Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Dobrý nápad – dřevo, které zahřeje hned nadvakrát

Pár atypických kousků dřeva může posloužit i jinak než jako palivo. Vytvořte si podle našeho návodu zajímavý zahradní stolek nebo takzvaný švédský oheň, na kterém si dokonce můžete udělat nějakou podzimní dobrotu ještě pěkně pod širým nebem.

Eva Všetíčková | 30. 10. 2022

Na výrobu stolku budete potřebovat:

  • březová polena různého průměru
  • vruty do dřeva o průměru 4 až 6 mm a délce 50 až 80mm

Jak na to:

1. Počet polínek záleží na jejich velikosti a průměru stolku, který chcete vytvořit. Před sešroubováním si nejdřív polínka naskládejte do kruhu – dvě polena budou přímo na podložce a k nim se přidá z každé strany jedno poleno, které se podloží, aby se docílilo zakřivení

2. Každé poleno přišroubujte vždy ke dvěma nebo třem sousedním. Průměr a délku vrutů volte podle průměru polen. Šrouby u polen, která jsou na okraji, se snažte umístit tak, aby nebyly z vnějšího pohledu videt.

3. Pokud je poleno příliš silné a vrut by byl moc dlouhý, vyvrtejte nejdřív otvor o průměru větším, než je hlavička vrutu, a to zhruba do poloviny prkna. Do otvoru vložte vrut a zašroubujte tak, aby se hlavička opřela o dno zahloubení.

TIP: Pro usnadnění práce při sestavování stolku si můžete vyrobit pomůcku: Do širokého prkna vyřežte půlkruh stejného průměru jako je chystaný stolek. Takto si vyrobte dvě prkna, postavte je vedle sebe a do výřezů pak naskládejte polena a postupně je k sobě přišroubujte.

 

Info ikona
Ohniště ze špalků – švédský oheň

Na ohniště ze špalků budete potřebovat:

  • dobře vyschlé špalky
  • sekyrku
  • silnější drát
  • podpalovač
  • drobné klacíky a šišky

Jak na to:

1. Špalek rozštípejte přes střed na šest  až osm kusů.

2. Z každého polena odsekněte střed asi do poloviny a do hloubky několika centimetrů. Po sestavení tak vznikne ve středu špalku prohlubeň, do které umístíte větvičky nebo šišky a založíte z nich oheň.

3. Polena opět složte do tvaru špalku a ve spodní části stáhněte drátem. Špalek však neskládejte přesně tak, jak byl původně, ale polínka prostřídejte. Díky tomu mezi nimi vytvoříte mezeru, kudy bude proudit vzduch. Ten podpoří hoření

TIP: Tomuto typu ohniště se říká švédský oheň či švédská svíce (Gril.cz/svedsky-ohen). Špalek by měl být z dobře vyschlého tvrdého dřeva – hlavně tedy z listnáčů – dubu, buku či javoru. Bude hořet déle, ale je potřeba na začátku podpořit hoření přikládáním šišek a malých větviček. Měkké dřevo, např. smrk či borovice, bude hořet sice rychleji, zvlášť bude-li dost proschlé. Rychleji však vyhoří a opečete si na něm maximálně špekáčky. Bříza hoří, i když je ještě  trochu vlhká.

 

 

 

Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Tohle byste měli vědět, než vyrazíte na samosběr jahod. Jen tak vám déle vydrží

Tohle byste měli vědět, než vyrazíte na samosběr jahod. Jen tak vám déle vydrží

Dobrý nápad
KVÍZ: Vyzkoušejte, kolik toho víte o zvířatech, která žijí v našich lesích

KVÍZ: Vyzkoušejte, kolik toho víte o zvířatech, která žijí v našich lesích

Dobrý nápad
Městský byt s venkovským šarmem. Takový může být i váš domov

Městský byt s venkovským šarmem. Takový může být i váš domov

Dobrý nápad
Doba opékání! Buřty ale nejsou jedinou dobrotou, kterou si na ohýnku připravíte

Doba opékání! Buřty ale nejsou jedinou dobrotou, kterou si na ohýnku připravíte