Přejít k hlavnímu obsahu
Lidé a místa

Přežila války, požáry i znárodnění: Nejstarší palírnu Evropy najdete v Prostějově a znovu ukazuje, co znamená český důvtip

Když se 4. července 1518 vepsalo jméno domu U Zeleného stromu do pergamenu, nikdo netušil, že vzniká legenda. Původně se tu vařilo pivo pro pár prostějovských domů. Dnes značka s pětistaletou tradicí vyrábí stovky druhů lihovin a exportuje do desítek zemí. Přesto zůstává v českých rukou a ctí původní receptury.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Terezie Benoni | 1. 11. 2025

Vše začalo 4. července 1518, kdy Vilém z Pernštejna udělil právovárečné výsady jednatřiceti prostějovským měšťanům. Mezi nimi byl i Hajný Jež ze Seloutek, majitel domu U Zeleného stromu. Tehdy se tu vařilo hlavně pivo – jednoduché, ale poctivé, jaké se pilo při městských slavnostech i v zimních večerech u kamen. O několik desetiletí později se však prostějovské sladovny proměnily v kolébku něčeho zcela nového. Jan Chytrovský, Ježův nástupce, začal experimentovat s destilací a o století později už se o Prostějově mluvilo jako o městě s nejlepší kořalkou široko daleko. Díky právům Karla z Lichtenštejna se zde pálení stalo výsadou a kvalita lihovin vystoupala na úroveň, kterou by dnešní řemeslníci označili za „prémiovou výrobu“.

Palírna U Zeleného stromu

České řemeslo a důvtip obstojí v každé době

Historie Palírny U Zeleného stromu je jako destilát sama – plná silných okamžiků, ztrát i znovuzrození. Přestála Třicetiletou válku, požár, který v roce 1697 zničil polovinu Prostějova, i nejistoty monarchie. A zatímco Evropou hřměla revoluce, v prostějovské palírně se rodily nové receptury s bylinami a kořením. Lékárník M. Storch tehdy spojil vědu s tradicí a dal vzniknout charakteristické chuti, kterou Palírna nese dodnes. Pozdější majitelé Vojáčkovi pak rozšířili výrobu do rekordních objemů a položili základy úspěchu, který přežil i období znárodnění a komunismu. „Naše historie není bez pádů, ale právě díky nim víme, jak si vážit každého dalšího roku výroby,“ říká současné vedení Palírny U Zeleného stromu.

Mohlo by se vám líbit

Michaela a Petr si pořídili letohrádek nedaleko Mikulova ze 17. století a opravili ho v neuvěřitelné místo

Portz Insel byl letohrádek vybudovaný v 17. století a panstvo se sem jezdilo bavit, střílet bažanty a pořádat vyjížďky na loďkách. Čas ale jeho slávu odnesl a nebýt manželů Cibulkových, nejspíš by nakonec úplně zmizel v náručí přírody. A to by byla škoda. Říct, že je tady hezky, je totiž málo. Genius loci by se tu dal krájet.
marianne.cz

Tvoří s respektem k historii

Dnes je značka nejen nejstarší palírnou Evropy, ale i druhým největším producentem lihovin v České republice – a zároveň největším ryze českým výrobcem. Palírna vyrábí přes sto různých produktů, od ikonické Staré myslivecké po Hanáckou vodku či pravé ovocné destiláty. Každý z nich v sobě nese otisk pětisetleté tradice, českého důvtipu i hrdosti. „Naším cílem je tvořit s respektem k historii, ale s pohledem dopředu. Stejně jako kdysi naši předchůdci inovovali výrobu, i my hledáme nové cesty, jak přiblížit české lihovarnické umění světu,“ říká Palírna U Zeleného stromu, která dnes exportuje do dvaceti zemí na pěti kontinentech. Je to příběh o řemesle, které se stalo legendou – a o značce, která dokazuje, že poctivá práce a česká houževnatost mají sílu trvat i přes půl tisíciletí.

Zdroj: Palírna U Zeleného stromu

Mohlo by se vám líbit

Petr Fiala s manželkou oživili stavbu ze 17. století: Z měšťanského domu v Poděbradech vytvořili útulný ráj s kavárnou a zahradou

Přímo na poděbradském náměstí stojí dům s příběhem. Petra a Petr Fialovi mu vdechli nový život a proměnili ho v penzion, kde dýchá historie, voní káva a z oken je výhled na zámek i Mariánský sloup. Potkává se tu jedinečný příběh, poctivé řemeslo i osobní dotek majitelů.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×