Recept: Ravioly s chřestem a ricottou
A zase ten chřest!
Pokud se vám nechce do výroby domácího těsta, náplň můžete dát i do placiček won ton, které seženete běžně v asijských obchodech.
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 0:02
Ingredience:
NA TĚSTO
- 500 g hladké mouky
- 5 vajec
- pár kapek olivového oleje
- 1 lžička rozpuštěného másla
- 2 lžíce jemně mletých mandlí
- sůl
- rozpuštěné máslo na přelití
NA NÁPLŇ
- 200 g čerstvé ricotty, vykapané
- nastrouhaná kůra z 1 biocitronu a trocha šťávy
- 2 lžíce nadrobno nakrájené bazalky + celé pěkné lístky na ozdobení
- 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno či podrcený
- 1 svazek zeleného chřestu – stonky nakrájené nadrobno do náplně, hlavičky odložte na ozdobení
- 2 lžíce opražených piniových oříšků + na ozdobení
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
ČTĚTE TAKÉ: Svěží jídla proti únavě
Postup:
1 Na náplň smíchejte ricottu, kůru a šťávu z citronu, bazalku, česnek, nakrájené stonky chřestu a piniové oříšky. Osolte, opepřete.
2 Na vál nebo pracovní plochu prosejte mouku, utvořte důlek a vlijte do něj vejce rozšlehaná s olejem a máslem. Vsypte mleté mandle a osolte. Pečlivým hnětením vypracujte hladké těsto. Vyválejte ho na co nejtenčí plát – nejlépe k tomu poslouží strojek na nudle.
3 Teď máte různé možnosti, jak vytvořit ravioly. Z těsta můžete nakrájet širší pruhy a v pravidelných intervalech na ně klást kopečky sýrové náplně tak, abyste přes ně mohli těsto pohodlně přeložit a důkladně přitisknout. Pak naplněné pruhy těsta rozkrájejte na jednotlivé raviolky; ty můžete ještě různě tvarovat tak, že je zmáčknete nebo stočíte okraje okolo palce. Jejich půvab ale spočívá v domáckém vzhledu, a proto se rozhodně netrapte nějakým přepečlivým designem – důležitější je, aby byla náplň dobře utěsněna a při vaření nevytekla. Ravioly můžete tvarovat i pomocí tvořítek nebo forem (viz Něco navíc) – v tom případě postupujte podle návodu.
4 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Osolte ji a vsypte do ní naplněné ravioly – jakmile vyplavou na povrch, což trvá zhruba 2 minuty, jsou hotové. Z hrnce je vyjměte pomocí děrované naběračky.
5 Podávejte s hlavičkami chřestu krátce (cca 2 minuty) povařenými a pak osvě- ženými ledovou vodou. Těsně předtím přelijte máslem, posypte lístky bazalky a opraženými piniovými oříšky.
CHŘEST
- U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
- Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA
Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.