Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Dům

Vedle paneláku vyrostla moderní útulná dřevostavba, která minimalizuje spotřebu energií

Info ikona
Vedle paneláku vyrostla moderní útulná dřevostavba, která minimalizuje spotřebu energií

Mladý pár se dvěma malými dětmi dřív bydlel ve stísněném bytě. Přáli si víc prostoru, ale také soukromí ve vlastním rodinném domě. Ideálním řešením se ukázala jednoduchá a ekonomicky výhodná dřevostavba.

Promotion
Terezie Benoni | 18. 11. 2021

DomT House z pera architektonického studia Martin Boles Architekt se nachází ve městě Stará Ľubovňa na severním Slovensku. Novostavba je obklopena směsí architektonických stylů, jako jsou rodinné domy z 60. let, projekty sociálního bydlení z 80. let a nedávno vybudovaná vzdělávací zařízení a sídliště. „Dřevostavba vyrostla na pozemku starého rodinného domu a zahrady, kde jeden z klientů původně trávil dětská léta. Výběr tohoto místa pomohl majitelům ušetřit peníze a ztotožnit se s již známým prostředím. Tři staré břízy, zasazené klientovým otcem, byly uchovány jako drahocenná vzpomínka na minulost a také působí jako bariéra, která pomáhá vytvářet trochu více soukromí,“ popisuje architekt Martin Boles. Jako hlavní konstrukční a obkladový materiál bylo zvoleno dřevo, které připomíná typické stavby, jako je „stodola“ a je běžně k vidění na slovenských dvorech a zahradách. „Figurální forma stodoly byla vytlačena podél severního okraje pozemku a uprostřed přerušena, aby se maximalizovaly sluneční podmínky. Prosklená fasáda stírá hranici mezi interiérem a exteriérem a umožňuje pevné spojení se zahradou. Jedna ze stávajících hrušní poskytuje stín dřevěné terase, která neustále prolíná vnitřní prostor s vnějším.“

Nízké energetické náklady

Konstrukčně se jedná o kombinaci lehké dřevostavby, s centrálně umístěnými nosnými betonovými stěnami a ocelovými sloupy za prosklenou fasádou. Exteriér domu byl opláštěn neošetřeným sibiřským modřínem, u kterého se očekává, že časem postupně změní barvu na stříbrně šedou. Smrk, který je tradičním místním materiálem, je hojně využíván v interiéru a poskytuje pocit „pohody“. Používá se na podlahu, okenní rámy, dveře, vestavěnou kuchyň a čtrnáctimetrovou dlouhou šatní skříň, která plynule zasahuje ze středu domu do ložnice rodičů. Jako kontrastu s betonovými stěnami je použita kolekce přírodních materiálů. Uprostřed domu je velkorysý otevřený prostor, který kombinuje kuchyň, obývací pokoj a centrálně umístěný jídelní stůl. Jediná kamna v obývacím pokoji fungují jako doplňkový zdroj tepla a hřejivého světla. „V interiéru jsou dva betonové bloky, označované jako „krabice“, které obsahují několik funkcí, které se nacházejí v domácnosti, jako jsou koupelny, technické místnosti a sklady, části kuchyně, knihovna, komín a konstrukční stěny pro zakrytí schodiště. Jsou vizuálně odděleny od vnějších stěn, takže centrální obytný prostor je opticky větší,” vysvětluje autor projektu. Pod střechou jsou umístěny další dvě dřevěné místnosti, které slouží k osobním potřebám: poslech hudby, relaxace, práce nebo hraní s dětmi. „Energetická účinnost a udržitelnost hrály důležitou roli při vývoji designu. Izolace o tloušťce 45 cm, používaná pro vnější stěny, nabízí dostatečnou ochranu před chladem v zimě. Klimatické podmínky pro střední Evropu, zejména tuto část Slovenska, se vyznačují extrémními teplotními rozdíly; mezi 30 °C v létě a -30 °C během mrazivých zim. Velkorysé jižně orientované otvory pomáhají přirozeně vytápět interiér a v zimě udržují nízkou spotřebu energie. Stěny z betonových bloků, vystavené slunečnímu záření, využívají k ukládání přebytečné energie „pasivní solární zisk“. Zatímco dřevěná fasáda, přirozeně větraná střecha, stávající stromy a přídavné zástěny pomáhají zabránit přehřívání domu v létě.“

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion