ZAHRADA Č. 2: VENKOVNÍ ŠPAJZ
Dříve se na zahradách obdivovaly skalky a až kdesi vzadu se „krčila“ zahrada užitková. S jahodami, maximálně rybízem, doplněná skleníkem nebo malým pařeništěm. Dnes už se ale dobře ví, že jedlá zahrada může být i krásná! Kdekoli je to tedy možné, mezi okrasnými keři a trvalkami se používají také rostliny jedlé. Právě s jejich vysázením a vytvořením užitkových záhonů jako možného pojetí zahradního prostoru si přála poradit Pavlína. S rodinou se odstěhovala do domku v satelitu za Prahou. Láska k bylinkám ji přivedla až ke studiu léčivých rostlin, ale zakomponovat užitkové plodiny do vlastní zahrady se jí stále nedařilo.
I ona se obrátila na Ferdinanda Lefflera. „Není třeba se bát poskytnout záhonům bylinek, zeleniny a ovoce hodně prostoru a přitáhnout je klidně až těsně k domu,“ říká architekt. Hojně se v současnosti projektují vyvýšené záhony, často přímo u terasy, aby se majitelé mohli svými výpěstky snadno kochat. I v Pavlínině zahradě se uplatnily. Co do jedlé zahrady vysázet? Kromě běžných druhů zeleniny a bylinek lze dát prostor méně obvyklým plodícím rostlinám, zejména ovocným. Třeba jeřábu a jeho sladkým bobulím. Za poklad se považuje morušovník s plody à la ostružiny. Skvělá je rovněž slivoň a to nejen klasické švestky, ale i mirabelky, renklódy a další druhy. Z mnohých rostlin se dají udělat jedlé živé ploty, což je další skvělý příklad užitkově pojaté zahrady, či jen její části.