Přejít k hlavnímu obsahu
Dům

Toužili svůj domov zařídit tak, aby evokoval interiér lodní kajuty

Info ikona
Toužili svůj domov zařídit tak, aby evokoval interiér lodní kajuty

Kouzlo a malebnost jižních Čech přesvědčila českou rodinu dlouhodobě žijící ve Švýcarsku k tomu, aby si pod hřebenem Blanského lesa postavila dům. Nautický výraz novostavby od začátku vedl architekty z ateliéru Bárka vytvořit atmosféru, kterou člověk zažívá ve vnitru lodi.

Terezie Benoni | 19. 06. 2022

Novostavba na jihu Čech už na první pohled architektům z ateliéru Bárka připomínala loď. A tak se spolu s majiteli rozhodli v podobné atmosféře navázat i při zařizování interiéru. Jedná se o dřevostavbu s kruhovými okny v koupelnách i ve vstupní části evokující podpalubí lodi. „Do projektu jsme vstoupily ve chvíli, kdy byla definována dispozice, ale třeba vývody byly udělané podle starých plánů. Například uprostřed podlahy se objevil kabel s vývodem na troubu, ale ta tam být neměla a ani nemohla, nebyly připraveny žádné vývody pro osvětlení nad kuchyňskou linkou,“ poposují začátky realizace autorky projektu Ing. arch. Karolína Röschl a Ing. arch. Barbora Jandová. „Majitelé si navíc nechali instalovat topení do stropu, to vyvolalo řadu dalších problémů, největší s výběrem osvětlení. Dost dlouho jsme zápasily, jak to celé pojmout, aby byl objekt plně funkční pro pohodlný život a užívání.“ Na ploše 60 m² bude žít manželský pár se třemi dětmi a tak není divu, že architektky doslova zápasily o každý centimetr.

Kvalita na prvním místě

Již charakteristickým znakem dua Bárka jsou kovové detaily, ale také osobní přístup k majitelům. Vždy před vytvářením návrhu chtějí nějaké osobní předměty majitelů, aby pochopili jejich estetické cítění a touhy a nechali se jimi při vytváření návrhu inspirovat. V tomto případě to byla například zelená pivní láhev Pilsner Urquell od majitele a jeho žena přidala žlutý mixér KitchenAid. Díky tomu se podařilo jednoduché dřevostavbě vdechnout osobitou atmosféru. V interiéru se nachází několik nábytkových solitérů, které manželé podědili po babičce. Dočkali se ale citlivého repasování. Na některých věcech se podařilo ušetřit, do jiného vybavení se po vzájemné shodě naopak rozhodli zainvestovat víc, aby si byli jistí kvalitou a trvanlivostí výrobků. Konkrétně to bylo kuchyňské zázemí, podlahy a kvalitní pohovka.

Zdroj informací: Ateliér Bárka, atelierbarka.cz