Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Recept: Ravioly s chřestem a ricottou

A zase ten chřest!

Anonymous | 8. 06. 2020

Pokud se vám nechce do výroby domácího těsta, náplň můžete dát i do placiček won ton, které seženete běžně v asijských obchodech.

Náročnost: Snadné

Počet porcí: Pro 4 osoby 

Doba přípravy: Do hodiny  

Vaření: 0:02

Ingredience:

NA TĚSTO

  • 500 g hladké mouky
  • 5 vajec
  • pár kapek olivového oleje
  • 1 lžička rozpuštěného másla
  • 2 lžíce jemně mletých mandlí
  • sůl
  • rozpuštěné máslo na přelití

NA NÁPLŇ

  • 200 g čerstvé ricotty, vykapané
  • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu a trocha šťávy
  • 2 lžíce nadrobno nakrájené bazalky + celé pěkné lístky na ozdobení
  • 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno či podrcený
  • 1 svazek zeleného chřestu – stonky nakrájené nadrobno do náplně, hlavičky odložte na ozdobení
  • 2 lžíce opražených piniových oříšků + na ozdobení
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

ČTĚTE TAKÉ: Svěží jídla proti únavě

Postup:

1 Na náplň smíchejte ricottu, kůru a šťávu z citronu, bazalku, česnek, nakrájené stonky chřestu a piniové oříšky. Osolte, opepřete.

2 Na vál nebo pracovní plochu prosejte mouku, utvořte důlek a vlijte do něj vejce rozšlehaná s olejem a máslem. Vsypte mleté mandle a osolte. Pečlivým hnětením vypracujte hladké těsto. Vyválejte ho na co nejtenčí plát – nejlépe k tomu poslouží strojek na nudle.

3 Teď máte různé možnosti, jak vytvořit ravioly. Z těsta můžete nakrájet širší pruhy a v pravidelných intervalech na ně klást kopečky sýrové náplně tak, abyste přes ně mohli těsto pohodlně přeložit a důkladně přitisknout. Pak naplněné pruhy těsta rozkrájejte na jednotlivé raviolky; ty můžete ještě různě tvarovat tak, že je zmáčknete nebo stočíte okraje okolo palce. Jejich půvab ale spočívá v domáckém vzhledu, a proto se rozhodně netrapte nějakým přepečlivým designem – důležitější je, aby byla náplň dobře utěsněna a při vaření nevytekla. Ravioly můžete tvarovat i pomocí tvořítek nebo forem (viz Něco navíc) – v tom případě postupujte podle návodu. 

4 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Osolte ji a vsypte do ní naplněné ravioly – jakmile vyplavou na povrch, což trvá zhruba 2 minuty, jsou hotové. Z hrnce je vyjměte pomocí děrované naběračky.

5 Podávejte s hlavičkami chřestu krátce (cca 2 minuty) povařenými a pak osvě- ženými ledovou vodou. Těsně předtím přelijte máslem, posypte lístky bazalky a opraženými piniovými oříšky.

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.

Za recept děkujeme www.apetitonline.cz

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.