Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Jak se během zimy udržet v kondici? Myslete na zdravý životní styl

S příchodem zimy se mění nejen počasí, ale také naše každodenní návyky a životní styl. Udržet se v kondici během chladných měsíců může být výzvou, ale s několika jednoduchými kroky lze podpořit vitalitu a posílit imunitní systém.

Jana Kantorová | 27. 01. 2024

Posilujte imunitu  

Podpora imunity hraje klíčovou roli v prevenci nemocí během zimy. Kromě správné stravy je důležité dostatečné množství spánku, pravidelný pohyb a minimalizace stresu. Dopřejte svému tělu čas na obnovu, ať už prostřednictvím odpočinku nebo relaxačních aktivit.  

Tipy na prevenci nemocí 

  • Ruce v teple: Udržujte ruce v teple, protože studené ruce mohou snížit odolnost proti infekcím. Nosíte-li rukavice, pamatujte na jejich pravidelné praní.  
  • Pravidelné větrání: Pravidelně větrejte místnosti, abyste odstranili bakterie a viry ze vzduchu. 
  • Pitný režim: Dostatečné pití je klíčové. Horké nápoje, bylinné čaje a voda pomáhají udržet tělo hydratované.  
  • Omezení kontaktu: Pokud je možné, omezte kontakt s nemocnými lidmi a vyhněte se přeplněným místům.  
  • Vitamín D: Nedostatek slunečního světla v zimě může snížit hladiny vitamínu D. Zvažte případné doplňování nebo konzultaci s lékařem.   

S několika jednoduchými úpravami životního stylu můžeme snížit riziko nemocí a udržet se v kondici i v zimě. Péčí o své zdraví můžeme užít zimní radovánky naplno a bez obav o nezvané chřipkové hosty. 

Galerie: Posilte imunitu díky ovoci a zelenině
Mohlo by se vám líbit

Dobrý nápad: Když to zahradou zasvítí...

... může se v ní s rodinou či přáteli vysedávat klidně do rána! Od toho letní večery a noci přece jsou, užijte si je naplno.
marianne.cz

Myslete na konzumaci ovoce a zeleniny 

Vitamíny a minerály potřebujeme přijímat po celý rok, dvojnásob to platí v zimních měsících, kdy řádí virózy. Náš organismus je náchylnější k nachlazení, chřipce a dalším zdravotním problémům. Světová zdravotnická organizace totiž doporučuje dopřát si každý den 5 porcí těchto potravin, abychom měli dostatek vitamínů, minerálů i vlákniny. Jaké druhy jsou optimálním zdrojem konkrétních látek? 

„Odborníci ze Světové zdravotnické organizace se shodují, že dostatečný přísun vitamínů, minerálů, stopových prvků a vlákniny budeme mít v případě, že si denně pochutnáme na 5 porcích ovoce a zeleniny. Pokud bychom to převedli na gramy, jedná se alespoň o 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Snídani navíc můžeme doplnit také 100 % džusem bez přidaného cukru o objemu 200-250 ml, což odpovídá právě jedné ze zmiňovaných pěti porcí. Tuto variantu oceníte obzvlášť během zimních měsíců, kdy je sezónní ovoce v optimální kvalitě hůře dostupné. 100% džusy, například Relax 100 %, si udržují standardní kvalitu bez ohledu na roční období,“ vysvětluje nutriční koučka Ing. Veronika Burik, autorka kuchařky Žij zdravě.  

Věděli jste, že...  

... v tomto ohledu máme ještě co dohánět? Průměrná spotřeba ovoce a zelenině v Evropě je totiž pod doporučenou denní dávkou. Co se týká ovoce, jedná se o pouhých 166 g (místo min. 200 g), pokud jde o zeleninu, je to jen 220 g (místo 400 g). 

Mohlo by se vám líbit

Zelená lékárna: Bylinky plné energie

Mnoho jarních bylin roste volně, člověku přímo přede dveřmi. Kromě toho, že jsou lehce dostupné, jsou navíc pro lidský organismus zdravé. S jejich pomocí lze načerpat vitalitu a životní sílu.
marianne.cz

Jak vypadá jedna porce ovoce či zeleniny?  

Coby nápověda může sloužit informace, že 100 g ovoce nebo zeleniny představuje 1 dávku. U 100 % džusů se jedná o objem 200-250 ml. Nezapomínejte ani na sušené ovoce – jednou porcí rozumějme zhruba 50 g.  

  • Středně velké ovoce: banán, jablko, broskev nebo menší pomeranč aj.  
  • Menší ovoce: dva kusy mandarinek, meruněk, švestek či kiwi aj.  
  • Větší ovoce: polovina velkého pomeranče, grepu, avokáda aj.  
  • Drobné ovoce: hrst hroznového vína, jahod či třešní  
  • Zelenina: střední rajče nebo hrst cherry rajčátek, menší salátová okurka, jedna menší paprika, hrst malých růžiček květáku aj.  
  • 100% ovocné džusy, jablko či multivitamín, který obsahuje také 11 vitamínů  
  • Sušené ovoce – vrchovatá lžíce rozinek, 2-3 sušené fíky nebo 3 sušené švestky či meruňky  
Mohlo by se vám líbit

Zelená lékárna: Přírodní podpora imunity

Bylinky jsou skvělým pomocníkem při posílení zdraví, a to zvláště v zimních měsících. Ale nenechte se zmást – posilovat imunitu se vyplatí i v létě. Protože pak budete připraveni na chladný podzim a nemoc vás neskolí.
marianne.cz

V jakých potravinách najdete příslušné vitamíny?  

Vitamín C  

  • Zdroj: Tmavá listová zelenina, rajčata, papriky, brambory, citrusy, kiwi, brusinky, brokolice apod.  

Vitamín A  

  • Zdroj: žloutky, tučné ryby, mléko, mrkev, rajčata, játra, zelená listová zelenina, meruňky apod.  

Vitamín D  

  • Zdroj: mléko, máslo, vejce, houby, tučné ryby apod.  

Vitamín E  

  • Zdroj: ořechy, olej, obiloviny, zelená listová zelenina, brokolice, zelí apod.  

Vápník  

  • Zdroj: Mléko, sýry, sója, tofu, zelená listová zelenina, brokolice apod.  

Železo  

  • Zdroj: tmavá listová zelenina, drůbež, fazole, červené maso, čočka, sušené ovoce apod.

Zinek  

Zdroj: fazole, špenát, dýňová semínka, ořechy, hovězí maso apod.  

Selen   

  • Zdroj: maso, obiloviny, para ořechy, ryby apod.  
Mohlo by se vám líbit

Zelená lékárna: Divoký a výjimečný mák

O prospěšnosti máku setého se už dobře ví. Možná jste ale netušili, že co se týká zdravotních benefitů, je na tom vlčí mák podobně.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit