Pravá domácí marmeláda: Brusinky a pomeranče
Dostala se vám už do ruky a na jazýček lahodná marmeláda z manufaktury Naše dobroty? Ne? Tak si ji podle výborného receptu Blanky Milfaitové připravte doma sami!
Tato marmeláda vám zachutná klasicky namazaná na pečivu nebo zamíchaná v bílém jogurtu. Že nic nového pod sluncem? Tak ji zkuste nakombinovat s kouskem tvrdého sýra typu pecorino romano či parmigiano reggiano. Skvěle se hodí také k bílému masu, jako jsou například krůtí prsa na grilu.
Co budeme potřebovat?
500 g brusinek
3 pomeranče
500–750 g cukru
Jak na to?
Pomeranče vykartáčujeme pod tekoucí teplou vodou a vložíme je do hrnce s vroucí vodou. Vaříme přibližně deset minut. Poté pomeranče z vody vyjmeme, opláchneme, necháme vychladnout a i s kůrou je nakrájíme na tenké proužky. Ty pak vložíme do kastrolu s 200 ml vody. Přivedeme k varu a povaříme dalších pět minut.
Přisypeme proprané brusinky a půl kilogramu cukru. Marmeládu ochutnáváme a případně dosladíme. Vše promícháme a vaříme přibližně dalších 20 až 30 minut do zhoustnutí.
EXTRA TIP: Můžeme provést želírovací zkoušku na talířku, kam kápneme trochu marmelády. Necháme ji chvilku odstát, a pokud zatuhla a po talířku neteče, máme vyhráno!
Marmeládu nalijeme do vyvařených sklenic, zavíčkujeme je a vložíme do pekáče s horkou vodou do trouby předehřáté na 100 °C. Zavařujeme po dobu 45 minut.
Skleničky necháme uležet alespoň dva týdny a můžeme konzumovat.