt prošel fantasickou proměnou: Výrazné syté barvy v duchu české trikolóry se staly hlavním prvkem interiéru v centru Prahy

Originalita a zároveň praktičnost byly těmi nejdůležitějšími prvky tohoto návrhu. Proč zrovna trikolóra? Autor zmiňuje, že odvahu k výrazným barvám v interiéru načerpal při cestách po zemích Jižní Ameriky, především pak v Mexiku.

Terezie Benoni | 24. 04. 2024

Architekt nechtěl navrhnout klasikou garsonku, kde je spaní na očích hned od vstupu, a proto se rozhodl pro dané řešení. Prostor rozdělil na spodní pobytovou část a horní část určenou pro spánek. Při tvorbě návrhu bylo pro autora důležité najít správný poměr velikosti nového patra a zároveň prostoru pod ním tak, aby byla zachovaná vzdušnost celého prostoru. Proto navrhl vložené patro jako dvě na sebe položené a vzájemně pootočené desky podepřené pouze jedním subtilním sloupkem. Na každé úrovni je tedy jiná světlá výška a desky mohou sloužit i jako pracovna a ne, jen jako prostor pro spaní. Obě desky jsou přístupné po pohodlném konzolovém schodišti, na vyšší z desek lze ale vylézt i po žebříku.  „Celé nová vnitřní konstrukce je zvýrazněna sytě modrou barvou. A jak už bylo zmíněno, do kontrastu k modré je v předsíni použitá barva sytě červená. Nábytek je pak laděn do střídmých tónů a některé doplňky jsou naopak v jichž zmíněných barvách, aby se celý interiér spojil a uzemnil,“ uvádí architekt Jakub Žoha.

 

Galerie: Byt s modrým schodištěm

Čtěte také: Útulnost na 20 metrech čtverečních: Byt v srdci města zdobí stoleté parkety a francouzský balkón

Dvacet metrů čtverečních, to je plocha tohoto jednopokojového mini bytu, který nás nadchl svou jedinečnou atmosférou. Nechybí zde stoleté parkety, odhalené cihly a kouzelný balkon.

Terasa jako místnost navíc

Obytný prostor je spojený s terasou, která v létě slouží jako přidaná místnost. Protože terasa nabízí dostatek prostoru, byla rozdělena do různých výškových úrovní. Vyšší úroveň je více na slunci a vybízí k lenošení na pohodlném sedacím nábytku. Nižší úroveň, které je téměř v kontaktu s kuchyní, funguje jako letní jídelna. Pro příjemnější klima, a to zejména v letních měsících, byly na terase použity rozchodníkové kazety (pozn. MobiRoof ECO). Tyto kazety jsou již předpěstované, tedy okamžitě zelené. Výběr suchomilných rozchodníků nevyžaduje zavlažování pitnou vodou. Kazety díky své konstrukci navíc zadržují dešťovou vodu, které by jinak odtekla rovnou do kanalizace. Architekt se přiznal: „Toto řešení jsem použil poprvé a těším se, že budu moci pozorovat, jak tento systém funguje.“ Moderní interiér s loftovým nádechem je navržen tak, aby byl praktický a pohodlný. Vybavení, nábytek a doplňky jsou kombinací úplně nových věcí a věcí, které již majitel měl. Křeslo nebo jídelní židle stačilo přečalounit a nábytek pro prarodičích získal nový život. Návrh pracuje s motty jako ReThink a ReUse, které architekt dlouhodobě uplatňuje ve své tvorbě.


Autor: Ing. arch. Jakub Žoha, www.newarchitecture.cz
Spolupráce: Ing. arch. Alena Füllsacková, Marianna Zawolek
Výměra: 35 m2
Náklady: 385 000 Kč
Dodavatelé: KOPAK s.r.o., TurnKey.cz, Deltalight, Westwing, Kartell, Bonami, Ikea, kolekce majitele, BB com s.r.o. - Kazeta pro zelenou střechu MobiRoof ECO

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a interiérovými designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Mediálním partnerem soutěže je Marianne bydlení.

Čtěte také: Při radikální rekonstrukci pražského bytu z devadesátých let odstranili všechen laciný nevkus a nahradila ho nadčasová elegance

Na začátku 90. let byl postaven dům, který odrážel ducha své doby drahými materiály a luxusním vybavením. Avšak s postupem času mnohé z těchto prvotních prvků ztratily svou sílu a začaly působit zastarale.  Nastal čas na změnu, a právě k tomuto účelu byla vyvinuta nová koncepce, která spojuje nadčasový design s moderním komfortem.
Zdroj článku

Související články

Byt
Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Byt
V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

Byt
Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor

Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor

Byt
Neuvěřitelná proměna dvacetimetrového pražského bytu: Miniaturní prostor vyřešili jako švýcarský nožík

Neuvěřitelná proměna dvacetimetrového pražského bytu: Miniaturní prostor vyřešili jako švýcarský nožík