Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Ženy s podnikatelským duchem I: Hanka Zemanová

Autorka úspěšných biokuchařek a spolumajitelka Biopekárny Zemanka Hanka Zemanová vypráví o podnikání a o tom, jak zvládá práci i péči o rodinu.

Redakce Marianne | 28. 03. 2013

Vaše úspěšná biopekárna Zemanka je rodinný podnik. Jak to funguje?

Funguje nám to asi proto, že se máme rádi, respektujeme se a máme jasně oddělené role. Já mám kreativního ducha a vždycky jsem šla svou cestou. S manželem (Janem Zemanem, pozn. red.) se tak skvěle doplňujeme; já dokážu spustu věcí vymyslet, ale nedokážu systematicky řídit firmu. To naopak umí výborně můj muž, je perfekcionista a má přirozenou autoritu a firmu vede. Já jsem múzou, kreativní poradkyní, tvůrcem nových produktů, tvrdým kritikem kvality a každodenním rádcem…

Když jste Biopekárnu Zemanka rozjížděli, překvapilo vás něco, museli jste s něčím bojovat?

Popravdě řečeno jsme nečekali až tak velký zájem. Hlavně ze strany supermarketů, které se na nás samy obracely s poptávkou. A tak jsme zpočátku trochu bojovali s naší kapacitou.

Jak jste případné obtíže překonávali? Co byste dnes, co se Zemanky týče, udělali jinak?

Velkou poptávku jsme vždy překonali obrovským nasazením celého týmu. Co se týče toho, co bychom udělali jinak, tak myslím, že bychom všechno udělali stejně. Když jsme budovali Zemanku, cíleně jsme se chtěli vyvarovat chyb, které jsme udělali v našem prvním podnikání (síť prodejen Albio, restaurace a pekárna). Začátky u Zemanky byly jako z učebnice: postupný rozjezd, v malém, začínali jsme jen já, manžel a jeho maminka. A hlavně jsme pekárnu rozjeli v prostorách bývalé jídelny JZD, takže náklady byly minimální. Vážím si toho, že jsme do druhého podnikání šli s tím, že nesmíme přepálit začátek, že si chceme zachovat čas na rodinu a na odpočinek. Naše první podnikání pro nás byla velká škola, tenkrát jsme expandovali příliš rychle a nakonec nám to přerostlo přes hlavu. Ale nic bych neměnila, myslím si, že všechno má v životě nějaký význam.

biopekarna-zemanka-hanka-zemanova-580x434

Co je podle vás důležité k tomu, aby člověk podnikal?

Mě vždycky vedla silná intuice, byla jsem přesvědčená, že to dokážu. Projekty, které jsou správné, umím dopředu prožívat ‚celým tělem‘. Když mám v hlavě knihu, tak si jí umím v duchu listovat, vidím ji na pultech v knihkupectví, vnímám radost lidí, kteří si ji koupí… Nebo když jsme plánovali pekárnu, viděla jsem sáčky se sušenkami v obchodech, cítila vůni ve výrobě… Ale někdy to takhle necítím, a tak se do projektu nehrnu nebo čekám, až přijde pravý čas.

Co byste poradila ženám, které chtějí s podnikáním začít?

Kromě jasné vize je třeba dobře si rozvrhnout své síly. To platí hlavně u maminek s malými dětmi. Je důležité si spočítat, kolik času reálně můžeme podnikání věnovat. Jako ženy máme někdy tendenci se přepínat a zvládnout všechno. Ale to vede jen k tomu, že se dřív nebo později zhroutíme a radost nám to nepřinese. Část péče o děti a některé činnosti v domácnosti je nutné přesunout na někoho jiného, a pokud tím trpíme, je lepší počkat, až budou děti chodit do školky nebo školy. Je také důležité definovat si, čemu se chci věnovat, co mě baví, v čem jsem silná…

Jak jste zvládala práci a péči o rodinu vy?

Část péče o domácnost a zahradu jsem delegovala, ale stále mám doma i na zahradě spustu každodenních radostných činností, které mě naplňují pocitem, že o naše hnízdo taky pečuju. Ale není to na mně všechno. Mám úžasné babičky a naučila jsem se, že o pomoc je třeba si říct. Že to, že všechno není v mých silách, neznamená, že jsem horší žena… Časem jsem pochopila, že když dělám to, co mě baví, cítím se lépe jako žena, jako manželka i jako máma.

HZemanovasdcerami

Jaké má podle vás vlastní firma pro ženy výhody oproti tomu být zaměstnaná?

To přesně nedokážu říct, protože jsem nikdy zaměstnaná nebyla. Vůbec si neumím představit, že bych pracovala na realizaci snů někoho jiného. Pro mě je klíčové to, že při podnikání jsem svobodná a nezávislá, zodpovídám se jen sama sobě, na nikoho se nemůžu vymlouvat, žiju své sny a tvořím to, co chci.

Jaká je základní filozofie vaší firmy? Proč jste se rozhodli právě pro výrobu biopotravin?

Hledali jsme podnikání, které bude mít smysl a přínos pro lidi. Které nám dá pocit, že podporujeme dobrou věc. Že to je podnikání, které nevede jen k zisku (i když ten je pro firmu samozřejmě klíčový). Věřím, že děti na nás budou hrdé, že jsme vybudovali něco zajímavého a že se při tom chováme ekologicky šetrně.

