Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Kouzelná zlatá cibule

„Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno,“ začíná většina receptů. Dodává jídlu pikantní chuť, ale její použití v kuchyni je mnohem širší. Využijte čas, kdy dozrála do šťavnatosti a štiplavé chuti, a věnujte jí sólové představení!

Redakce Marianne | 12. 01. 2013

Profi krájení

  1. Rozpulte Oloupanou cibuli překrojte napůl směrem od kořínků ke špičce. Profi kuchaři nechávají u kořínků slupku, aby jim cibule neklouzala. Za slupku a kořínky ji snáze udržíte v ruce, ale máte větší odpad. (foto 1)
  2. Podélně nařežte Každou polovinu cibule položte řeznou stranou na prkýnko a rozřízněte ji několikrát podélně, svrchu dolů. U kořínků můžete nechat pár milimetrů v celku, cibule se vám nebude při krájení rozpadat. Odstup provedených řezů určuje velikost kostiček. (foto 2)
  3. Příčně překrojte Poloviny cibule jednou nebo dvakrát příčně přes řezy překrojte na stejně široké plátky. (foto 3)
  4. Nakrájejte kostičky Vertikálním rychlým řezem nakrájejte cibuli shora dolů. Od nože odpadnou stejně velké kostičky. Základem je pevný stisk dlaně a prstů na cibuli a ostrý velký nůž – tupým jen rozhodíte její plátky. Prsty nekrčte křečovitě nad krajem cibule, ale pevně ji přidržte. (foto 4)

Cibulový koláč

PŘÍPRAVA 40 MINUT + 45 MINUT PEČENÍ, POČET PORCÍ 8 (viz foto 7)

Těsto: 200 g hladké mouky • 100 g chladného másla • 1 žloutek • sůl

Náplň: 2 lžíce olivového oleje • 6 cibulí • 2 pórky • 250 g prorostlé slaniny • 4 vejce • 200 ml smetany (12%) • 200 ml mléka • 75 g tvrdého sýra (gruyère, ementál) • pepř • ½ lžičky muškátového oříšku

  1. Mouku rychle zpracujte s máslem, solí, žloutkem a 3–5 lžícemi studené vody v pevné těsto a uložte na 30 minut do chladničky.
  2. Cibule a pórky oloupejte a nakrájejte na tenké kroužky. Slaninu pokrájejte na kostičky a zpěňte v oleji, po minutě přihoďte pórek a cibuli, opékejte na středním plameni zhruba 5 minut.
  3. Formu vymažte máslem. Vyválejte těsto a vložte ho do formy tak, aby vytvořilo zvednutý okraj. Pokryjte ho cibulovou směsí. V misce smíchejte mléko, smetanu, vejce, nastrouhaný sýr a koření a nalijte do formy na cibulovou směs.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C.

Náš tip: Cibulový koláč pochází z Alsaska a nejlépe se k němu hodí mladé víno (klidně i burčák) a šťavnaté ryzlinky.

Plněné cibule

PŘÍPRAVA 50 MINUT + 15 MINUT PEČENÍ POČET PORCÍ 4 (viz foto 8)

Korpus: 4 velké bílé cibule • 4 plátky slaniny • sůl • provázek (asi 1 m)

Náplň: 500 g mletého hovězího masa • 1 konzerva loupaných rajčat (420 g) • 1 lžíce rajčatového protlaku • 1 lžička mletého tymiánu, oregana a pepře • 4 lžíce strouhaného tvrdého sýra (pecorino, horský kozí) • 1 malá cibule • 1 stroužek česneku • 3 lžíce olivového oleje

  1. Velké bílé cibule oloupejte, vložte do hrnce se dvěma centimetry mírně osolené vody a 15 minut duste. Vyjměte je, svrchu odkrojte 1 cm a pomocí lžíce vydlabejte, ale neporušte slupku. Dužinu vložte do misky na další použití. Každou cibuli obtočte plátkem slaniny a zajistěte provázkem.
  2. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na 2 lžících oleje. Přilijte olej, přisypte maso a opékejte dohněda. Rajčata v konzervě slijte (šťávu ponechte na později), pokrájejte nahrubo a přidejte k masu s rajčatovým protlakem a bylinkami. Nechte 30 minut vařit na mírném ohni, osolte a opepřete. Masovou směsí naplňte cibule.
  3. Dužinu z cibulí promíchejte s rajčatovou šťávou z konzervy a nalijte do pekáče. Vložte do něj plněné cibule a posypte strouhaným sýrem. Zapékejte zhruba 15 minut a podávejte ozdobené snítkami čerstvého tymiánu, rozmarýnu a šalvěje. Plněné cibule můžete podávat s čerstvým chlebem nebo rýží.

Dušením získá cibule jemnou chuť s nasládlými tóny, smažením se naopak zvýrazní její pikantnost a ostrost. Velké bílé cibule povařením změknou, pečením zesládnou a harmonicky doprovázejí výraznou masovou směs.

Kouzelná zlatá cibule
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Tradice
Nezapomeňte na Barbory ani na barborky: Kdo byla svatá Barbora a jak si nechat rozkvést Vánoce

Nezapomeňte na Barbory ani na barborky: Kdo byla svatá Barbora a jak si nechat rozkvést Vánoce

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Zahrada
Vánoční hvězda: Teplomilná kráska opředená legendami nemusí být jen rostlinou na jedny svátky

Vánoční hvězda: Teplomilná kráska opředená legendami nemusí být jen rostlinou na jedny svátky

Cestování
Vánočně oděný Ústecký kraj: Kam za sváteční náladou na severu Čech

Vánočně oděný Ústecký kraj: Kam za sváteční náladou na severu Čech

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit