Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Lidé a místa

Na místě staré hospodářské usedlosti z konce 19. století vznikla stylová palírna i s pohodlným bydlením

Javornická palírna je místo, kde se pracuje, skladuje a pálí ovoce, a také bydlí. Jedinečná stavba v sobě snoubí klasickou hospodářskou architekturu s moderní přístavbou. Architektům se podařilo vytvořit místo, které ctí klasické jihočeské stavby a stalo se přirozenou součástí obce.

Terezie Benoni | 10. 04. 2023

Hlavními architekty tohoto projektu jsou Petr Kolář a Aleš Lapka pod hlavičkou studia ADR s.r.o.  Na místě původní hospodářské usedlosti z konce 19. století, v obci Javornice v jižních Čechách, vznikl nový, částečně rekonstruovaný areál Javornické palírny. Jeho majitelé zde díky sousednímu statku, který již delší dobu vlastní, vytvořili hospodářství s veškerým potřebným zázemím. „Nejedná se pouze o novostavbu malého ovocného lihovaru, ale také o další rekonstruované a dostavované budovy bývalého hostince s tanečním sálem, chlévy a stodolou. Nově je v objektech umístěn obchod, sklad ovoce, chlazená kvasírna, celní sklepní sklad, dřevník, garáž. Dále je zde ubytování pro členy rodiny majitele a jejich případné hosty. Součástí Javornické palírny je také rozsáhlý ovocný sad a zahrada. Usedlost stojí pod zříceninou Helfenburk, v malebné kopcovité krajině mezi městy Bavorov a Vlachovo Březí v nadmořské výšce 480 m.n.m.. Okolí tvoří převážně lesy, pastviny a hospodářská pole,“ popisují autoři projektu.  „Návrh rekonstrukce areálu vycházel především z původního členění a umístění budov, které však byly ve velmi špatném technickém stavu. Proto došlo ke stržení veškerých novodobých přístavků a dostaveb, včetně střech a krovů, byly zachovány pouze základní hmoty a některé nosné stěny hlavních budov. K nim pak byly dostavěny nové objekty kvasírny s ubytováním v podkroví a v místě spadlé stodoly dřevník s garáží. Zcela novým a samostatně stojícím objektem je palírna, která je umístěna tak, že s původními budovami vytváří částečně uzavřený a chráněný dvůr.“

Galerie: Javornická palírna
Mohlo by se vám líbit

Dva domy, srnky a stromy

Při rekonstrukci jihočeské chalupy byl zásadní respekt k původnímu stavení a použití tradičních postupů. Přírodní materiály jako dřevo, kámen a hlína a jejich ruční opracování vnáší do stavby nedokonalost, která se stává zásadním aspektem projektu.
marianne.cz

S respektem k okolí i tradici

Snahou architektů bylo zachovat maximum z původních architektonických prvků budov a tam, kde to již nebylo možné je nahradit podobnými charakteristickými detaily přenesenými z jiných jihočeských staveb. „U novostaveb jsme volili materiály nové, současné, avšak s respektem k původní stavbě. Takže například vzniklo řešení, kdy všechny původní střechy mají červenou pálenou krytinu, tzv. „bobrovku“, naopak všechny novostavby mají stejnou krytinu, ale černé barvy,“ vysvětlují architekti.  „Návrh vzhledu budov, výraz fasád i tvar střech, byl výrazně ovlivněn bezprostředním okolím, a tak bylo použito převážně tradiční řešení jak tvarové, tak materiálové. Většina fasád má klasickou vápennou omítku, části budov s dřevěnou nosnou konstrukcí jsou obloženy dřevěnými prkny, pouze pro palírnu samotnou bylo zvoleno pohledové zdivo z plných cihel natřené bílou barvou jako akcent významu budovy. Plochy dvora, zápraží a ostatní prostory kolem budov jsou vydlážděny z přírodních kamenů, převážně žuly. Z dálky, při příjezdu do Javornice, tak není na první pohled patrné, že se jedná o novostavbu, při bližším a podrobnějším prozkoumání je to však zcela zřejmé. Palírna se tak stala přirozenou součástí obce.“

Zdroj informací: Petr Kolář a Aleš Lapka pod hlavičkou studia ADR s.r.o.

Zdroj článku

Související články

Lidé a místa
Utekli z hektického města za klidem: Dnes mají prosluněný byt s krásnou terasou

Utekli z hektického města za klidem: Dnes mají prosluněný byt s krásnou terasou

Lidé a místa
Chata postavená s láskou a péčí: Jirka s Hankou vytvořili dokonalý relax uprostřed beskydské přírody

Chata postavená s láskou a péčí: Jirka s Hankou vytvořili dokonalý relax uprostřed beskydské přírody

Lidé a místa
Zázrak ve Varnsdorfu: Nová mateřská školka přináší dětem magické prostředí plné harmonie

Zázrak ve Varnsdorfu: Nová mateřská školka přináší dětem magické prostředí plné harmonie

Lidé a místa
Mladí manželé se rozhodli opravit zahradní domek: Jejich skromné plány se zvrtly v ohromující projekt, který sklízí obdiv

Mladí manželé se rozhodli opravit zahradní domek: Jejich skromné plány se zvrtly v ohromující projekt, který sklízí obdiv