Dříve jste vlastnili bioprodejny, restauraci… kolik času jste věnovali práci a kolik jí věnujete teď?

To se vůbec nedá srovnat. Na začátku jsme neměli děti a v práci jsme tehdy trávili všechen čas. Opravdu to bylo extrémní nasazení včetně všech víkendů a myslím, že si to vzalo svou daň na zdraví a partnerské pohodě. Teď podnikáme a při tom normálně žijeme…

Co považujete za svůj největší pracovní úspěch?

Že jsem si dokázala vytvořit takovou práci, která mě moc baví, je mým největším koníčkem, nejsem na nikom závislá a současně je dobrým příjmem do rodinného rozpočtu. A za opravdový pracovní úspěch považuju obě své knihy, Biokuchařku Hanky Zemanové, která se stala ‚bio-bestsellerem‘, prodalo se jí už téměř 30 000 výtisků, i BioAbecedář, který se krátce po vydání musel dotisknout a teď nás čeká druhé vydání. Každodenně zažívám pocit uspokojení a radosti díky e-mailům, které dostávám od čtenářů a za které moc děkuji.

HZemanovasrodinou

Co nebo kdo je pro vás v práci největší inspirací?

Inspirací, ale i hlavním rádcem je moje intuice. Své vnitřní pocity považuju za klíčový navigační systém, podle kterého se řídím. Samozřejmě že se mi to nedaří vždy, protože někdy mě převálcují tvrdé racionální argumenty, ale většinou se ke své intuici a k pocitům vracím, protože se stále více utvrzuji v tom, že naše pocity nám nelžou. A pak mám jednu velkou inspiraci pro svůj životní postoj: starou modlitbu, kterou zhudebnili sourozenci Ulrychovi:  „Dej mi trpělivost, abych snášel věci, které nemohu změnit. Dej mi odvahu měnit to, co změnit mohu. A dej mi moudrost, abych jedno od druhého uměl odlišit!“

Co plánujete v Zemance do budoucna, budete péct něco nového? Připravujete nějakou novou knížku?

Chystáme se rozšířit hlavně dětskou řadu. Hodně zvažujeme pečení chleba a dalších pekárenských produktů s kratší trvanlivostí. To je pro nás ale zásadní technologická změna a já se tomu, na rozdíl od manžela, dost bráním. Ale pekárna je více na manželovi, takže to nakonec rozhodne on a já se budu věnovat dětem, manželovi, konečně také sama sobě, našemu domu, zahradě a své třetí knížce, na kterou se moc těším. Mám celý její koncept vymyšlený a bude se asi jmenovat Dětská biokuchařka Hanky Zemanové.

large

Co o Hance Zemanové nevíte:

Který ze svých výrobků máte nejraději?
Čokokokosky. Ale nejčastěji jím dětské jablečné kačenky nebo zvířátka, protože ty většinou máme doma.

Jakým jídlem nejvíce potěšíte svou rodinu?
Řízkem s bramborovou kaší, svíčkovou nebo znojemskou… klasika, kterou vařím z biosurovin a přece jenom se u nás vaří spíše výjimečně, takže to máme všichni moc rádi.

Které roční období máte na venkově nejraději?
Jaro. Obzvlášť to letošní cítím hodně intenzivně, protože jsem prožívala těžkou zimu na duši i na těle.

Jaké je vaše nejoblíbenější zvíře?
Náš pes Jonáš, naše ovce, ale našla jsem si vřelý vztah i k našim slepicím.

Kdy se vám nejlépe pracuje?
Určitě ráno. Ostatně už jako malá jsem byla ranní ptáče a maminka se mnou prý jezdila na procházky už v půl šesté. Bohužel naše dcery to zdědily…

Co vás vždycky potěší?
Když se dobře vyspím a je jasné nebe. Když v létě chodíme s dětmi v pyžamu ráno po zahradě a trháme jahody, maliny a já čerstvou zeleninu na vaření. Když si večer, až děti usnou, zapálíme s mým mužem oheň a máme čas si povídat a být spolu.

Jaký kousek z šatníku nosíte nejraději a nejčastěji?
Džíny, protože jsem vlastně téměř pořád doma nebo na zahradě s dětmi. Ale oblékám se i doma hezky. Nemohla bych být doma ve vytahaných teplákách. A jinak v šatníku nejvíc miluju krásné kozačky, kabelky a v poslední době jsem objevila sukně, které jsem nikdy moc nenosila a teď se v nich cítím skvěle.

Vizitka Hanky Zemanové

Dříve spolumajitelka sítě prodejen s biopotravinami Albio, biorestaurace a pekárny, dnes spolumajitelka Biopekárny Zemanka v Oříkově u Sedlčan (www.biopekarnazemanka.cz). Autorka úspěšných biokuchařek a maminka dvou malých dcer. V Zemance se za měsíc upeče a vyexpeduje průměrně 60 000 sáčků sušenek, tj. 6 tun výrobků. Výrobky pekárny si můžete koupit nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i v supermarketech, dm drogeriích a také v e-shopu www.biopekarnazemanka.cz, kde dostanete i originální směs biokávy, různé druhy biočajů a biomed. Nově se můžete těšit i na biovína a samozřejmě Hančiny knihy, které lze objednat i s věnováním. Zemanka má nyní celkem deset zaměstnanců, pracují tu i maminky na částečný úvazek a vždy lidé z blízkého okolí Sedlčan.