Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Kamenný domek zrekonstruovali a přistavěli tak, aby sloužil rodině nejen během dovolené

V odlehlé skotské vysočině dokončili architekti ze studia Loader Monteith Architects rozsáhlou rekonstrukci a přístavbu starého domku tak, aby se stal útočištěm pro rodinu a interiér byl v dokonalé harmonii s exteriérem.

Terezie Benoni | 30. 11. 2023

Zadání pro architekty ze studia Loader Monteith Architects znělo vcelku jednoduše. Majitelé toužili po teplém, pohodlném a světlem naplněném rodinném prostoru, kde bude exteriér v dokonalé harmonii s interiérem. Stávající chata byla velmi malá, od divoké skotské přírody ji dělily kamenné zdi a malá okna. Majitelé potřebovali víc prostoru, aby se do chaty vešla i širší rodina a hosté, místní zákony ale nedovolovaly, aby byla nově vzniklá stavba větší než původní půdorys. Kompromisem se tak stal dům se dvěma křídly. Nejprve architekti rozšířili kamennou chatu a přidali dřevěný obývací prostor s masivním prosklením, které rámuje panoramatický výhled na hory. Uprostřed domu se nachází kuchyně s ostrůvkem. V horní části staré chaty vznikla přístavba s vikýřem, kde jsou dvě ložnice, koupelna a pracovna v mezipatře.

Galerie: Dům ve skotské vysočině
Mohlo by se vám líbit

Veronika Arichteva finišuje své vysněné bydlení: Nahlédněte do pokojíku staršího syna

Už je to více než dva roky co manželé Arichtevovi pořídili stavbu z roku 1870. Náročná rekonstrukce je konečně u konce a nyní přišla ta příjemnější část, zařídit interiér. Exkluzivně vás zveme na návštěvu jednoho z dětských pokojů, který je synonymem pohodlí a elegance.
marianne.cz

V duchu udržitelnosti

Nové křídlo je opláštěné opalovaným dřevem a je sem situovaná vstupní hala, technická místnost, sklad, ložnice, pracovna a koupelna. Důležitým kritériem při stavbě domu byla materiálová i energetická udržitelnost. Základní stavebná materiály jako kámen, břidlice a dřevo pocházejí ze zdejší oblasti. Všechny použité materiály byly vybrané tak, aby se na konci své životnosti přirozeně biologicky rozložily. Přízemí vyhřívá podlahové topení, které je možné připojit na vzduchové tepelné čerpadlo. Matt Loader, ředitel společnosti Loader Monteith říká: „Jedná se o zvláštní dům na jedinečném místě, které vypovídá o kouzlu skotské krajiny. Tvrdě jsme pracovali na tom, abychom zajistili, že nově postavený dům bude absolutní v harmonii se svým okolím. Tento projekt byl nakonec o maximálním využití výhledů, takže jsme opatrně umístili okna a dveře, abychom dům otevřeli směrem k horám.“ Současní majitelé Ian a Patricia původně dům zamýšleli pouze jako prázdninové sídlo, nakonec si samotnou stavbu, i okolí zamilovali natolik, že se sem natrvalo přestěhovali.

 

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi
Mohlo by se vám líbit

Rekonstrukce tmavého 3+1 na velkorysý 2+kk se zadařila na jedničku

Ačkoli měl majitel bytu zprvu jinou představu, vložil svou důvěru do rukou šikovných architektů. Temný a fádní byt mu proměnili v luxusní moderní apartmán, kde hraje hlavní roli svěží design.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Před a po: Původní zchátralá vilka se po rekonstrukci proměnila v elegantní rodinné sídlo

Před a po: Původní zchátralá vilka se po rekonstrukci proměnila v elegantní rodinné sídlo

Dům
Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Dům
Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Dům
Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci