Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

MOJE RÁNO: Foodblogerka a autorka kuchařky Bjukitchen Bára Karpíšková

Bára Karpíšková miluje vaření a společně se svou rodinou si nejraději užívají společná rána a opulentní snídaně. Ve všední dny na dlouhé stolování není čas, ale i tak by Bára mohla ranní pohodu vyučovat. „Moje rána jsou čím dál radostnější,“ říká.

 
Moje ráno:
Miluju rána! A také jsem ranní ptáče. I když, od té doby, co jsem těhotná, mám spaní všelijaké. Někdy se budím v noci a jsem vzhůru od půl třetí ráno do půl šesté a pak si potřebuju trošku přispat, ale ne vždycky si to můžu dovolit. V zásadě ale platí, že teď, když čekám miminko, zůstávám v posteli o trošku déle, protože se ráda kochám svým rostoucím bříškem, což vítá můj muž a pes Brambora, protože té se ráno nechce moc vstávat. Takže vstávám buďto lehce po šesté anebo kolem půl osmé. Budím se sama bez budíku, můj močový měchýř rozhodně vždycky pozná, kdy je nejvyšší čas běžet. 
 
14444658 10207247154321390 2944030606684613501 o
 
První věc po probuzení:
První je vždycky pusa pro mého muže. 
 
Ranní rituály:
Po tom, co pomazlím celou svou smečku, seběhnu dolů do kuchyně, uvařím čaj, a přinesu ho zpátky Tomášovi do postele, opláchnu se studenou vodou a běžím s Bramborou ven. Potom připravím snídani pro celou rodinu a jedeme s klukama do školy. 
 
Co mi ráno hraje:
Momentálně je to Agnes Obel.
 
Brzká rozcvička:
Ráno běžím ven s Brambůrkou. Vždycky se ráno procházíme po parku a já se těším přírodou, líbí se mi jak se mění a hlavně si užívám, jak si s Brambůrkou hrajeme! Každé ráno jdeme na 4km procházku. Později během dne si dám 20 minut cvičení nebo hodinu jógy s mojí kamarádkou Klárou, podle toho, jak mám čas a energii.
 

 

Bářin ořechový koláč K SNÍDANI:

orechovy kolac

Na 6-8 porcí (koláčová forma o průměru 24-26 cm)
Doba přípravy: 20 minut na linecké těsto + 24 hodin chlazení + 50 minut na dokončení koláče

Na linecké těsto:
140 g vychlazeného másla
2 žloutky
70 g prosátého moučkového cukru
1 lžíce domácího vanilkového cukru
jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
210 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
špetka soli
 
Na ořechovou náplň:
400 ml mléka
3 lžíce dětské krupičky
2 lžíce hnědého cukru
300 g čerstvě namletých ořechů (já většinou dávám vlašské napůl s lískovými)
1 lžíce másla
50 g nahrubo nasekaných ořechů na ozdobu
 
1. Linecké těsto si připravím nejlépe den předem. Máslo si nakrájím na kostky a nasypu je do mixovací mísy. Přidám žloutky a pomalu začnu mixovat. Když je směs hezky spojená, po lžících přidávám moučkový cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru.
 
2. Než se směs došlehá, prosiju si hladkou mouku s práškem do pečiva a nakonec přidám špetku soli. Když je máslová směs krásně žlutá a krémová, začnu po lžících přisypávat tu moučnou. To je velmi důležité, protože když se mouka pozvolna zašlehává do těsta, je pak hezky jemné a vláčné.
 
3. Hotové těsto zabalím do fólie a nechám odpočinout v lednici. Ideálně na 24 hodin, ale když to jinak nejde, postačí i hodina.
 
4. Předehřeju si troubu na 175 °C. Koláčovou formu si lehce vymažu kouskem másla a postupně do ní naskládám do tenka vyválené linecké těsto. Připravenou formu s těstem pak vložím do vyhřáté trouby a peču zhruba 12 minut. Těsto by mělo mělo lehce zezlátnout. Formu vyjmu z trouby a nechám trochu vychladnout.
 
5. V rendlíku si na mírném ohni rozehřeju mléko a pak postupně přisypávám dětskou krupičku a hnědý cukr. Stále míchám, aby mi vznikla jemná krupicová kaše. Když je kaše tak akorát hustá (to znamená, že stéká hladce po lžíci), přisypu do ní namleté ořechy a přidám lžíci másla. Rendlík stáhnu ze sporáku a všechno dobře promíchám, ochutnám a případně přidám ještě kousek másla nebo trošku cukru.
 
6. Hotovou kaši pak naliju do formy na předpečené těsto a vložím do trouby. Po zhruba 20 minutách koláč z trouby vyndám a pokladu ho kolem dokola půlkami vlašských ořechů nebo ho posypu nahrubo nasekanými lístkovými ořechy (já jsem tenhle krok před focením bohužel vynechala, protože jsem se zapomněla na procházce s Bramborou) a vložím ho zpátky do trouby na dalších 15-20 minut. Hotový koláč má zlaté okraje a ořechová náplň je krásně hnědá a pevná.
 

Související články

Rodina a děti

<span>Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?</span>

Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Byt

<span>Nájemní byt prošel fantasickou proměnou: Výrazné syté barvy v duchu české trikolóry se staly hlavním prvkem interiéru v centru Prahy</span>

Nájemní byt prošel fantasickou proměnou: Výrazné syté barvy v duchu české trikolóry se staly hlavním prvkem interiéru v centru Prahy

Krása

<span>Toužíte po delších vlasech? Máme pro vás seznam vitamínů, které vám s jejich růstem mohou pomoci</span>

Toužíte po delších vlasech? Máme pro vás seznam vitamínů, které vám s jejich růstem mohou pomoci