Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Jak se během zimy udržet v kondici? Myslete na zdravý životní styl

Info ikona
ovoce pro imunitu

S příchodem zimy se mění nejen počasí, ale také naše každodenní návyky a životní styl. Udržet se v kondici během chladných měsíců může být výzvou, ale s několika jednoduchými kroky lze podpořit vitalitu a posílit imunitní systém.

Jana Kantorová | 27. 01. 2024

Posilujte imunitu  

Podpora imunity hraje klíčovou roli v prevenci nemocí během zimy. Kromě správné stravy je důležité dostatečné množství spánku, pravidelný pohyb a minimalizace stresu. Dopřejte svému tělu čas na obnovu, ať už prostřednictvím odpočinku nebo relaxačních aktivit.  

Tipy na prevenci nemocí 

  • Ruce v teple: Udržujte ruce v teple, protože studené ruce mohou snížit odolnost proti infekcím. Nosíte-li rukavice, pamatujte na jejich pravidelné praní.  
  • Pravidelné větrání: Pravidelně větrejte místnosti, abyste odstranili bakterie a viry ze vzduchu. 
  • Pitný režim: Dostatečné pití je klíčové. Horké nápoje, bylinné čaje a voda pomáhají udržet tělo hydratované.  
  • Omezení kontaktu: Pokud je možné, omezte kontakt s nemocnými lidmi a vyhněte se přeplněným místům.  
  • Vitamín D: Nedostatek slunečního světla v zimě může snížit hladiny vitamínu D. Zvažte případné doplňování nebo konzultaci s lékařem.   

S několika jednoduchými úpravami životního stylu můžeme snížit riziko nemocí a udržet se v kondici i v zimě. Péčí o své zdraví můžeme užít zimní radovánky naplno a bez obav o nezvané chřipkové hosty. 

Galerie: Posilte imunitu díky ovoci a zelenině
Mohlo by se vám líbit

Myslete na konzumaci ovoce a zeleniny 

Vitamíny a minerály potřebujeme přijímat po celý rok, dvojnásob to platí v zimních měsících, kdy řádí virózy. Náš organismus je náchylnější k nachlazení, chřipce a dalším zdravotním problémům. Světová zdravotnická organizace totiž doporučuje dopřát si každý den 5 porcí těchto potravin, abychom měli dostatek vitamínů, minerálů i vlákniny. Jaké druhy jsou optimálním zdrojem konkrétních látek? 

„Odborníci ze Světové zdravotnické organizace se shodují, že dostatečný přísun vitamínů, minerálů, stopových prvků a vlákniny budeme mít v případě, že si denně pochutnáme na 5 porcích ovoce a zeleniny. Pokud bychom to převedli na gramy, jedná se alespoň o 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Snídani navíc můžeme doplnit také 100 % džusem bez přidaného cukru o objemu 200-250 ml, což odpovídá právě jedné ze zmiňovaných pěti porcí. Tuto variantu oceníte obzvlášť během zimních měsíců, kdy je sezónní ovoce v optimální kvalitě hůře dostupné. 100% džusy, například Relax 100 %, si udržují standardní kvalitu bez ohledu na roční období,“ vysvětluje nutriční koučka Ing. Veronika Burik, autorka kuchařky Žij zdravě.  

Věděli jste, že...  

... v tomto ohledu máme ještě co dohánět? Průměrná spotřeba ovoce a zelenině v Evropě je totiž pod doporučenou denní dávkou. Co se týká ovoce, jedná se o pouhých 166 g (místo min. 200 g), pokud jde o zeleninu, je to jen 220 g (místo 400 g). 

Mohlo by se vám líbit

Jak vypadá jedna porce ovoce či zeleniny?  

Coby nápověda může sloužit informace, že 100 g ovoce nebo zeleniny představuje 1 dávku. U 100 % džusů se jedná o objem 200-250 ml. Nezapomínejte ani na sušené ovoce – jednou porcí rozumějme zhruba 50 g.  

  • Středně velké ovoce: banán, jablko, broskev nebo menší pomeranč aj.  
  • Menší ovoce: dva kusy mandarinek, meruněk, švestek či kiwi aj.  
  • Větší ovoce: polovina velkého pomeranče, grepu, avokáda aj.  
  • Drobné ovoce: hrst hroznového vína, jahod či třešní  
  • Zelenina: střední rajče nebo hrst cherry rajčátek, menší salátová okurka, jedna menší paprika, hrst malých růžiček květáku aj.  
  • 100% ovocné džusy, jablko či multivitamín, který obsahuje také 11 vitamínů  
  • Sušené ovoce – vrchovatá lžíce rozinek, 2-3 sušené fíky nebo 3 sušené švestky či meruňky  
Mohlo by se vám líbit

V jakých potravinách najdete příslušné vitamíny?  

Vitamín C  

  • Zdroj: Tmavá listová zelenina, rajčata, papriky, brambory, citrusy, kiwi, brusinky, brokolice apod.  

Vitamín A  

  • Zdroj: žloutky, tučné ryby, mléko, mrkev, rajčata, játra, zelená listová zelenina, meruňky apod.  

Vitamín D  

  • Zdroj: mléko, máslo, vejce, houby, tučné ryby apod.  

Vitamín E  

  • Zdroj: ořechy, olej, obiloviny, zelená listová zelenina, brokolice, zelí apod.  

Vápník  

  • Zdroj: Mléko, sýry, sója, tofu, zelená listová zelenina, brokolice apod.  

Železo  

  • Zdroj: tmavá listová zelenina, drůbež, fazole, červené maso, čočka, sušené ovoce apod.

Zinek  

Zdroj: fazole, špenát, dýňová semínka, ořechy, hovězí maso apod.  

Selen   

  • Zdroj: maso, obiloviny, para ořechy, ryby apod.  
Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku