Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Dřív vlhký tmavý byt na Kampě byl zrekonstruovaný pro mladou slečnu a dnes hraje barvami

Info ikona
Dřív vlhký tmavý byt na Kampě byl zrekonstruovaný pro mladou slečnu a dnes hraje barvami

Přízemní pražský byt byl v původním stavu a zcela nevyhovoval po stránce technické ani estetické. Majitelé se nebáli výrazných barev, čímž otevřeli dveře k výraznému barevnému konceptu interiéru.

Terezie Benoni | 23. 05. 2022

Byt na pražské Kampě byl rekonstruován pro mladou slečnu studující v zahraničí. „Majitelé sami mají zkušenost ve svém vlastním domě s výraznými barvami a takzvaně se nebojí jít do výraznějších barevných akcentů. Tímto byly otevřené dveře k vytvoření výrazného barevného konceptu interiéru. Plánem byla optimalizace dispozic a s tím spojené stavební zásahy,“ popisuje autorka projektu Mirka Došlá ze Sellafurniture. „Byt se skládá ze dvou místností a malé koupelny. Hlavní místnost s výškou stropu 380 cm měla vybudované patro na spaní. První myšlenka v případě rákosového stropu vedla ke stržení a odhalení zajímavého trámového stropu, což se potvrdilo. Přínosem byly nejen přiznané krásné původní ošetřené trámy, ale především zvýšení světlé výšky stropu v patře o dodatečných 30 cm. Masivní dřevěná konstrukce na spaní nesla stopy nežádoucího odstínu dřeva díky oxidaci působením světla. Přetřením na bílý odstín došlo k výraznému odlehčení hutné hmoty spacího patra v hlavním prostoru a zároveň k pohledové unifikaci různých použitých materiálu a dřeva.“ Při rekonstrukci byly přiznány původní ošetřené trámy. Dobové fotografie z pražské Kampy šedesátých let a blízkého okolí tvoří v bytě obrazovou galerii mixovanou se soudobými snímky.

Problematické topení a vlhkost

„Byt byl vzhledem k umístění v přízemí domu výrazně vlhký a rozhodli jsme se k izolování vlhkosti podříznutím nejvíce exponovaných zdí,“ vysvětluje Mirka Došlá. V rámci zlepšení dispozic v hlavní místnosti se především přemístilo objemné topné těleso z původního umístění u hlavní zdi pod okno a vytvořil se prostor pro rozkladatelnou sedačku a komfortní jídelní stůl pod patrem na spaní. V části kuchyňské linky bylo zapotřebí vybudovat novou příčku mezi koupelnou a linkou a zároveň na skromném prostoru vybudovat zasunovací dveře. Nová kuchyňská linka s indukční varnou deskou respektuje styl původních špaletových oken. Propsání hexagonální dlažby z hlavní veřejné chodby domu do interiéru bytu byla již jen logická volba k nepravoúhlým stěnám. Hexagon byl využit na dlažbě a obkladu koupelny a kuchyně. Glamour styl pro mladou slečnu dotváří zlaté akcenty a dotek vzoru džungle na polštářích a lampě vytvořené na míru tohoto projektu.


Zdroj informací: Mirka Došlá, SELLAFURNITURE, www.sellafurniture.com, Interiér roku, interierroku.cz