Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

V této prosklené chatě máte přírodu doslova na dosah

Stojí na ocelových pilířích doslova nad hladinou jezera. Hlavními dekoracemi v interiéru jsou okolní krajina a hvězdné nebe. Jak se v prosklené chatce dá přebývat a mají její návštěvníci vůbec nějaké soukromí?

Terezie Benoni | 20. 04. 2024

Lucia Smart je chatka ze skla a oceli navržená finskou sklářskou stavební společností Savon Lasituote Oy. Hlavními architekty tohoto projektu jsou Teemu Pirinen a Lauri Salo ze studia Pirinen Salo Oy, kteří se rozhodli nevšední stavbu umístit do finské osady Inari. Ta leží ve finském Laponsku. Rozsáhlá divočina je plná borovicových lesů a jezer. U jednoho z nich vyrostla skleněná chatka, která může sloužit k dlouhodobému ubytování, ale je to také ideální pracovní prostor s  s úžasnými výhledy do okolí a na nebe. Stavba je připojená k místní infrastruktuře a její obytná plocha je 24 m².

Galerie: Chatka u jezera

Čtěte také: Jak bydlí režisér Jan Hřebejk? Svůj dům rekonstruoval dlouhé čtyři roky

Kompletní rekonstrukce řadového domu v lukrativní části Prahy pro úspěšného českého filmového režiséra a jeho rodinu trvala čtyři roky. Cílem bylo vytvořit honosné, neobvyklé, a hlavně barevné bydlení v eklektickém stylu.

O nedostatek soukromí se bát nemusíte

Prosklený exteriér přerušují pouze černé švy ocele a ocelová podlaha. Příroda se doslova zrcadlí ve stěnách chatky a díky tomu dokonale splynula s okolní krajinou. V interiéru je oddělená koupelna s toaletou tak, aby poskytovaly potřebné soukromí, stejně jako šatna s dostatečným úložným prostorem. V hlavní obytné části je kuchyňský kout, jídelní stůl, sedačka a pak postel, ze které je kouzelný výhled na hladinu jezera a v noci na hvězdnou oblohu. Pro pocit většího soukromí je možné zatáhnout závěs v dolní třetině chatky. Posedět si také můžete na dřevěném mole přímo u jezera.  

Zdroj informací: Pirinen Salo Oy, archdaily.com

Čtěte také: Vilu u Šáreckého potoka proměnili v harmonický prostor pro čtyřčlennou rodinu

Rekonstrukce se téměř nedotkla vnějšího vzhledu vily, jejím cílem bylo vytvořit harmonický podklad, kteří si už pak majitelé sami dotvoří. Snahou architektů bylo také propojit exteriér zahrady s interiérem vily.
Zdroj článku

Související články

Dům
Z venku obyčejná, uvnitř luxusní: Farma 21. století boří zažité stereotypy

Z venku obyčejná, uvnitř luxusní: Farma 21. století boří zažité stereotypy

Dům
Prozkoumejte moderní jednopodlažní dům, kteří architekti zasadili do kopce a dokonale propojili s přírodou

Prozkoumejte moderní jednopodlažní dům, kteří architekti zasadili do kopce a dokonale propojili s přírodou

Dům
Rekonstrukce třípodlažního rodinného domu v Jenštejnu: Černé prvky se prolínají celým interiérem

Rekonstrukce třípodlažního rodinného domu v Jenštejnu: Černé prvky se prolínají celým interiérem

Dům
Vytvořili skvostný domov, kde se setkává vkusný design a pohodový rodinný život

Vytvořili skvostný domov, kde se setkává vkusný design a pohodový rodinný život