Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

RECEPT: Zelí kvašené ve sklenici pro silnou imunitu

Kolegové z časopisu Apetit mají v zásobě spoustu receptů, které posílí vaše zdraví. A to je momentálně to, co všichni nejvíc potřebujeme. Pár z nich jsme si vypůjčili. Od teď budeme vařit až se z nás bude kouřit, za to budeme zdraví jako rybička.

Anonymous | 20. 03. 2020

Počet porcí: na 1,5 - 2 litry zelí

Doba přípravy: Do 30 minut

Kvašení: nejméně 3 dny

Ingredience:

1 středně velká hlávka zelí (cca 1,5 kg)

2 lžíce mořské soli

1 lžíce kmínu

Postup:

1. Ze zelí oberte vrchní a všechny poškozené listy. Vykrojte košťál a masivnější žebra u svrchních listů. Zelí nakrájejte na co nejjemnější nudličky nebo nakrouhejte do mísy, rovnoměrně prosolte a posypte kmínem. Pak zelí dřevěným tloučkem, velkou vařečkou se zploštělým koncem či vyvařenou dřevěnou paličkou na maso zhruba 10–15 minut tlučte, aby získalo jasnější barvu, a hlavně pustilo šťávu. Obsah mísy natlačte do vymytých a osušených čirých bílých sklenic tak, aby šťáva vystoupila nad zelí a hladina byla okolo 5 cm pod okrajem sklenice. Stěny nad hladinou očistěte papírovou utěrkou.

2. Sklenice uzavřete; ideální jsou patentní sklenice (na obrázku), velké zavařovací sklenice (šroubovací raději ještě důkladně obalte plastovou fólií). Sklenice můžete také důkladně omotat plastovou fólií tak, aby na celém povrchu tvořila cca 5 vrstev. (Proč to všechno, čtěte v textu pod receptem.) Nechte stát v teple nejméně 3 dny, ale klidně i 2–3 týdny, pak buď snězte, nebo přeneste do chladu. Čím déle bude zelí ležet, tím více bude nabývat mléčně sklovitého vzhled.

ČTĚTE TAKÉ: Kvašené dobroty pro silnou imunitu

Co je dobré vědět, než se pustíte do zelí

- Kvašené zelí je pradávný vynález, který třeba Číňané znali už před 4000 lety. Ovlivnilo historii, například mořeplavci Jamesi Cookovi umožnilo daleké objevitelské plavby. Bez zelí by totiž námořníci umírali na kurděje, způsobené těžkým nedostatkem vitaminu C, který dříve hrozil v zimě také mnoha Středoevropanům.

- Sklenice nikdy neplňte zelím a šťávou až k okraji! V počátku kvašení produkují bakterie v zelí značné množství oxidu uhličitého a jiných plynů. Zelí tím nabude na objemu a mohlo by buď vykypět z nádoby, anebo vás ohodit, až nádobu otevřete. Pro všechny případy je při prvním otevírání lahve lepší zakrýt ji utěrkou (doporučujeme nádobu preventivně otevřít po třech dnech a pak znovu uzavřít).

- Proč nádobu utěsnit Dokonalé utěsnění není ideální z hlediska vznikajících plynů, ale uchrání vás nemilého překvapení například v podobě larev mušek octomilek, které vypadají jako malí bílí červíci.

- Obměny Lze samozřejmě použít i červené zelí. Můžete také postupně experimentovat s přidáním další zeleniny (například cibule, česneku, mrkve, ředkve) nebo jiného koření (třeba hořčičného semínka, čerstvého zázvoru, sušeného drceného chilli).

- Utlučené zelí je jedlé v kterékoli fázi od zcela nezkvašeného až po prokvašené, za předpokladu, že nezačalo plesnivět ani se nepotáhlo povlakem, který připomíná vůní kvasnice.

- Zkvašené zelí můžete ze sklenice odebírat postupně, pokud použijete čistou lžíci a nádobu zase dobře uzavřete.

- Pozor! Kysanému zelí, a především šťávě z něj by se měli vyhýbat lidé s intolerancí histaminu (bohužel se neničí varem), případně jiní citliví jedinci.

Za recept děkujeme kolekům z www.apetitonline.cz

ČTĚTE TAKÉ: Svěží jídla proti jarní únavě

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde

Související články

Životní styl
Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Životní styl
Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Životní styl
Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky

Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky

Životní styl
Lelí Hnidáková z Lelí's Cupcakes: Nápad na sladké podnikání se zrodil na svatební cestě

Lelí Hnidáková z Lelí's Cupcakes: Nápad na sladké podnikání se zrodil na svatební cestě